Reportáž: Bajkula Bratislavské enduro - dôkaz, že enduro neupadá?

Posledné kolo SPEN sa konalo 15. októbra v Malých Karpatoch. Po zrušenom predošlom kole, ktoré malo byť v Mýte pod Ďumbierom, si jazdci prišli zmerať sily práve na traily TBK v Bratislave.

Prvého augusta sa vedenie SPDH vyjadrilo na ich facebookovej stránke, že sa ruší 3. kolo v Mýte pod Ďumbierom. Rovnako oznámili, že Slovenský pohár v endure tak, ako ho poznáme, končí a je to posledný rok, čo bol pod záštitou SPDH. Vďaka Tomášovi Vrbovskému za ich skvelú organizáciu, ako aj osvetu disciplíny enduro na Slovensku.

BAJKULA Bratislavské enduro

A teraz príjemné správy

V Bratislave prešlo registráciou 204 jazdcov. Preteky boli rozdelené na 2 časti – SPEN a BIKER ENDURO CHALLENGE. Prečo 2 časti? V jednoduchosti, SPEN je pre jazdcov, ktorí si prišli vyslovene zapretekať s cieľom čo najlepšieho umiestnenia sa v celkovom hodnotení seriálu SPEN.

BIKER ENDURO CHALLENGE sú preteky pre hobby jazdcov, kde ide v prvom rade o zábavu a parádny deň, kedy si môžu medzi sebou porovnať aj časy a prípadne zistiť, či sa oproti predošlému roku zlepšili.

BAJKULA Bratislavské enduro 2023

Aké trate sa išli a ako prebiehal tréning?

V piatok ráno tím OZ TBK spolu s dobrovoľníkmi vypáskovali trate – TBK 1, TBK 2, TBK 3, Slalomka a Baník, pričom sa pre verejnosť uzavreli. Následne bol od soboty rána povolený tréning, kde sa mohli trate jazdiť v ľubovoľnom poradí.

BAJKULA Bratislavské enduro

Zázemie a atmosféra

Zo začiatku táto rýchlostná skúška nebola veľmi náročná, no kamenistý úsek na konci nebol jednoduchý...
Zázemie bolo perfektne pripravené. Amfiteáter Rača je navrhnutý presne pre takéto akcie, pričom nájdete v areáli ako toalety, tak aj bufet. V sobotu bola atmosféra trochu skromnejšia, no v nedeľu to začalo. Kopa bikerov na jednom mieste, registrácia, bohatý štartovný balíček a predpreteková atmosféra, ktorú dopĺňal komentátor Michal spolu s DJ-om. Veľkým plusom bola aj možnosť testovania nových bicyklov od partnera Bratislavského endura.


Parametre pretekárskeho okruhu

  • Dĺžka okruhu: cez 27 kilometrov
  • Výškové metre: 1 046
  • Počet rýchlostných skúšok: 6
  • Počet transferov: 7


Preteky z môjho pohľadu

Po slnečnom tréningu v sobotu a ideálnej teplote okolo 20 stupňov som ani netušil, že sa zobudíme do studeného jesenného počasia. Vystriedal som krátky dres za dlhý - samozrejme aj so spodnou vrstvou, keďže bolo naozaj sviežo. Keď si dám pod dres chrániče, tak to bude počas pretekov akurát. Vesta mi bude držať pri tele teplo. To by som si ju však nemohol zabudnúť doma. 15 minút pred štartom ma takéto zistenie nepotešilo. Nevadí. Ideme na štart, preteky sa môžu začať.


Po 5-kilometrovom transfere sme sa ocitli na štarte RS 1 (TBK 3). A je to tu. Už vtedy som vedel, že mi dve vrstvy nebudú stačiť. Na vrchu Piesky poriadne fúkalo a teplota tam dosahovala iba 10 stupňov. Nevýhodou je, že akonáhle pretekár vyšliape hore k štartu rýchlostnej skúšky, zvyčajne má pred sebou pár (niekedy desiatky) jazdcov, a tak musí spotený čakať, kým príde rad práve na neho.

Prvá RS-ka trvala niečo cez 5 minút, pričom na jej začiatku som zaregistroval prvé problémy – mal som uvoľnenú kazetu (pretože som si menil v sobotu koleso). Dobrá práca. Zo zábavy mi to však neubralo a RS-ku som si náramne užil, aj keď studený vzduch nebol najpríjemnejší. Nasledoval ďalší transfer.

