Reportáž: Neslušským chotárom s GARMIN-om 2023 - malý raj „singláčov“

Trať v Kysuckej vrchovine s peknou porciou výškových metrov a ešte krajšími trasami, to je maratón v Nesluši.

Podujatie písalo už svoj 2. ročník a za ten krátky čas sa stalo dosť populárne v cyklistickej komunite. V dnešnej reportáži sa pozrieme na zázemie, trate a samotnú organizáciu pretekov. Ja osobne som si tieto preteky veľmi užil a ľutujem, že som sa nezúčastnil predošlého 0. a 1. ročníka. Taktiež svoj pohľad v článku na túto akciu pridal aj Tomáš Višňovský, ktorý tento maratón podporoval a propagoval na sociálnych sieťach.

 Neslušským chotárom s GARMIN-om 2023 Neslušským chotárom s GARMIN-om 2023, pretekári na štarte

Príprava

Medzi moju prípravu patrí prejdenie si trate v týždni pred samotným štartom. Hlavne po intenzívnych búrkach je dobré poznať nebezpečné úseky, ktorým sa môže človek na trati vyhnúť. V deň štartu už sú to dobré raňajky a keďže mám v pláne dať si SiS gél s kofeínom, tak ráno už kávu nepijem.

Štartovný balíček
Príchod autom na podujatie je rýchly, pomocníci nám ukazujú, kam zaparkovať a už s partiou ideme na prezentáciu pretekov. Keďže som sa prihlásil vopred, som vybavený za pár sekúnd a už si nesiem bohatý štartovný balíček. Okrem pohára s logom maratónu, čelenkou GARMIN a bidonu mám v taške aj tyčinku a krém na štípance. Najviac ma prekvapila zimná zmes do ostrekovačov, ktorá sa o pár mesiacov určite zíde.

Pretekári, v pozadí Nesluša

Samotné preteky

Keďže nevenujem toľko hodín príprave, volím na podujatiach skôr kratšie trate, kde sa môžem „stlačiť" a vyslovene si „hrabnúť” na dno. Nastupujem teda na štart krátkej trate s 20 kilometrami a 700 výškovými metrami. V piatok ešte píšem Cepovi, ako by doplnil energiu on. Na jeho radu si pred štartom dávam teda gél od SiS s kofeínom a vo vrecku mám pripravený ešte jeden od Nutrend. V bidone mám čistú vodu na vypláchnutie úst a napitie.

3, 2, 1… štart

Mierny zjazd a už prechádzame po asfalte cez obec do prvého kopca. Prvý kopec vedie po lúčnej ceste popod vysoké napätie a sklon atakuje 16 %. Držím sa na 7. mieste a snažím sa to neprepáliť, pretože budeme stúpať ešte ďalej až za osadu Majtánky. Vďaka vymytej šotoline po dažďoch to celkom skáče a treba si nájsť svoje tempo. Po prvom kopci ideme mierne po hrebeni do prvého kratšieho zjazdu.

 Neslušským chotárom s GARMIN-om 2023
... spätne hodnotím, že som mohol radšej v stúpaní na Tábor zaťať zuby a vydržať...
Počas tohto hrebeňového úseku sa nechávam obehnúť, pretože nepoznám úplne trasu, a tak využívam znalosť druhých. Vchádzame vľavo do hravého singla, kde to niektorí jazdci preletia a musia sa vracať naspäť. Po tomto „singláči“ nás čaká dlhší zjazd po šotoline a prichádzame na asfaltku. Sme na 8. kilometri a vidím pred sebou 3 pretekárov a ďalší dvaja sú za mnou.

Idem si svoje tempo a po dobehnutí navrhujem spoluprácu. Dobiehame postupne prvých dvoch cyklistov a ďalšieho máme na dosah. Cesta je najprv asfalt a neskôr tvrdá šotolinová cesta, takže máme celkom peknú rýchlosť. Za bufetom si dávam druhý gél a pokračujeme v skupine asi 5 pretekárov spolu.

Pretekár na lúčnej ceste
Dobiehame posledného z trojice a pomaly sa blížime pod posledné ikonické stúpanie na vrch Tábor, kde je aj rozhľadňa. Na začiatku je užší chodník a ideme všetci spolu, no po výjazde na zvážnicu som zvoľnil a začínam strácať. Postupne ma celá skupina obieha, až som nakoniec úplne sám. Ku koncu ešte zaberiem a som konečne hore.

