Predstavenie: Giant Stance E+ a Liv Embolden E+ 2023

Hľadáte e-bike, ktorý je jednoduchý, zábavný, maximálne funkčný a zároveň za rozumné peniaze? Zdá sa, že Giant namiešal na rok 2023 výborný mix ingrediencií.

Populárny model Stance E+ a jeho dámsky ekvivalent Embolden E+ sú určené pre všetkých, ktorí si chcú jazdu v teréne v prvom rade užiť a nepotrebujú k tomu hi-tech technológie ani „endurácke“ zdvihy. Je to skrátka modelový rad pre normálnych aktívnych ľudí, ktorí ocenia skôr spoľahlivosť a praktické vlastnosti. No a presne na tom Giant tento rok pekne zapracoval.

FINAL LOWRES GIANT STANCE E 2023

Prepracovaný rám - v znamení moderného dizajnu

Nový hliníkový rám zo zliatiny Aluxx SL, ktorý je základom oboch modelov, dostal do vienka odpruženie s názvom FlexPoint Suspension, čo znamená, že ide o prepákovaný jednočap typu zero-pivot (flex pivot), kde je jeden čap nahradený prepružovaním zadnej stavby. Vďaka tomu sa docielila mierna úspora na hmotnosti rámu, ako aj zredukovanie počtu ložísk, o ktoré sa treba starať.

Výkonné motory, moderné akumulátory, jednoduchá konštrukcia a osvedčená skladba komponentov...
Výrobca zapracoval aj na dizajne pohonu, vďaka čomu majú nové motory užší Q-faktor, čo v praxi znamená prirodzenejšiu a pohodlnejšiu polohu chodidiel pri šliapaní. Nový Stance E+/Embolden E+ neobišiel ani najnovší trend integrácie bowdenov, ktorý je patrný naprieč celým cyklopriemyslom. Po novom tak tieto e-biky zaujmú aj čistým uhladeným dizajnom, keďže bowdeny od kokpitu smerujú popod predstavec cez hlavovú rúrku priamo do rámu. Samozrejmosťou je použitie 29-palcových kolies, ktoré sú v dnešnej dobe štandard. Medzigeneračne sa zapracovalo aj na tuhosti zadnej stavby, ktorá sa navýšila vďaka použitiu masívnejších zadných vzpier a boost pevnej osky.

Za poznámku stojí aj info, že pre tých, čo by mali chuť dochádzať na takomto e-biku do práce po terénnych cestách, doplnil Giant do ponuky aj blatníky, nosiče, stojany, ktoré sa jednoducho inštalujú, prípadne je v ponuke priamo verzia EX, ktorá je vybavená všetkými spomínanými doplnkami už v základe.

FINAL LOWRES GIANT STANCE E 2023FINAL LOWRES GIANT STANCE E 2023

Aktualizovaná geometria - hravý a predvídateľný

Ruka v ruke s moderným dizajnom rámu ide aj moderná geometria. Tým najzásadnejším medzigeneračným zásahom je navýšenie zdvihov, a to konkrétne o 10 mm vpredu a 5 mm vzadu. Nové modely tak disponujú zdvihom s hodnotou 140/125 mm, čo ich posúva opäť o kúsok ďalej v schopnosti žehliť aj veľké nerovnosti.

Cieľom inžinierov bolo vytvoriť bicykel, ktorý bude zábavný v teréne pre širokú skupinu zákazníkov a zároveň budú jeho vlastnosti príjemne vyvážené, bike bude ukážkovo stabilný a riadenie bude predvídateľné. Z jednotlivých hodnôt spomeniem napr. hlavový uhol, ktorý má po novom hodnotu 65,5°, alebo reach, ktorý je vo veľkosti M a má 450 mm.


Motor a batéria - nižšia hmotnosť, viac výkonu a lepšia výdrž

Akokoľvek protichodne tento podnadpis znie, Giant-u sa to však podarilo. Aspoň teda, pokiaľ sa bavíme o modeloch s označením „Pro”. Tie sú po novom osadené novými pohonnými jednotkami SyncDrive Pro druhej generácie, ktorých točivý moment stúpol na 85 Nm a hmotnosť klesla na 2 500 gramov. Nové batérie EnergyPak Smart 800, ktoré pozostávajú zo 40 článkov nového typu 22700, majú vyššiu energetickú hustotu a lepší odvod tepla. Články sú ukryté v robustnom a odolnom hliníkovom kryte, ktorý sa vkladá do spodnej rámovej rúry. Číslo 800 pochopiteľne napovedá o kapacite 800 Wh. Ostatné modely „nafasovali” nový motor SyncDrive Sport (2. generácia), ktorého točivý moment bol navýšený na 75 Nm, čo je stále veľmi slušná hodnota.

