Tip na výlet: Cez Antonstál do Súče - asfaltový únik z civilizácie

Tento tip na výlet mám v hlave už veľmi dlho. Zádrheľ je v tom, že vždy, keď túto trasu idem, akosi zabudnem fotiť.

Jedná sa totižto o malebnú trasu, na ktorej obvykle nestretnete žiadne autá, kedy moja hlava vypína a ja sa len kochám a nasávam kombináciu prírody, kľudu a šliapania do pedálov. Tento týždeň som však spravil výnimku a cielene som sa rozhodol si túto trasu bod po bode nafotiť.

Nemšová

Pre koho je okruh určený?

Celkom na úvod by som zmienil, že ja síce túto trasu najčastejšie jazdím na cestnom bicykli s 28-milimetrovými bezdušovými plášťami, no optimálny bicykel je jednoznačne gravel.

Samozrejme, neurobíte chybu ani s MTB-čkom alebo čímkoľvek medzi tým. Pokiaľ sa však nebudete nikam ponáhľať a budete sa trpezlivo vyhýbať výmoľom, tak trasu zvládnete s patričnou dávkou odhodlania pokojne aj na cestnom alebo endurance bicykli. Povrch trasy je prevažne asfaltový, mení sa len kvalita asfaltu. Kým začiatok a koniec je asfalt tip-top, koberec v druhej tretine trasy má najlepšie časy už dávno za sebou.

Prevýšenie nie je žiaden extrém, a tak túto trasu z môjho pohľadu zvládnu aj menej trénovaní jedinci, ktorí skôr ocenia nulovú premávku. Trasa môže byť zaujímavá aj pre rodiny s väčšími deťmi, nakoľko počas nej natrafíte aj na náučný chodník a pozostatky lesnej železnice, no to už však trochu predbieham.

cesta k Antonstál

Štartujeme z Nemšovej

Ako štartovací bod by som zvolil mesto Nemšová, nakoľko sa tu dá dobre zaparkovať (napr. pri kúpalisku), alebo sa sem viete bezproblémovo presunúť po cyklomagistrále, ktorá začína v Hornej Strede a pokračuje cez Nové Mesto nad Váhom a Trenčín, alebo od cyklotrasy Bevlava smerom od Horného Srnia. Vhod padne aj možnosť dobre sa najesť a občerstviť v niektorom z miestnych podnikov.

mapa

Parametre okruhu

  • Dĺžka okruhu: cca 40 km
  • Prevýšenie: cca 500 m
  • Náročnosť: stredná
  • Povrch: asfaltové lesné zvážnice 90 %, štrková cesta 10 %
  • Vhodné pre: gravel, MTB
  • Trasa: sekcia Výjazdy, gpx súbor

ranchwestern ranch pri Trenčíne

Okolo ranča k Antonstálu

Tu to „MTB-čkári“ môžu pustiť naplno, no „cestárom“ by som odporučil zjazdovať opatrnejšie...
Trasa začína odbočkou vpravo na Ľuborču, kde sa presúvate viac-menej záhradkárskou osadou. Po ceste natrafíte aj na Ranch 13, čo je zariadenie westernového typu, kde sa organizujú rôzne akcie ako ródeo, drezúra koní, no nájdete tu aj atrakcie pre deti ako mini zoo a saloon s možnosťou ubytovania. Pokiaľ sa rozhodnete Ranch 13 obísť, po ceste natrafíte ešte na pár stanovíšť náučného chodníka a oddychovú zónu v areáli bývalej lesnej železnice, ktorou sa voľakedy zvážalo drevo do sklárskej fabriky v Nemšovej.

Toto je ideálny priestor na prestávku, zvlášť pokiaľ idete aj s deťmi. Nachádza sa tu okrem iného aj časť železničnej trate a pôvodná lokomotíva, na ktorej sa môžu decká vyšantiť.


