Najdôležitejší článok cyklistiky – s čiapočkou alebo bez?

Búrlivý príbeh spojený s ventilmi duší sa blíži ku koncu. Konečne vyjde najavo, či majú čiapočky právo na existenciu.

Cyklistov treba spájať a nie rozdeľovať. Preto nastal čas posvietiť si na čiapočky. Na túto ozdobu ventilov existujú nejednoznačné názory. Ja sa hneď na úvod priznám, že pred písaním tohto článku som bol silný odporca čiapočiek a preto ma prekvapilo, že som po krátkom prieskume našiel rovnaký počet argumentov pre aj proti.


Nie každá z vecí je rovnako dôležitá pre všetkých cyklistov alebo cyklistky, ale tým, že o nich budeme vedieť, na druhý tábor sa budeme pozerať s väčším pochopením. Vďaka tomu bude medzi nami už len harmónia a porozumenie a keby aj náhodou nie, som pripravený osvetliť aj ďalšie zákutia nášho krásneho športu. Jednoprevodníky, gravel, ebiky…


    + ochrana nerozbalenej duše

Nové duše sa predávajú často v krabičkách a aby nezaberali veľa miesta, bývajú zložené. Plastová čiapočka slúži ako ochrana, aby obnažený ventil nepoškodil dušu. Identická situácia nastáva, keď si berieme náhradnú dušu do dresu alebo do kapsičky. Najmä ostrý koniec galuskového ventilu môže byť nebezpečný. Skladá niekto rezervu tak, že ventil nechá až na koniec a on trčí von? Aj to je riešenie, ale takáto duša je menej skladná.

čiapočka na ventil

    - s utesnením nepomôže

Najrozšírenejší omyl súvisí s predstavou, že ventil s čiapočkou lepšie tesní. Ak by sme toto od čiapočky očakávali, potom by musela inak vyzerať jej konštrukcia, určite by to nebol len obyčajný kus plastu so závitom, muselo by tam byť aj nejaké tesnenie. Najčastejšie sa s unikaním vzduchu cez ventil dá stretnúť pri klasickom (Dunlop) ventile, už menej často sa to deje s autoventilom. Tesnenie toho galuskového vie niekedy zničiť agresívny tmel, ale čiapočka s tým nepomôže.


    + ochráni pred špinou

Aká je typická nevýhoda malej súčiastky na bicykli? Skôr či neskôr ju stratíme.
Po omyle spomeniem najrozšírenejší argument pro-čiapočkovo orientovaných cyklistov, a to je ochrana pred blatom a prachom. Ja, ako zástupca opačného tábora, s tým nemám problém súhlasiť, ale len v prípade autoventilu a čiastočne aj klasického ventilu. Tie majú dieru, otvor, kam sa nejaká nečistota môže skutočne dostať. Ale moja otázka znie: koľko moderných bicyklov dnes používa iný ako galuskový ventil? Skoro žiadne a pritom je jasné, že keď nie je na ventile otvor, netreba sa báť ani jeho upchania.


    - strata času

Čas má rôznu hodnotu, záleží od človeka a situácie. Preto si už každý zhodnotí sám, či sa mu chce investovať čas a energiu do manipulovania s čiapočkou pri každom fúkaní, z dôvodov opísaných vyššie to najmenší zmysel dáva v prípade galuskových ventilov. Čas je dôležitá veličina najmä pri pretekaní – kto by chcel s čiapočkami súťažiť, dobré by bolo natrénovať ich expresnú demontáž. Skúšal to niekto na čas? Čo sa považuje za dobrý výsledok?

