Predstavenie: Nový KELLYS THEOS R - ku kompozitom prichádza hliníková robotika

Počítačom v Európe riadené zváracie a obrábacie stroje, nový motor a technológie. To je úplne nový celoodpružený KELLYS THEOS R.

V cyklistických kuloároch ešte poriadne nedorezonovala novinka v podobe najľahšieho elektrobicykla s plnohodnotným výkonom, slovenský výrobca už prichádza s ďalšou novinkou. A to nie iba na papieri, či vo virtuálnom svete, ale aj do kamenných predajní a cyklistických eshopov. S čím prichádza Kellys tentokrát? Aký výkon a výbavu nájdeme na modeloch Theos R?


Nový roboticky zváraný rám

Kellys Theos R - séria je postavená na hliníkovom ráme, navrhnutom a roboticky zváranom v Európskej únii, využívajúc najnovšie výrobné a inžinierske technológie kontinentu s cieľom dosiahnutia čo najvyššej konštrukčnej kvality a najprísnejších strojárskych tolerancií aké boli kedy použité v cyklistickom priemysle na tvorbu hliníkových roboticky zváraných celoodpružených rámov. To sa nakoniec odzrkadľuje v celkovej kvalite konštrukcie, ktorá patrí k najlepším vo svojej triede.

Pokročilý výrobný proces využíva CNC laserové rezanie, CNC robotické zváranie a precízne záverečné CNC obrábanie. Nový rám Theos R - série sa takto stáva najpresnejšie vyrobeným hliníkovým rámom elektrobicykla v tomto odvetví.

Kellys Theos R30
...využíva progresívnu enduro geometriu so zníženým ťažiskom...
Rám je riešený tak, aby poňal 725Wh batériu Kellys Re-Charge K1. Rovnako ako Theos série F, aj R-ková séria využíva systém vyberateľnej batérie zo spodnej strany rámu. Tento jednokrokový systém demontáže, okrem samotnej jednoduchosti, dodáva rámu aj vyššiu pevnosť, nakoľko nie je rám oslabený veľkou dierou na boku či zospodu trubky. Uzamknutie batérie je riešené pomocou jednej skrutky, kompatibilnej s kľúčom na prednú či zadnú pevnú os, čo zjednodušuje rozoberanie.

Kellys Theos R series

Energia a pohon

Kellys okrem vlastného vývoja rámu stojí v spolupráci aj za už spomínanou batériou Kellys Re-Charge K1, ktorú vyvinul spolu s nemeckým batériovým gigantom BMZ. Ide o akumulátor s extrémne vysokou energetickou hustotou 193Wh/kg, vďaka ktorej má celá 725 Wh batéria hmotnosť iba 3,7 kg.

Svoju energiu odovzdáva motoru Panasonic GX Ultimate s krútiacim momentom až 95 Nm a celkovou hmotnosťou len 2,9 kg. Prináša tiež vylepšený Ai-AUTO režim, pri ktorom máte stále pocit jazdy na „boost“ režime. Ten však poskytuje len vtedy, keď ho reálne potrebujete, čím významne šetrí celkovú spotrebu energie, čoho výsledkom je dlhší dojazd.

Panasonic GX UltimateKellys Re-Charge R1 Li-On

Čo sa týka ovládania, všetky elektrobicykle THEOS R-série sú dodávané aj s Bluetooth® displejom s navigáciou spárovateľnou so športovou aplikáciou Komoot, ktorá zobrazuje navigačné signály priamo na displeji napríklad na nových cestách, alebo na neznámych trailoch. Navyše, ak potrebujete, môžete svoj mobil nabíjať priamo z batérie ebiku cez USB konektor umiestnený naboku displeja.


Geometria a dizajn

Elektrobicykle v tomto prípade ponúkajú skvelú možnosť užívať si zjazdové časti, nakoľko ušetríte energiu pri výstupe.
Zodpovednosť za odpruženie má najnovšia generácia štvorčapového zavesenia zadnej stavby s virtuálnym bodom otáčania z vývojárskej dielne Kellys s názvom „ThinkLink“. Zachováva si všetky výhody, ako je citlivosť, nezávislosť od bŕzd a hnacieho ústrojenstva. Pracuje tiež bez nepríjemných spätných nárazov od pedálov. Vďaka hlavnému virtuálnemu bodu otáčania čapu systému „ThinkLink“ umiestnenému pri centre stredového zloženia si reťaz zachováva konštantnú dĺžku v celom rozsahu pruženia.