Cesta však pokračuje ďalej smerom k loveckému zámočku Antonstál, ktorý je postavený na kopci na pravej strane cesty. Zámoček patrí Lesom Slovenskej republiky a areál je voľne prístupný. Jedinou škodou je, že sa tu nenachádza žiadny bufet ani reštaurácia, hoci si ho toto miesto vyslovene pýta. Ak by ste mali chuť na menšiu turistickú zachádzku na pešo, v blízkosti (po žltej značke) sa nachádza aj pomník pádu bombardéra B-24 Liberator, ktorý to tu „zapichol“ počas druhej svetovej. Na ceste pod Antonstálom sa nachádza rampa, ktorú prekonajú len dvojstopové nemotorové vozidlá a vy môžete pokračovať malebnou prírodou v príjemnom chládku ďalej.

vláčik s drevom

Okolo senníka a obory

Na konci asfaltky prídete k veľkému rotundovému senníku, kde sa cesta mení na štrkovú zvážnicu. Za normálnych okolností tu nebýva blato ani za mokrého počasia. Pokiaľ zvládnete tento kilometrový úsek aj na cesťáku, tak ste za vodou.

Antonstál

Na trase sa treba držať vľavo, až kým sa opäť neocitnete na starej lesnej asfaltovej zvážnici. Tá vás dovedie na rázcestie modrej a červenej cyklotrasy, pričom ja vždy volím smer Horná Súča. Tu vás čaká prejazd okolo obory, kde na vás môže číhať zavretá rampa, za ktorou už bude iba dlhočizný plynulý zjazd. Tu to „MTB-čkári“ môžu pustiť naplno, no „cestárom“ by som odporučil zjazdovať opatrnejšie, nakoľko na ceste je kopec výmoľov.

výlet v okolí Trenčína

Krásny „ihličnatý" dub - pokračujeme v zjazde

Dlhý a rýchly zjazd okolo obory vás „vypľuje” v osade Krásny dub, kde vás ako prvý pobaví ostrovček s ihličnatým stromom a nápisom Krásny dub. Jedná sa o pamätník obetiam druhej svetovej vojny, nakoľko fašisti v tejto osade vypálili 7 domov ako odplatu za to, že miestni obyvatelia pomáhali partizánom. Na konci dediny pokračuje ďalší výživný štvorkilometrový zjazd, ktorý začína novým asfaltovým kobercom a končí v Trnávke, čo je časť obce Horná Súča.


Ak by ste si chceli výlet upgradovať (rozumej naložiť extra porciu výškových metrov), odporúčam pridať ešte zachádzku cez obec Vlčí vrch. Ak si vystačíte aj bez kopca, tak v tomto bode trasy sa treba vydať doľava smerom na Dolnú Súču (nečakaný názov, že?) a po hlavnej ceste miernym klesaním sa presunúť až do obce Skalka nad Váhom, ktorá je známym pútnickym miestom s ikonickým kláštorom vytesaným do skalného brala. Pokiaľ tu odbočíte vpravo, tak po cca kilometri dôjdete ku kláštoru, pod ktorým sa viete krásne napojiť na Vážsku cyklomagistrálu, ktorá vás bezpečne dovedie až na začiatok okruhu do mesta Nemšová.

Ak vás spomínaný kláštor zaujal, tak viac informácií sa dozviete v staršom tipe na výlet, ktorý sme s pani manželkou podnikli v roku 2019.


No, a to je v podstate všetko. Verím tomu, že vás môj dnešný tip zaujal, a že môj zámer predstaviť vám zaujímavú a pomerne neznámu trasu plnú turistických „skvostov” padne na úrodnú pôdu.
Zdroj fotografií: Archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
bimjeam 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Gravel Ultra Ride – 14 veľkofatranských dolín na graveli

Gravel Ultra Ride – 14 veľkofatranských dolín na graveli

Až 300 kilometrov na graveli v turčianskych dolinách počas jedného dňa. Môže byť pondelok krajší?
Poľský Karibik? Alebo bicyklami po pobreží Baltského mora

Poľský Karibik? Alebo bicyklami po pobreží Baltského mora

Široké, biele, piesočné pláže a v Poľsku? Áno, je to tak. Baltské more to všetko ponúka. Navyše tu nájdete prehľadne značené cyklotrasy vedúce cez prekrásne borovicové lesy.
Gravelom okolo Považského Inovca

Gravelom okolo Považského Inovca

Keď som objavil cyklotrasu okolo Inovca, rozmýšľal som nad voľbou bicykla. MTB či gravel? Nakoniec to padlo na gravel a dúfal som, že to neoľutujem. Ako to dopadlo?
keyboard_arrow_up