Orbea 2023 - horúca španielska krv

Orbea pri svojich MTB-čkach dokáže zaujať ako začiatočníkov, tak aj pokročilých jazdcov. Pre rok 2023 si pripravili niekoľko noviniek.

Orbea Onna 30

Bicykle modelového radu Onna sú určené úplným začiatočníkom. Nájdeme tu spravidla hliníkové modely. Model Onna 30, i keď patrí k lacnejším, preberá množstvo vlastností drahších modelov – napríklad vnútorné vedenie kabeláže. Aby žiadny kopec nepredstavoval problém, je na tomto bicykli osadený dvojprevodník, kombinovaný s desaťrýchlostným radením Deore vzadu.

A aby bola jazda v teréne pohodlnejšia, bicykel je vybavený 100 mm cross-country vidlicou SR Suntour XCM, samozrejmosťou je predpríprava na vedenie teleskopickej sedlovky. Univerzálnosť bicykla podčiarkuje možnosť montáže nosiča či stojana. Je dostupný v troch farebných kombináciách s cenovkou 849 €. Viac informácií o ňom nájdete na stránke výrobcu.

Orbea Onna 30Orbea Onna 30

Orbea Alma M10

Alma je špecialista na rýchle „švihy“ či dlhočizné maratóny. Vďačí za to najmä ľahučkému karbónovému rámu a ostatnému osadeniu. Náročnejšiemu cross-country kraľuje vzduchové pruženie, v tomto prípade je to vidlica Fox 34 Float SC Performance. Pohon je rovnako typicky „maratónsky“, keďže bicykel vpred ženie Shimano XT s výborným pomerom cena/výkon. Hmotnosť bicykla je minimalizovaná použitím množstva karbónových komponentov – z karbónu je tu okrem rámu samotného aj sedlovka či riadidlá, dopĺňajú ich iné komponenty, ktoré si Orbea vyrába sama.

Moderným trendom je aj použitie širších XC plášťov v podobe Maxxis Rekon Race, ktoré sú predpripravené na bezdušové použitie – pri hardtaili je to častokrát žiadúci upgrade. Cena takto vybaveného bicykla je 3 999 € a v dvoch farebných kombináciách ho nájdete na stránke výrobcu.

Orbea Alma M10Orbea Alma M10

Orbea Oiz H10

Hoci je modelový rad Oiz určený najmä pretekárom a na ťažké maratóny, ponúka aj hliníkový model. Radí sa medzi down-country kúsky so zdvihmi 120/120 mm v réžii Fox-u, konkrétne vidlicou Fox 34 Float SC Performance a tlmičom Fox i-line DPS Performance. To navyšuje univerzálnosť bicykla nielen na rýchle XC, ale aj na tvrdší terén a trail.

Keď trail, tak teleskopka a Oiz s touto premisou ráta, nakoľko má teleskopickú sedlovku vlastnej výroby už v základe. Keďže sa stále hýbeme v pretekárskom segmente, neprekvapuje osadenie XT-čka. Opäť však vyvažuje univerzálnosť s plášťami Maxxis Forekaster v šírke 2,35“. Blato zrazu nie je problém... S cenovkou 3 699 € a v troch farebných kombináciách nájdete tento model so všetkými informáciami na stránke výrobcu.

Orbea Oiz H10Orbea Oiz H10

Orbea Laufey H-LTD

Laufey má zábavu v krvi. Hliníkové trailové „HT-čko“, ktorému môžete „nakladať", koľko chcete a nezradí. Naopak, prináša so sebou množstvo zážitkov a moderné technológie. K trailu povzbudzuje ako geometria, ktorej panuje „podkopnutý“ hlavový uhol a krátka reťazová vzpera, tak aj výrazný sloping hornej rámovej rúrky. Ten umožňuje montáž teleskopickej sedlovky s vyšším zdvihom. Na tomto modeli je však už osadená a pri manévrovaní s bicyklom ju každý milovník trailov ocení – rovnako aj 140 mm vidlicu Fox 34 Float Performance.