Pozrite si aj video z predstavenia Theos-R Keynote 2023:


Theos R - série využíva progresívnu enduro geometriu so zníženým ťažiskom a zdvihom 150 mm vpredu a 130 mm vzadu, v kombinácii s usporiadaním kolies „mullet“, teda 29” predným a 27,5” zadným kolesom.

Kellys Theos R50

Výbava

Séria Theos R prichádza v dvoch stupňoch špecifikácií a niekoľkých farebných variantoch. Pribudli nové farby, označené, ako „Magic Green“ a „Magic Pink“, ktoré menia vzhľad podľa uhla dopadu slnečného svetla.

Kellys Theos R30 Magic PinkKellys Theos R50 Magic Green

Motor a batéria ostávajú rovnaké pre oba modely, rovnako sú na tom zdvihy 150 mm vpredu a 130 mm vzadu. Rozdiel medzi výbavami je v komponentoch. Dostupnejšia R30 je osadená vidlicou RockShox 35 Silver a tlmičom Deluxe Select R, R50 zase vidlicou a tlmičom od rovnakého výrobcu, avšak jedná sa o model ZEB a Deluxe Super+ RT. Radenie je pri Theos R30 10-rýchlostné v podaní Shimano Cues U6000, pri R50 Shimano XT M8130 s 11 rýchlosťami. Brzdy sú zhodné na oboch bicykloch, 4-piestové, rozdiel je iba v triede. Dostupnejší model spoľahlivo zastavia Shimano MT420, vyšší model brzdy z radu SLX.

Rozdiel je tiež aj vo vypletaných kolesách, kde pre R50 sú určené kompletné kolesá od Novatec-u M30/M35.Teleskopická sedlovka LIMOTEC A1 je rovnaká pre oba modely a disponuje zdvihom 150 mm.

Kellys Theos R50

Nech žije e-enduro

Kategória elektrobicyklov Kellys Theos R je jasná. Jedná sa o bicykel určený do náročného terénu, na traily a samozrejme aj preteky v tejto kategórii. Elektrobicykle v tomto prípade ponúkajú skvelú možnosť užívať si zjazdové časti, nakoľko ušetríte energiu pri výstupe. Samozrejme, s Theos R sa nemusíte báť vyraziť ani na „klasický“ výlet, či obľúbený kopec.

Kellys Theos R series
S kvalitným presným rámom, výkonným motorom disponujúcim Ai-AUTO režimom, batériou s kapacitou 725 Wh, farebným ovládacím displejom s možnosťou navigácie a dvomi stupňami výbavy sa Theos-R stáva veľmi zaujímavým kúskom z dielne slovenského Kellysu.
Zdroj fotografií: Kellys
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Predstavenie: Kellys Theos F100 - najľahší plne výkonný e-bike

Predstavenie: Kellys Theos F100 - najľahší plne výkonný e-bike

Kellys predstavil svoj najľahší, plne výkonný elektrobicykel s 825 Wh batériou, 85 Nm motorom Shimano a hmotnosťou iba 20,6 kg. Bude najľahším elektrobikom na svete?
E-biky Kellys - do mesta, do kopca aj zábavne smerom nadol PR článok

E-biky Kellys - do mesta, do kopca aj zábavne smerom nadol

E-biky od slovenskej značky Kellys sú na scéne už nejaký ten piatok a pre rok 2023 prišli s mnohými vylepšeniami. Na svoje si prídu jazdci cross-country, zjazdári a aj tí, ktorí uprednostňujú mesto a poľné cesty.
Predstavenie: Giant Stance E+ a Liv Embolden E+ 2023

Predstavenie: Giant Stance E+ a Liv Embolden E+ 2023

Hľadáte e-bike, ktorý je jednoduchý, zábavný, maximálne funkčný a zároveň za rozumné peniaze? Zdá sa, že Giant namiešal na rok 2023 výborný mix ingrediencií.
keyboard_arrow_up