Nasleduje krásny zjazd až k obci Nesluša a tento trail je naozaj veľmi pekný. V poslednom úseku ešte obieham jedného pretekára, ktorému dávam pumpu kvôli defektu, výjazd na lúku a šprint do cieľa. Nakoniec končím na celkovom 11. mieste so zaseknutou tretrou v pedáli, a tak mi ešte jeden chalan pomáha sa vyzuť v cieli.

Garmin, Neslušským chotárom s GARMIN-om 2023 Neslušským chotárom s GARMIN-om 2023

Zhodnotenie

Celá trať má 20 kilometrov a do 700 výškových metrov, jej presné parametre si môžete pozrieť v sekcii výjazdy. Za mňa osobne musím pochváliť organizačný tím, pretože na tak krátkej trase sme mali množstvo prírodných úsekov a singletrackov. Ja som so svojím výsledkom spokojný a spätne hodnotím, že som mohol radšej v stúpaní na Tábor zaťať zuby a vydržať, ale, bohužiaľ, aj o tom sú preteky.

Pretekári na trati

Pohľad Tomáša Višňovského na toto podujatie

Maratón v Nesluši sa mi veľmi páči svojím prostredím, náročným terénom a peknými výhľadmi na okolité pohoria. Trate som osobne prešiel niekoľko týždňov pred samotným podujatím a spolu s organizátorom sme sa snažili vychytať posledné muchy. Samotné preteky som absolvoval mimo poradia na strednej trati.

Zaujímalo ma, ako to bude fungovať naostro a čo by sa dalo do budúcna vylepšiť, keďže sa chcem hlbšie podieľať na zostavovaní trate a technickej podpore pre účastníkov. Celkovo hodnotím preteky ako veľmi vydarené. V hlave mám viacero nápadov, ktoré fungujú na zahraničných podujatiach. Dali by sa aplikovať a spravili by tak tieto preteky ešte viac atraktívnymi.

 Neslušským chotárom s GARMIN-om 2023, stánok Garmin

Zázemie

V zázemí pretekov sa mi páčili aktivity pre deti, ktoré si po absolvovaní detských pretekov mohli zaskákať na nafukovacej šmýkačke. Okrem toho tu bol veľký stánok s jedlom a pitím a hore nad tribúnou bol výdaj jedla. Bol som veľmi rád, že nás čakalo teplé jedlo, o to viac, keď to bolo poke. Jedlo poke je postavené na základe s ryžou, my sme dostali k tomu kuracie mäso a veľa zeleniny. Takže zdravší a moderný variant určite potešil. Okrem toho sme mohli navštíviť stánok GARMIN a obzrieť si novinky na trhu alebo si nechať poradiť s nastavením zariadenia.

Jedlo Neslušským chotárom s GARMIN-om 2023

Na záver

Maratón Neslušským chotárom s GARMIN-om ma milo prekvapil svojou kvalitou tratí a zázemím. Okrem toho sa na tratiach zišla výborná konkurencia skoro z celého Slovenska a taktiež aj pretekári z Čiech. Osobne sa teším už na ďalší ročník, kde sa myslí aj na deti, a tak má o zábavu postarané celá rodina.
Zdroj fotografií: archív autora, archív organizátora pretekov, FaxCopyPro, archív Tomáša Višňovského
report_problem Našiel si v texte chybu?
filipskalican 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Dubničák 2023 - po ďalšíkrát a zase inak

Reportáž: Dubničák 2023 - po ďalšíkrát a zase inak

Dá sa vôbec o tomto 28-ročnom starigáňovi napísať niečo, čo by sa už rokmi neopakovalo? Nebude to len mlátenie prázdnej slamy, cez kopirák pusté parafrázy, superódy a hejty, ktoré po týždni aj tak skončia v zabudnutí?
Reportáž: Bajkula Bratislavské enduro - dôkaz, že enduro neupadá?

Reportáž: Bajkula Bratislavské enduro - dôkaz, že enduro neupadá?

Posledné kolo SPEN sa konalo 15. októbra v Malých Karpatoch. Po zrušenom predošlom kole, ktoré malo byť v Mýte pod Ďumbierom, si jazdci prišli zmerať sily práve na traily TBK v Bratislave.
Reportáž: Nádherný záver Hornonitrianskej Enduro Série v Bojniciach

Reportáž: Nádherný záver Hornonitrianskej Enduro Série v Bojniciach

Organizátori štvrtého a zároveň posledného kola ročníka 2023 si pre endurochtivých pretekárov pripravili štyri rýchlostné skúšky s celkový prevýšením takmer 700 metrov.
keyboard_arrow_up