Test: Julbo DENSITY Reactiv 1-3 HC – nadupané cyklookuliare z Francúzska

Jazdí ešte niekto bez okuliarov? Verím, že nie. Ale ak predsa, tento test ukáže, koľko najmodernejších technológií sa dá dostať do „obyčajných“ okuliarov pre cestných cyklistov.

K cyklistike som pričuchol len pred pár rokmi, ale snažím sa jazdiť často a na relatívne dlhé výjazdy. Tak ako si neviem predstaviť jazdiť bez prilby a nepochopím, že toto ešte stále niekto podceňuje, tak si neviem predstaviť ani výjazd bez okuliarov.

Samozrejme, sú okuliare a OKULIARE a keďže ide o ochranu mimoriadne vzácneho orgánu nášho tela, je namieste si ho vážiť, chrániť a niečo do jeho ochrany aj investovať. Nemyslím tým len ochranu pred mechanickým poškodením oka alebo zápalom z vetra, ale aj kvalitnú ochranu pred intenzívnym slnečným a UV žiarením.

Julbo Density Reactiv 1-3 HC

Kde sa vzali, tu sa vzali

Píše sa rok 1888 a vo Francúzsku prišli na svet prvé slnečné okuliare od Julesa Bauda (Bó) „Cristalliers“. Ich úloha bola v nehostinnom prostredí a v zajatí snehu okolo Chamonix jednoznačná – kto chcel zdolávať snežné štíty a ľadovce, musel si chrániť zrak. Vtedy ešte nikto netušil, že Jules položil základy značky, ktorá dostane o pár rokov neskôr meno po jej zakladateľovi – Julbo – a stane sa špičkou v tomto segmente. Prešlo niekoľko desaťročí a z prostredia ľadovcov sa slávne „Vermonty“ presunuli aj do civilného života medzi rockové hviezdy a športové celebrity.

Značka Julbo sprevádza najznámejších horolezcov od jej začiatku a bola pri zrode takmer všetkých najslávnejších výstupov a rekordov na najvyššie hory sveta. Od inovácií a vývoja pomerne úzko špecializovaného segmentu je už len krôčik k využitiu nových technológií pre širšiu skupinu ľudí. Julbo sa v novom tisícročí orientuje na čoraz technickejšie šošovky (Zebra, Zebra Light, Octopus, Cameleon, Falcon), ktoré našli široké uplatnenie v celom outdoore, cyklistický svet nevynímajúc. Skrátka, 125 rokov vývoja prinieslo svoje výsledky.

test Julbo Density Reactiv 1-3 HC

„Tenkrát poprvé“ alebo nie som Julbo nováčik

Pamätám si, že približne dve desaťročia dozadu som išiel s kamošmi na svoj prvý dlhší výlet do subsaharskej Afriky (dnes by sme to nazvali expedícia) a keďže v pláne boli aj hory 4 000 + m n. m., kvalitné okuliare nemohli vo výbave chýbať. Ako študent som nemal veľa peňazí na top kvalitné veci, ale moje prvé „Julbá“ som dostal ako darček od otca pri tejto príležitosti.

Myslím, že ich mám niekde dodnes, aj keď ich dizajn už trošku vyšiel z módy. Musím povedať, že ma nikdy nesklamali a s troškou nostalgie som sa potešil, keď mi Fero z MTBIKER napísal o možnosti testovať cyklistické okuliare Julbo.

A keď prišla škatuľka

...nebola v nej Bambuľka, ale cyklistické okuliare DENSITY s typovým označením RV1-3 HC, ktoré už na prvý pohľad vyzerali parádne. Ale poďme pekne poporiadku.

okuliare Julbo Density Reactiv 1-3 HC

Čo je v balení?

Klasická čierna papierová krabička vyzerá celkom obyčajne, ale čo ma potešilo hneď na úvod, je číslo v čiarovom kóde – 366 – ktoré označuje krajinu pôvodu Francúzsko. To potvrdzuje aj označenie „EU“ priamo na ráme okuliarov. Naozaj sa teším, že po dlhej dobe vidím aj niečo iné ako Made in China.

