Test: VAUDE Moab Hip Pack 4 – vrecká vo vreckách

Existuje veľa spôsobov, ako počas jazdenia prepraviť servis, jedlo alebo oblečenie. Časom každý príde na to, čo mu pri jazdení chýba a, naopak, čo so sebou ťahá zbytočne.

Osobne som začínal s lacným bežeckým batohom, no ten nebol dosť pevný a na chrbte pri jazde skákal. Prešiel som na cyklistický batoh CamelBak s chrbtovým chráničom. Ten som však väčšinu času nosil takmer prázdny – s výnimkou chladných mesiacov, kvôli extra vrstvám oblečenia.

V letnom období mi ruksak nevyhovoval kvôli teplu. Logickým záverom bola pre mňa ľadvinka. Drží na svojom mieste, pojme náhradné oblečenie a na väčšie výjazdy v odľahlých miestach aj jedlo a vodu. Dámy a páni, poďme sa pozrieť na ľadvinku VAUDE Moab Hip Pack 4.

Vaude Moab Hip Pack 4

Prečo práve VAUDE

Mnoho výrobcov sa dnes hrdo bije do pŕs o ich udržateľnej výrobe. VAUDE sa skutočne môže zaradiť k ekologicky zmýšľajúcim firmám s ohľaduplným výrobným procesom. Pri ľadvinke Moab Hip Pack 4 výrobca uvádza hneď štyri environmentálne programy, ktorých prísne pravidlá tento produkt spĺňa - Green Shape label, Grüner Knopf, Fair Wear a Myclimate.


Pre objektívnosť však treba dodať, že najekologickejší je ten produkt, ktorý sa nemusí vyrobiť vôbec. Preto si treba premyslieť, či naozaj potrebujem ten alebo iný nový kúsok vybavenia, či sa ešte nedá opraviť tá dobre slúžiaca, ale trošku deravá vec.

Pre koho je ľadvinka určená?

Rozmery ľadvinky a variabilita úložných priestorov ju predurčujú na použitie pre široké spektrum MTB jazdcov. Moab Hip Pack 4 drží na tele ako pribitá, aj keď je naplnená do prasknutia. Oceníte ju na dlhých MTB výjazdoch, pri jazdení trailov alebo na veľkých enduro misiách vo vysokých horách. Osobne mi tento formát vyhovuje natoľko, že by som ju spolu s brašnami na ráme zobral aj na bikepacking.

Vaude Moab Hip Pack 4

Konštrukcia a materiály

VAUDE skutočne dbá na udržateľnosť svojich produktov. Látka použitá na ľadvinke je vyrobená zo 100 % recyklovaných PET fliaš. Príjemným bonusom je aj vodoodpudivá úprava, ktorá neobsahuje škodlivé PFC látky.

Asi najväčšou prednosťou celej konštrukcie sú zipsy. Neexistuje nič otravnejšie, ako keď sa potrebujete dostať do zazipsovaného vrecka a zips sa krúti alebo zasekáva. Výrobca zvolil zipsy, ktoré chodia úplne hladko a bežce sú nasmerované tak, aby ich mal jazdec vždy poruke. Vďaka kvalitným zipsom tak nemusím ľadvinku na bedrách otáčať a vďaka rozmiestneniu vreciek sa viem dostať k tomu, čo potrebujem, jednou rukou.

Vaude Moab Hip Pack 4 recenzia
Výborne je vymyslený elastický pás, ktorý kombinuje prichytenie suchým zipsom a plastovou sponou. Ľadvinku máte vďaka pružnému pásu dotiahnutú akurát a vďaka plastovej spone sa pás nepovoľuje. Na výjazde som nemusel ľadvinku ani raz doťahovať. Vyzdvihnúť musím aj bedrovú časť, ktorá je veľkoryso polstrovaná, dobre odvádza pot a pri naplnenej ľadvinke ma nič netlačí.

Vaude Moab Hip Pack 4 review
Pristavím sa pri uťahovacom mechanizme, ktorý drží bidon na svojom mieste. Ten je prišitý k ľadvinke, takže šnúrku zatiahnete jednou rukou. Uvítal by som, keby bol mechanizmus opačný, teda dvoma rukami stiahnem, jednou rukou povolím. Takýto systém nájdeme na prepracovanejších batohoch. Aj keď drobnosť, no nedá mi to nespomenúť.

Vrecká, kam sa pozrieš, aj kde nevidíš

Dôležitou súčasťou ľadvinky je praktické usporiadanie úložných priestorov a vnútorná organizácia. Priestory sú rozložené po obvode pása, ľadvinka je vďaka tomu veľmi pohodlná.

Výrobca deklaruje štyri litre vnútorného objemu, no mne prišla ľadvinka väčšia - hlavne kvôli tomu, ako je dômyselne, „na voľno“ ušitá - a pritom pekne drží tvar.

