Test: OAKLEY ARO5 - ochrana hlavy spoza veľkej mláky

O kvalite okuliarov značky Oakley zrejme už nemusíme pochybovať a svedčia o tom roky skúseností, či spokojnosť užívateľov. Ale ako obstála v teste táto prilba?

Americká značka je všetkým známa vďaka svojim okuliarom, ktoré vyrába na rôzne športy. Sú nabité technológiami. Dnes sa pozrieme na test tejto prilby, ktorá je najvyššou špecifikáciou aj s ochranou hlavy systémom MIPS. Mňa osobne táto prilba príjemne prekvapila a zaujala viacerými malými detailmi, ktoré dopĺňajú tento celok.

Detail prilby z pravého bokuDetail prilby na zadnú časť

Prvé dojmy

Osobne sa priznám, že som bol celkom skeptik v tomto prípade. Okuliare od značky OAKLEY mám už dlhšie a viem, aké majú prednosti. Pri prilbe som bol sám zvedavý, či vôbec dokáže dosiahnuť rovnaký štandard a nejde skôr viac o marketing. Po vybalení z krabice som sa presunul k nastaveniu prilby. V balení bola aj náhradná výstelka do prilby, čo sa bude hodiť v budúcnosti. Prvé nasadenie na hlavu bolo celkom rozpačité a prilba ma tlačila na bokoch. Nakoniec po jemnom doladení tlak ustál a nastavil som dĺžku popruhu.

OAKLEY ARO5

Uťahovanie prilby pomocou BOA

Áno, čítate správne. Uvoľnenie a dotiahnutie prilby funguje pomocou BOA 360 FIT SYSTEM, vďaka ktorému si dokážete lepšie prilbu nasadiť a doladiť na hlave. Veľa z nás tento systém pozná z tretier, kde každý ocení jemné doladenie utiahnutia na nohe. Osobne som toto dotiahnutie privítal ešte viac na prilbe a po pár noseniach som si naň aj rýchlo zvykol. Dokonca až tak, že prilbu od značky GIRO, ktorú vozím na cestnom bicykli, som začal nechávať viac doma.

OAKLEY ARO5OAKLEY ARO5

Eyeweardock

Vyššie som spomenul okuliare, ja vlastním dva modely SUTRO. Aby sa prilby trochu odlíšili, tak OAKLEY spravil aj špeciálny priestor, kde vám jednoducho okuliare zapadnú a máte ich odložené na prilbe. Prilba je v tomto mieste špeciálne tvarovaná, aby vám okuliare nevypadli a vedeli ste si ich rýchlo odložiť. Počas teplých dní tento systém ukážkovo fungoval, naopak, ak som mal čelenku alebo zimnú čiapku pod prilbou, tak uloženie už bolo ťažšie. Ak som chcel okuliare bezpečne zasunúť do prilby, musel som zastaviť a vložiť ich tam. Možno to je aj zimnou čiapkou, pretože klasické letné čiapky mi tento problém nerobili.

OAKLEY ARO5OAKLEY ARO5

MIPS a výstelka X-Static

Technológiu MIPS sme už mali opísanú samostatne a nebudem k nej veľa písať. Má pomôcť zmierniť následky zranení hlavy po páde na zem. Celý systém pekne vidieť vo vnútornej škrupine a vidieť pohyb o pár milimetrov. Nálepka na boku prilby značí použitie tohto systému. Technológia X-Static ma zaujala, pretože počas letných dní a dlhých jázd sa prilba prepotí a po rokoch už výstelky treba častejšie prať. V tomto prípade je použité striebro, ktoré má eliminovať tvorbu baktérií a zápachu. Výhodou je aj druhá sada výsteliek, takže sa predlžuje aj životnosť samotnej prilby.

Systém MIPS z vnútornej strany.Chýbajúca sieťka proti hmyzu.

Moje dojmy

Prilbu som nosil v teplých dňoch a aj počas zimy. Robila mi spoločnosť na ceste a hlavne v teréne, kde ju primárne aj využívam. Zo začiatku som z nej mal zmiešané pocity, pretože ako som vyššie spomínal, tlačila ma na bokoch a v spánkovej časti hlavy. To celú dobu spôsoboval silikónový lem na čele prilby, namiesto ktorého som použil klasickú textilnú výstelku z balenia. Tento tlak okamžite zmizol a nosenie sa stalo príjemným. Vďaka jej hmotnosti, ktorú som navážil na 297 gramov, ju človek ani nevníma a hlavne v teréne a na trailoch mi zbytočne „nehádzalo" hlavou. Prilba má dokopy 7 veľkých vetracích otvorov. Vpredu je ich dokopy 6 a na vrchu síce iba jeden, ale za to veľký, takže ani počas horúcich dní sa mi hlava neprehrievala. Predná časť neobsahuje sieťku proti hmyzu, čo by som osobne privítal. Odkladanie na okuliare fungovalo super a hlavne mi okuliare z prilby nepadali. Jediné negatívum bolo pri zimnej čiapke, kedy som za jazdy nevedel strčiť nožičky okuliarov pod prilbu.

Za najväčšiu výhodu považujem nastavenie utiahnutia prilby pomocou BOA kolieska. Nastavenie má jemné skoky, vďaka ktorým si dokážem nájsť správnu polohu. Popruhy pri spoji pod uchom majú znak OAKLEY, čo je pekný detail. Zapínanie pod krkom je na klasickú pracku, ktoré je funkčné, ale viac by sa mi páči systém „jednej ruky".

Systém BOA pre detailnejšie dotiahnutie

Na záver

Dizajn prilby je jednoduchý a nekričí. Ja mám doma šedú matnú farbu kvôli údržbe a na výber je aj biela alebo čierna farba. Cena testovaného modelu je 177 €, ale ak máte účet na MTBIKER, dokážete ju kúpiť aj za priaznivejšiu cenu.

OAKLEY ARO5
Táto prilba od značky OAKLEY splnila moje očakávania a zmenila môj trochu skeptický pohľad. Príjemne ma prekvapila svojím spracovaním a použitými technólogiami, ktoré dotvárajú celkový komfort. V ponuke je aj nižšia verzia OAKLEY ARO 3 s lepšou cenou alebo trailová verzia OAKLEY DRT. Celú ponuku prilieb na bicykel nájdete v MTBIKER shope.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
filipskalican 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: OAKLEY ARO 3 – vrchársky model z Ameriky

Test: OAKLEY ARO 3 – vrchársky model z Ameriky

Značka OAKLEY sa preslávila svojou optikou, ale venuje sa aj ochrane hlavy...
Test: KLS Dare II – trailová krásavica so slovenskými koreňmi

Test: KLS Dare II – trailová krásavica so slovenskými koreňmi

Hľadáte ideálneho spoločníka, ktorý vám pri trailových dobrodružstvách spoľahlivo ochráni hlavu? Trailová prilba DARE II od slovenského výrobcu Kellys je skvelou voľbou.
Test: Prilba Giro Aries Spherical - chráni, vetrá a dobre sedí

Test: Prilba Giro Aries Spherical - chráni, vetrá a dobre sedí

Čo vie tradičný výrobca prilieb Giro vylepšiť na top modeli prilby, keď je cieľom najmä ochrana, ale dôležité je aj vetranie, hmotnosť a praktickosť?
keyboard_arrow_up