Julbo Density Reactiv 1-3 HC
Výborne sedia, nikde netlačia a široká šošovka poskytuje zorné pole totožné s možnosťami ľudského oka.
Vo vnútri sa však skrývalo pomerne subtílne, zaujímavo technicky riešené čierne puzdro, ktoré žiaľ, nebýva u všetkých cyklistických okuliarov samozrejmosťou. A to hovorím aj o drahých značkách v hodnote nad 150 €. Špeciálne, ak majú okuliare neštandardný tvar a do bežného puzdra ich jednoducho nezmestíte. Každopádne, Julbo išli podľa mňa správnou cestou a puzdro automaticky pribalili k okuliarom. Oceňujem.

A prečo je puzdro zaujímavo riešené? Zo spodnej a vrchnej časti je to hardshell – tvrdá pevná škrupina a boky sú ľahký, ale odolný textil. Na prvý pohľad som si myslel, že to neposkytne dostatočnú ochranu a načo je takéto riešenie dobré, ale pochopil som. O tom neskôr.

Julbo Density Reactiv 1-3 HC cyklookuliare
Inak to puzdro pôsobí ako extrémne malé vzhľadom k veľkosti okuliarov, ktoré z neho vytiahnete. Fakt nechápem.

V balení je okrem okuliarov, spomínaného puzdra aj ochranné vrecko, ktoré zároveň slúži v prípade potreby na jemné dočistenie okuliarov – či už mechanicky rukou alebo samovoľne v prípade, že ho máte odložené na mieste, kde dochádza k miernym pohybom.

test cyklookuliare Julbo Density Reactiv 1-3 HC

A teraz k okuliarom

Buďme presní a preto uveďme konkrétny typ, ktorý bol predmetom testu. Jedná sa o Julbo DENSITY, vo farbe Dark Blue/Fluorescent Yellow/Black (tmavomodrá/fluorescenčná žltá s čiernou na ráme) a so šošovkou REACTIV 1-3 High Contrast (na papierovej škatuľke balenia označené ako RV1-3HC).

Julbo Density Reactiv 1-3 HC
Výrobca pri tomto modeli zvolil 10 rôznych farebných kombinácií rámov a šošoviek, ale vyladil ich naozaj parádne. Okrem mojej modro-žltej nájdete napríklad čierno-medenú, modro-fialovú alebo bielo-modrú. Vo všeobecnosti Julbo osádza do svojich okuliarov okrem radu REACTIV aj polykarbonátové šošovky s označením SPECTRON a minerálne sklá Alti Arc 4. Nájdete ich napríklad v legendárnom modeli Vermont.

Technické parametre potešia

Presné rozmery nami testovaného modelu som si požičal priamo od výrobcu:

  • Výška šošovky (mm): 59
  • Vzdialenosť mostíka (mm): 15
  • Dĺžka bočníc (mm): 138
  • Veľkosť šošovky (mm): 135

Prvé, čo vás určite pozitívne zaujme, je extrémne nízka hmotnosť – len 20 g. Jazdím značky 100% a Rudy a teda musím povedať, že tam sa hmotnosť pohybuje o niečo vyššie. Napríklad model S2 od 100% je o viac ako tretinu ťažší (31 g). Príjemné je, že pri nosení Julbo DENSITY ani neviete, že ich máte. Už ich iba nestratiť.