Pri všetkých elektromodeloch Stance a Embolden nájdete aj funkciu Sync Drive Assist, ktorá okrem štandardného manuálneho dávkovania výkonu (Power, Sport, Active, Basic, Eco módy) ponúka aj automatický adaptívny mód (Smart Assist), ktorý využíva pokročilú metriku šiestich senzorov a sofistikovaný algoritmus, vďaka ktorému vám pohon plynule podáva optimálnu dopomoc a zároveň kontroluje spotrebu energie a maximalizuje dojazd. Spotrebu energie a zvolený režim prehľadne zobrazuje LED displej, umiestnený na ľavej strane riadidiel. Okrem spomínaného automatického režimu je dopomoc odstupňovaná do piatich režimov. V maxime dokáže pridať až 400 % výkonu. Nájdete tu aj kompatibilitu s mobilnou aplikáciou Ride Control App.


Hlavné vylepšenia:

  • nový rám s modernejším dizajnom
  • upravená geometria
  • vyššie zdvihy (140/125 mm namiesto 130/120 mm)
  • masívnejšia a tuhšia zadná stavba s pevnou osou boost 148x12 mm
  • integrované vedenie bowdenov pod predstavcom skrz hlavovú rúru
  • modely „Pro“ osadené motorom SyncDrive Pro druhej generácie (85 Nm)
  • ostatné modely osadené motorom SyncDrive Sport druhej generácie (75 Nm)
  • modely „Pro“ vybavené batériou EnergyPak Smart 800 (40 článkov nového typu 22700)


Modely, špecifikácie a ceny - dve pätice modelov

Giant rozdelil modely na rok 2023 pekne „fifty-fifty" medzi pánov a dámy, a tak v ponuke nájdete päticu dámskych a päticu pánskych modelov. Verzie Pro sú osadené výkonnejším motorom a batériou s väčšou kapacitou a v ponuke je aj zaujímavá praktická „urban” alternatíva s označením EX, ktorá predstavuje e-bike vybavený blatníkmi, nosičom, stojanom a osvetlením. Ak by ste hľadali nejaké výstredné farebné kombinácie, asi budete sklamaní, všetky modely sú ladené v decentných jednofarebných odtieňoch, ktoré nevyjdú z módy.


Ceny jednotlivých modelov sú stanovené nasledovne:
  • Stance E+ 1 Pro - 5 099 €
  • Stance E+ 1 - 4 649 €
  • Stance E+ 2 625 - 4 199 €
  • Stance E+ 2 - 3 999 €
  • Stance E+ EX - 4 499 €
  • Embolden E+ 1 Pro - 5 099 €
  • Embolden E+ 1 - 4 649 €
  • Embolden E+ 2 625 - 4 199 €
  • Embolden E+ 2 - 3 999 €
  • Embolden E+ EX - 4 499 €

Nech už teda vaše cesty povedú kamkoľvek, modely Stance E+, resp. Embolden E+ majú z nášho pohľadu našliapnuté správnym smerom, minimálne po stránke funkčnosti a orientácie na zábavu. Výkonné motory, moderné akumulátory, jednoduchá konštrukcia a osvedčená skladba komponentov robia z tohto modelového radu zaujímavú alternatívu v ponuke e-bikov.

Kompletnú špecifikáciu nových modelov Stance E+ a Liv Embolden E+ nájdete na stránke výrobcu na tomto odkaze.

Zdroj fotografií: Giant Bicycles
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Predstavenie: Nový KELLYS THEOS R - ku kompozitom prichádza hliníková robotika

Predstavenie: Nový KELLYS THEOS R - ku kompozitom prichádza hliníková robotika

Počítačom v Európe riadené zváracie a obrábacie stroje, nový motor a technológie. To je úplne nový celoodpružený KELLYS THEOS R.
Predstavenie: Kellys Theos F100 - najľahší plne výkonný e-bike

Predstavenie: Kellys Theos F100 - najľahší plne výkonný e-bike

Kellys predstavil svoj najľahší, plne výkonný elektrobicykel s 825 Wh batériou, 85 Nm motorom Shimano a hmotnosťou iba 20,6 kg. Bude najľahším elektrobikom na svete?
Unboxing: Giant Trance X E+ 3 – výkonný a zábavný ebike

Unboxing: Giant Trance X E+ 3 – výkonný a zábavný ebike

Zažite rýchlosť v stúpaniach a úsmev na tvári dolu trailom. Pokojne aj niekoľkokrát po sebe. Dostatok výkonu a jazda plná zábavy sú hlavné rysy modelu Trance X E+ 3.
keyboard_arrow_up