BAJKULA Bratislavské enduro
Niektorí pretekári túto RS-ku hodnotili ako najťažšiu z celých pretekov...
RS 2 (TBK 1) bola vo forme kratučkého trailu, ktorý z prvej polovice nemal veľmi klesavý charakter. Tým pádom preveril jazdca najmä v kondícii. Pred RS 3 (TBK 2) som vedel, že si musím dať pozor, aby mi ostali sily hlavne na koniec tejto trate. Zo začiatku táto rýchlostná skúška nebola veľmi náročná, no kamenistý úsek na konci nebol jednoduchý a vyžadoval od pretekára ako dostatok síl, tak aj sústredenie, aby neurobil chybu a išiel v správnej stope.

BAJKULA Bratislavské enduro 2023
RS 4 (Slalomka) bola v tomto veľmi podobná, nakoľko jej začiatok je trochu šliapavý. Posledná časť, tzv. čierna slalomka, je čierna práve kvôli strmému charakteru v spojitosti so sypkým podkladom. Uzavreté zákruty, korene, dropy – všetky prvky preverili pretekárov, a to najmä v poslednej časti tejto trate. Našťastie sa mi podarilo trafiť všetky stopy a zatiaľ som mal čisté konto – bez pádu. Bohužiaľ v tejto RS-ke padol môj tímový kolega Tomáš a preteky tým pre neho skončili.

reportáž BAJKULA Bratislavské enduro
RS 5 (alternatívna TBK 3) bola veľmi podobná RS 1, nakoľko horná časť trate viedla cez pár rovnakých úsekov. Následne sa náročnosť trate stupňovala, keďže na pretekárov čakali rôzne kamenné prvky, ako aj kamenisté uzatvorené zákruty. Okrem výšľapu sa mi všetko podarilo prejsť viac-menej plynulo, a tak som sa tešil na ďalšiu RS-ku.

BAJKULA Bratislavské enduro
RS 6 (Baník) s povestnou skalou v strede trate. Niektorí pretekári túto RS-ku hodnotili ako najťažšiu z celých pretekov, no mne vyšla práve najlepšie, keďže nie je tak šliapavá ako ostatné trate. Do cieľa som prišiel s časom 20:43.59 a umiestnil som sa na 10. mieste v kategórii Muži – Elite.

BAJKULA Bratislavské enduro 2023

Krásny deň vďaka organizátorom a dobrovoľníkom

Tento krásny pretekársky víkend by bez perfektnej organizácie OZ TBK a dobrovoľníkov nenastal. Rovnako aj klasická atmosféra a povzbudenie na štarte RS 4. Palec hore všetkým, ktorí sa pričinili k tomu, aby sa táto parádna akcia zrealizovala.

Výsledky

V kategórii Muži Elite:
  1. Luboš Staňo – MTBIKER: 18:27.85
  2. Martin Knapec – CTM Racing Team: 18:32.60
  3. Michal TOPÓR – NS Bikes Trezado: 18:51.13

Kompletné výsledky nájdete na tomto odkaze a kompletnú fotogalériu na Facebooku.
Zdroj fotografií: Trail Biely Kríž
report_problem Našiel si v texte chybu?

4. kolo Slovenského pohára v endure

calendar_today 15.10.2023
format_list_numbered 4. kolo - SP EN
label Enduro
place Bratislava (Slovensko)

tomasmartinak 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Nádherný záver Hornonitrianskej Enduro Série v Bojniciach

Reportáž: Nádherný záver Hornonitrianskej Enduro Série v Bojniciach

Organizátori štvrtého a zároveň posledného kola ročníka 2023 si pre endurochtivých pretekárov pripravili štyri rýchlostné skúšky s celkový prevýšením takmer 700 metrov.
Pozvánka: Bajkula Bratislavské enduro - finále Slovenského pohára

Pozvánka: Bajkula Bratislavské enduro - finále Slovenského pohára

Bratislava bude uzatváracím mestom Slovenského pohára v endure a my tam nesmieme chýbať.
Reportáž: Dubničák 2023 - po ďalšíkrát a zase inak

Reportáž: Dubničák 2023 - po ďalšíkrát a zase inak

Dá sa vôbec o tomto 28-ročnom starigáňovi napísať niečo, čo by sa už rokmi neopakovalo? Nebude to len mlátenie prázdnej slamy, cez kopirák pusté parafrázy, superódy a hejty, ktoré po týždni aj tak skončia v zabudnutí?
keyboard_arrow_up