Julbo Density Reactiv 1-3 HC
Druhou vecou, ktorá vás pri prvom „ošahaní“ zaujme, je mimoriadna ohybnosť a pružnosť celého rámu. Až by som sa zľakol, že sa to ľahko zlomí. V rámci testu som tomu dosť „naložil" a materiálové spracovanie plastu je naozaj z pohľadu ohybnosti výnimočné. Už teda chápem, prečo puzdro neurobili celé tvrdé, ale mäkké boky umožňujú jeho stlačenie a výrazné zmenšenie objemu, čo je šikovné napríklad v cyklodrese alebo batožine. Malá, ale šikovná vychytávka. K celkovému pokoju na duši prispieva aj fakt, že na každé okuliare existujú náhradné diely. Julbo ich drží 4 roky po ukončení výroby modelu. Okrem toho je na fotochromatickosť doživotná záruka.

ohybnosť Julbo Density Reactiv 1-3 HCphybnosť Julbo Density Reactiv 1-3 HC

Šetriť na očiach mi veľmi nedáva zmysel.
Dizajn rámu je minimalistický, veľké cylindrické šošovky sú uchytené len v hornej a stredovej časti rámu okolo nosa. Tvar šošoviek mi svojím zaoblením jemne pripomína retro nádych, ale to je vlastne teraz „in". Jemný rám je doplnený CustomFit bočnicami, ktoré sa vedia prispôsobiť tvaru hlavy a netlačia.

Julbo Density Reactiv 1-3 HC
V strede na nosovom mostíku sú dva druhy plastu – tvrdený, v ktorom je vsadená mäkká protišmyková gumená vložka. Je pevne osadená a nedá sa vyberať.

Julbo Density Reactiv 1-3 HC
Gripy sú tvrdené a nezachytávajú sa o pramienky vlasov alebo o prilbu.

Julbo Density Reactiv 1-3 HC

Prvé pocity

Super ľahké. Výborne sedia, nikde netlačia a široká šošovka poskytuje zorné pole totožné s možnosťami ľudského oka. Farba šošoviek je v interiéri takmer číra, možno by som povedal, že je úplne jemne do červena. Ventiláciu zabezpečuje výrez v šošovke nad nosom a pomerne veľkorysý priestor medzi bočnicami a očami. Myslím, že nepreženiem, keď poviem, že sa tu dalo trošku ubrať. Nepôsobili by na hlave tak široko.

Každopádne – prúdenie vzduchu úplne eliminuje zahmlievanie a to aj pri intenzívnejšom „dupaní" do pedálov. Bočnice „nešklbú" vlasy, ani sa nelepia, takže ideál. Čo oceňujem, je mäkká vložka na nose, ktorá absorbuje nárazy, netlačí a nešmýka sa z nosa.

Julbo Density Reactiv 1-3 HC

Kto nezažil, nech vyskúša

Možno existujú aj nejaké nevýhody fotochromatických skiel, ale ja som na ne ešte neprišiel. Okrem vyššej ceny, samozrejme, ale za kvalitu sa platí. Šetriť na očiach mi veľmi nedáva zmysel. Spomínané Rudy, ktoré jazdím, sú fotochromatické a model S2 od značky 100% nie. Preto ich nosím podstatne menej a skôr len v konštantných slnečných podmienkach. Proste, keď raz vyskúšaš fotochromatiku, nechceš iné.

Julbo okuliare
Úprimne ma potešilo, že testovaný model DENSITY má sklá REACTIV, ktoré aj pod starším typovým označením Performance 1-3 HC značia fotochromatické šošovky s výborným celodenným kontrastom.
Odporúčam tým, ktorí chcú kvalitu, za ktorú sa síce platí, ale oplatí sa.
Aby som tu ale nemachroval, nechal som sa trošku poučiť výrobcom, čo tie čísla 1-3 znamenajú. Jedná sa o indikátor priepustnosti viditeľného svetla od 13 % – 72 %. Ako to už pri fotochromatických sklách býva, stmavnú alebo sa zosvetlia tak, aby zodpovedali meniacim sa svetelným podmienkam a dokážu sa tak lepšie prispôsobiť aj zmenám v kontraste terénu.

cyklookuliare Julbo Density Reactiv 1-3 HC
Samozafarbovací proces je automatický a rýchly. Keď sú okuliare vystavené slnečnému svetlu, fotoreaktívne chemikálie v sklách reagujú na ultrafialové žiarenie. Tento proces spôsobuje, že sklo sa stáva tmavším, aby ochránilo oči pred nežiaducim oslnením a škodlivými účinkami UV žiarenia. Keď je okolie opäť menej osvetlené, napríklad pri prechode do vnútorného prostredia, sklo sa pomaly vráti späť do transparentného stavu. Štandardne trvá zatmavenie cca 30 sekúnd, následné vrátenie do číreho stavu trvá dlhšie, ale samozrejme, záleží to od konkrétnej technológie, ktorú používa daný výrobca.