Vaude Moab Hip Pack 4
V strednej časti ľadvinky kraľuje priestor určený pre bidon, ale tým, že sa vrch uťahuje popruhom, strčíte sem napríklad aj fukerku alebo tri stredne veľké jablká – každému podľa gusta. Na pravej strane je menšie z dvoch hlavných vreciek, vhodné na tyčinky, gély, výživu, rukavice a iné drobnosti.

Nachádza sa tu aj elastické vrecko na kľúče alebo drobné, takže pri jazde nebudete cinkať. Na ľavej strane nájdeme najväčšie a najhlbšie vrecko, sem v prechodnom období natlačíte aj tenší fleece-ový sveter.

Vaude Moab Hip Pack 4 skúsenosti
Po odzipsovaní predného panela sa objaví dedikovaný priestor pre náhradnú dušu, dve elastické vrecká na multikľúč, montpáky a iné náradie. Samotný panel obsahuje ďalšie zipsovacie vrecko zo sieťového materiálu. Panel je pri prázdnej ľadvinke voľný, takže sa do tohto vrecka pohodlne zmestí CO2 bombička aj s adaptérom, knôty aj sada na opravu defektov. Skrátka všetko, čo potrebujete na rýchlu opravu niekde v lese.

Vaude Moab Hip Pack 4 recenzia
Posledné vrecko sa nachádza medzi bedrami a priestorom na bidon, ktoré je vhodné najmä na ploché predmety ako mobil či peňaženka. Opäť vynikajúci zips a veľký vstupný otvor, ak potrebujem vytiahnuť mobil, ľadvinku nemusím otáčať, ani dávať dole rukavice.

Vaude Moab Hip Pack 4 na bicykel

Drobné vychytávky vždy potešia

Dovolím si tvrdiť, že reflexné prvky na cyklistickom vybavení sú dnes štandardom. Moab Hip Pack 4 má navyše k týmto prvkom aj látkové oko na blikačku. Toto umiestnenie blikačky sa hodí obzvlášť tým, ktorí majú dlhé teleskopické sedlovky a menšiu blikačku im pri pohľade zozadu prekrýva zadné koleso.

Vaude Moab Hip Pack 4 recenziaVaude Moab Hip Pack 4 recenzia

Druhým pomocníkom je plášť proti dažďu a blatu v žiarivej oranžovej farbe. Tento návlek môžete prepravovať v najväčšom vrecku, dá sa uchytiť na plastovú sponu.

Návlek má vlastné našité vrecko a dá sa zbaliť, no podľa mňa zbytočne zaberá miesto. Môžete ho umiestniť za dušu a na plastovú sponu si dať napríklad kľúče – to mi príde rozumnejšie. Na ľadvinke drží tak, že cez jeho ľavý a pravý okraj prevlečiete hlavný bedrový popruh. Veľmi šikovné. Tento návlek má takisto oko na blikačku, takže budete viditeľní aj v daždi.

Vaude Moab Hip Pack 4

Niekto tu naozaj rozmýšľal

Aj keď ide o relatívne jednoduchý produkt, opäť sa potvrdilo, že musia byť dotiahnuté detaily. Do ľadvinky sa toho veľa zmestí, dobre sa s ňou pracuje a pri jazde o nej ani neviete. Tak to má byť.

Vaude Moab Hip Pack 4 recenzia

Plusy

  • Vnútorná organizácia
  • Rozloženie úložných priestorov
  • Hladko chodiace zipsy
  • Kvalitné materiálny a domyslený strih

Mínusy

  • Uťahovacia šnúrka bidonu
  • Plášť proti dažďu v najväčšom vrecku

MOC cena ľadvinky je 83,99 €. Za cenu 66,99 € ju nájdete aj na MTBIKER e-shope.
Zdroj fotografií: archív autora
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
urban3al 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: VAUDE Moab Pro 16 II – keď sa stretne komfort s kvalitou

Test: VAUDE Moab Pro 16 II – keď sa stretne komfort s kvalitou

Batoh od výrobcu VAUDE mi prišiel ako malé porovnanie s podobným kúskom od inej značky, ktorý mi už pred rokmi doslúžil. Ako sa zmenili technológie a posunuli napred materiály, spracovanie či rôzne vychytávky?
Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

Dobrý pomer vlastností zo sveta cestnej aj horskej cyklistiky, spojených s pohodlím a výkonom. To vôbec neznie zle. Ako sa jazdí v tretrách Kuro Tech a kde majú limity?
FFWD Outlaw 30 – novinka, ktorá mi pomohla prejsť Alpy

FFWD Outlaw 30 – novinka, ktorá mi pomohla prejsť Alpy

Holandská značka sa opäť vrátila ku karbónovým MTB kolesám a ich novinku pre rok 2023 som vzal na skutočne poriadny test. Ako dopadli?
keyboard_arrow_up