Pohon je mixom viacerých sád, je však konštruovaný najmä tak, aby vydržal aj hrubšie zaobchádzanie. A že to v klopkách bude poriadne držať, sľubujú plášte Maxxis Dissector v šírke 2,60“. Laufey je dostupný v troch farebných kombináciách a s cenovkou 2 499 € ho nájdeš aj so špecifikáciami a geometriou na stránke výrobcu.

Orbea Laufey H-LTDOrbea Laufey H-LTD

Orbea Occam M30

Zábava na druhú, tlmenie na druhú, ľahkosť na druhú. Celoodpružený trail model ponúka oproti „ľudovejšiemu“ Laufey-mu hneď niekoľko zmien. Jeho základ tvorí karbónový rám s vnútorným vedením kabeláže a zdvihmi 140/140 mm, ktoré okrem trailu umožnia aj ľahké enduro jazdy. Vzduchové tlmenie v podobe vidlice Fox 34 Float Performance a tlmiča Fox Float DPS Performance v prevedení 3-Position okrem úplného uzamknutia a otvorenia ponúkajú aj strednú polohu, ideálnu pre výjazdy nahor po náročnejšom teréne.

Pohon tvoria komponenty rôznych výrobcov a sád, doplnené o praktické vodítko reťaze, ktoré nesklamú ani v ťažkom teréne. Nesklame ani kombinácia obutia Maxxis Recon a Dissector, oba v šírke 2,40“. Už tradične sú na výber tri farebné kombinácie. Cena bicykla je 4 399 € a so všetkými informáciami ho nájdeš na stránke výrobcu.

Orbea Occam M30Orbea Occam M30

Orbea Rallon M10

Orbea Rallon predstavuje čistokrvné a hlavne rýchle enduro. Či už máte zameranie na rýchlosť, zábavu, skoky, Rallon je na všetko ako stvorený, najmä vďaka zdvihom 170/160 mm. Na ostré úseky ho pripravil hlavový uhol s hodnotou 64° a keď sa sklon vyrovná a bude treba prišliapnuť do pedálov, nastupuje Sram GX Eagle. Časté technické a kľukaté úseky nenarobia problémy, keďže trojkombinácia krátka zadná stavba – krátky predstavec – široké rajdy zlepšuje ovládateľnosť stroja.

Tej napomáha aj osadená teleskopická sedlovka, Orbea prispôsobila rám samotný tak, aby bolo možné použiť čo najväčší zdvih. Ak chcete kombináciu obratnosti a stability, je tu možnosť mullet prevedenia bicykla. Cena bicykla v základnej výbave je 5 999 € a kompletnú špecifikáciu bicykla nájdete na stránke výrobcu.

Orbea Rallon M10Orbea Rallon M10

Čo však robí Orbeu špeciálnou, je možnosť prispôsobenia svojho vysnívaného modelu konkrétnym predstavám – či už farebne, alebo osadením. Každý modelový rad ponúka hneď niekoľko modelov v rôznych stupňoch výbavy a v rôznych cenách, takže na svoje si príde každý, stačí si prezrieť stránku výrobcu. Tak čo, bude to horúce španielske leto?

Zdroj fotografií: orbea.com
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Pestrá španielska ponuka z Baskicka – Orbea 2024 PR článok

Pestrá španielska ponuka z Baskicka – Orbea 2024

Táto značka si nájde fanúšikov, ktorí radi bojujú proti sekundám, alebo potrebujú poriadny stroj do ťažkého terénu.
Ghost 2023 - nemecká precíznosť na dvoch kolesách PR článok

Ghost 2023 - nemecká precíznosť na dvoch kolesách

Bicykle Ghost sú už roky zárukou a zrkadlom nemeckej kvality a precíznej práce. Pre sezónu 2023 si prichystali najmä nové „fully“ a dobrodružné gravel bicykle.
Predstavenie: Canyon Neuron 2023 - ešte väčšia porcia zábavy

Predstavenie: Canyon Neuron 2023 - ešte väčšia porcia zábavy

Canyon Neuron je dlhoročnou stálicou a bestsellerom v ponuke nemeckého výrobcu. Rok 2023 je rokom, kedy svetlo sveta uzrela nová generácia tohto modelu.
keyboard_arrow_up