Napríklad iný model šošovky od Julbo REACTIV 2-4 má rýchlejší reakčný čas, ale je aj tmavší a vhodnejší do veľmi jasných slnečných podmienok. Pri zmene zafarbenia je vo všeobecnosti dôležitá aj vonkajšia teplota, čo sa však netýka nami testovanej šošovky REACTIV 1-3 HC od Julba. Táto má technológiu NTS (Non Temperature Sensitive), čiže nie je citlivá na teplotu.

Šošovky REACTIV majú ešte jednu vychytávku - podobne ako pri lyžiarskych okuliaroch majú tieto cyklookuliare na vnútornej strane skiel vrstvu proti zahmlievaniu, čo s dostatočným odvetrávaním ocenia aj silní „dupači" alebo silní „potiči". Na dotyk to pôsobí ako supertenká mäkká lepiaca fólia, ale je to voľným okom neviditeľné.


Vonkajšia zdokonalená nanovrstva odpudzuje mastnotu, čím zabraňuje škvrnám, uľahčuje čistenie aj odtok vody. Proste, keď tam „capnete" prstom po zjedení hranoliek, tak sa s tým potrápite menej, ako pri klasických okuliaroch, ktoré nešli do takýchto technologických detailov.

Tak čo, DENSITY? Oplatí sa?

Celkový dojem z okuliarov je výborný a vidieť, že športová história značky testovaná viac ako storočie v extrémnych podmienkach francúzskych ľadovcov zúročila svoje skúsenosti a aj do cyklistického sveta preniesla užitočné high-endové technológie. Odporúčam tým, ktorí chcú kvalitu, za ktorú sa síce platí, ale oplatí sa. Na našom MTBIKER shope nájdete rôzne verzie. Začínajú na cene 124 €.


Plusy

  • fotochromatické
  • mimoriadne ľahké
  • dobre sedia
  • výborne ventilované s úpravou proti zahmlievaniu
  • oil-repellent vrstva proti mastnote
  • šikovné puzdro na prenášanie

Mínusy

  • zbytočne široký rám, ktorý nemusí sadnúť každému
  • vyššia cena


P.S.: Ďakujem Tožimu @tozitozi, že poslúžil ako model na fotenie.
Zdroj fotografií: archív autora
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
BasketSK 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Okuliare Alba Optics Mantra - prečo sa neskladajú?

Test: Okuliare Alba Optics Mantra - prečo sa neskladajú?

Je to len otázka dizajnu alebo majú pevné bočnice pri nosení nejakú výhodu?
Test: Okuliare Alpina Twist QV – neznesiteľná ľahkosť nosenia

Test: Okuliare Alpina Twist QV – neznesiteľná ľahkosť nosenia

Ponuka týchto okuliarov zo strany dodávateľa v redakcii dlho na odozvu nečakala. Chytil som sa jej, napriek mojej preferencii okuliarov s neorámovaným spodkom. Získali si moju priazeň? To sa dozviete už čoskoro.
Test: ALPINA Sonic HR QV – Rolls Royce medzi okuliarmi

Test: ALPINA Sonic HR QV – Rolls Royce medzi okuliarmi

„Ako chceš testovať okuliare?“ „Ešte neviem. Veď uvidím…“ To, či som naozaj uvidel, ako a čo som uvidel, si môžete prečítať v teste okuliarov od výrobcu Alpina.
keyboard_arrow_up