Háj Flow – príjemný doplnok cyklotrás v regióne

Liptov je bezpochyby kraj nevyčerpateľných možností, hlavne čo sa týka outdoorových aktivít.

Obklopujú ho pohoria Nízkych Tatier, Západných Tatier, ale aj Veľká Fatra či Chočské vrchy. My sme sa ale vybrali hneď nad mesto, objaviť novú lokalitu, ktorá nás príjemne prekvapila...

Nenápadný kopček Háj-Nicovô nad Liptovským Mikulášom neskrýva len krásne výhľady na mesto, Liptovskú Maru či vojenský pamätník s cintorínom obetí 2. svetovej vojny. Táto lokalita slúži aj na rekreačné účely, a tak tam tohto roku vyrástol aj legálny flow trail. Informáciu o jeho otvorení som mal už minulú jeseň, nakoniec sa to trochu posunulo a jeho otvorenie pripadlo až na jún.

výhľad z kopca Háj
Celý projekt vznikol v hlavách miestnych nadšencov z o.z. Fly High v spolupráci s mestom Liptovský Mikuláš. S ambasádorom projektu, 6-násobným majstrom Slovenska v zjazde a spoluautorom trate Adamom Rojčekom, som bol v kontakte od jesene, a tak ma priebežne informoval o stave. A keďže sme mali v júlových horúčavách s kamarátom a rodinkami cestu ku Liptovskej Mare, tak sme si povedali, že to spojíme s pojazdením a objavovaním tejto lokality.

Rodinky sme nechali relaxovať pri vode a my sme sa vybrali cez mesto severovýchodne smer nenápadný kopček Háj. Aj keď to nebolo ďaleko, chceli sme ušetriť čas a okrem toho bol fakt dosť „úpek“, a tak sme zvolili cestu autom na vrch kopca. Prístup až na vrch vedie úzkou asfaltovou cestou. Hore nájdete veľké parkovisko s pekným výhľadom, či na stranu mesta a Liptovskú Maru alebo na stranu mestskej časti Vitálišovce až po Západné Tatry.

parkovisko na vrchu Háj
...je parádnym spestrením pobytu v okolí...
Výborný bod na začiatok a ukončenie trasy. Parkovisko lemujú stromy, a tak sme auto nechali pekne v tieni, dali sa dokopy a pokračovali na dvoch kolesách ďalej po ceste smerom ku monumentu vojenského pamätníka s cintorínom. Koho zaujíma história, tak odporúčam sa tam ísť v tichosti pozrieť na toto pietne miesto, začiatkom roka 1945 sa v týchto miestach odohrávali najťažšie boje.

pamätník s cintorínom obetí 2. svetovej vojny
Pod pamätníkom nachádzame značenie ku začiatku a pokračujeme ďalej chodníčkom po lúke pár desiatok metrov. Potom odbočka dole kopcom, kde už vidieť vstupnú bránu trailu s informáciami. Ten má dĺžku 785 metrov s klesaním 103 metrov a jeho náročnosť je značená ako ľahká - modrá trať. Určite je dobré sa pri bráne aspoň na prvýkrát pristaviť a prečítať si, či už niečo o ňom, o pravidlách jazdy na ňom alebo pár tipov ku technike jazdy.

vstupná brána na trail
Pustili sme sa ním, na prvýkrát trochu opatrnejšie a objavovali vlnenie v prvých klopkách. Ťažko to opisovať, no každý, kto takýto flow trail už zažil, vie, čo sme pri jazde takýmto „tobogánom“ cítili. Krásne nás viedol zo strany na stranu, poskakovali sme na vlnách, vleteli do „U“ jám s následným vyskočením v step-upe, „pumpovačky“... Ako let divokého dravca. Veľmi zábavná jazda! Cesta nám síce trvala okolo 10 minút, ale to len preto, lebo nám nedalo neurobiť pár zastávok na fotenie pre vás.

Momentálne je „KOM“ na Strave 1:24, takže ak si to časom najazdíte, môžete sa priblížiť času miestnych borcov. Výstup naspäť ku začiatku nie je nijak bolestivý, rovnako ako sme prišli autom hore po prístupovej asfaltke s miernym sklonom, sme hore v pohodovom tempe za cca 10 - 15 minút. Pre predstavu, „dupači“ držia rekord v tomto stúpaní momentálne cez 5 minút. Až na jeden úsek sme stále v tieni stromov okolo ciest. Otočili sme to ešte párkrát už trochu odvážnejšie a balíme ku rodinkám sa osviežiť do Liptovskej Mary. Parádny deň.

flow trail Háj

Flow trail Háj nie je niečo, za čím by ste mali cestovať stovky kilometrov, ale zato je parádnym spestrením pobytu v okolí, pokiaľ akurát nemáte čas na niečo dlhšie, prípadne čerešničkou na torte na ukončenie dlhšieho výjazdu... V tom prípade si na neho určite vyhraďte nejaký čas.

Flow trail Háj

Zhrnutie

  • Názov: Flow trail Háj
  • Lokalita: Liptovský Mikuláš
  • Značenie: prehľadné značenie
  • Trvanie: okolo 20 - 30 minút 1 okruh aj s výstupom, je na vás, koľkokrát to otočíte
  • Parametre: 1 okruh komplet cca 3,5 km, 150 výškových m hore, 125 m klesanie
  • Typ: flow trail, cesta, výhľady
  • Možnosť parkovania/spoje: na vrchu kopca Háj, zadarmo
  • Možnosť občerstvenia: po zídení do mesta
  • Mapka a GPX: sekcia Výjazdy
Zdroj fotografií: Peter Šulgan, Peter Lackovič
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
warzone 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: MTBIKER na trailoch – Hradská Hora Trails

Video: MTBIKER na trailoch – Hradská Hora Trails

Liptovský Hrádok by ste si určite mali dať do hľadáčika. Nachádza sa tu parádne trailcentrum Hradská Hora, ktoré si v tomto videu predstavíme.
Video: MTBIKER na trailoch – Trail Biely Kríž v Bratislave

Video: MTBIKER na trailoch – Trail Biely Kríž v Bratislave

Trailcentrum v hlavnom meste Bratislava? 5 trailov rôznych obtiažností? V tomto videu si predstavíme TBK alebo Trail Biely kríž.
Kde robím chyby v zjazde alebo ako byť rýchlejší

Kde robím chyby v zjazde alebo ako byť rýchlejší

Kto by nechcel jazdiť z kopca rýchlejšie a s väčšou istotou? Ja áno a preto som poprosil dobrého enduro jazdca, nech mi pomôže odhaliť, kde treba zapracovať.
keyboard_arrow_up