čiapočka na ventil
    + dizajn

Čiapočka môže poslúžiť na vyjadrenie osobnosti cyklistu, netreba sa držať pri zemi a vyberať len z rôznych farebných prevedení. Čo hovoríte na dizajnové kúsky v tvare lebky alebo kocky? Hodnotne vyzerá kovové prevedenie, len pozor pri jazdení v mraze, kov sa môže v nízkej teplote stiahnuť a bez kombinačiek si neporadíte. V tomto bode nesúdim, čo je ešte pekné a čo je už príliš, každý máme iný vkus. Výnimkou je len čierna plastová čiapočka, tá sa dizajnom nazvať určite nedá.


    - stále niečo hľadať

Súčasťou čiapočky môže byť náradie, ktoré poslúži pri riešení problémov v teréne.
Aká je typická nevýhoda malej súčiastky na bicykli? Skôr či neskôr ju stratíme. Bicykel je relatívne komplikovaný mechanizmus a keď si predstavím, ako ho servisujem, často niečo hľadám. Raz zabudnem, kde som odložil imbus a potom hľadám skrutku a takto dokola. Čím menej drobností na zapatrošenie, tým pre mňa lepšie. A to opisujem situáciu v pohodlí domova, pátrať po čiapočkách niekde na okraji cesty, to radšej nie.


    - hmotnosť a aerodynamika, najmä tá v hlave

Áno, idú po sebe dve negatíva, ale len kvôli tomu, aby som skončil pozitívne. A ten posledný benefit skutočne stojí za to, podľa mňa to je najužitočnejšia vlastnosť čiapočiek. Pred tým však musím upozorniť, že čiapočka je záťaž navyše a aerodynamike nepomáha tiež.

čiapočka na ventil
Samozrejme, potencionálne straty budú len mikroskopické, ale do popredia by som dal hlavu cyklistu, ktorá často rozhoduje o výkone. Ak si „čiapočkár“ všimne, že cyklista, ktorý ho obieha, žiadnu ochranu ventilu nepoužíva, môže rozdiel vo výkonnosti prisúdiť tomuto detailu a predčasne sa vzdá. Veď na čo sa snažiť, keď súper je viacej aero a ešte aj ľahší?


    + čiapočka ako nástroj

Súčasťou čiapočky môže byť náradie, ktoré poslúži pri riešení problémov v teréne. Najčastejšie býva čiapočka doplnená o kľúč na utiahnutie jadra galuskového ventilu, ktorý sa môže pri používaní malých servisných púmp povoliť, najmä ak majú šróbovaciu hadičku. Takéto dofúknutie na kraji cesty sa potom končí povolením jadra a stratou tlaku v obutí. A fúka sa odznova!


Chuťovkou je aj čiapočka s torx náradím, prípadne sa na ventil používa redukcia, ktorá umožňuje fúkanie galuskových ventilov napríklad na „benzínke“. Nevedel som, že existujú aj farebné prevedenia.

čiapočka na ventil

Budeme k sebe chápavejší?

Pomohlo takéto vnorenie sa do témy a na čiapočky sa teraz budete pozerať inak? Ja určite. Ak nepôjde o galuskový ventil a škaredé čierne plastové prevedenie, určite budem „čiapočkárov“ lepšie chápať a je jedno, aký majú bicykel alebo na čo ho používajú. A ak si aj niekedy v budúcnosti z používania čiapočiek vystrelím, bude to len nevinné špásovanie, veď ma už poznáte.
Zdroj fotografií: MTBIKER.sk
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Tip na výlet: Cez Antonstál do Súče - asfaltový únik z civilizácie

Tip na výlet: Cez Antonstál do Súče - asfaltový únik z civilizácie

Tento tip na výlet mám v hlave už veľmi dlho. Zádrheľ je v tom, že vždy, keď túto trasu idem, akosi zabudnem fotiť.
Aký chceš MTBIKER? Články a videá podľa tvojej chuti

Aký chceš MTBIKER? Články a videá podľa tvojej chuti

Hádať, čo sa ľuďom bude páčiť, alebo sa ich to radšej priamo opýtať? Ja som si vybral to druhé.
Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
keyboard_arrow_up