Zdroj: http://www.flickr.com/photos/khoogheem/3509565209/

Belgičan Philippe Gilbert je prvým držiteľom žltého trička na 98. ročníku cyklistickej Tour de France. Jazdec tímu Omega Pharma Lotto vyhral úvodnú etapu z Passage de Gois do Les Herbiers na Mont des Alouetttes, ktorá merala 191,5 km. Vďaka výbornému záveru sa líder cyklistického rebríčka UCI presadil pred majstrami sveta z posledných dvoch rokov.

Na druhom mieste finišioval šampión z roku 2009 Cadel Evans z Austrálie, tretí skončil aktuálny držiteľ dúhového dresu Thor Hushovd z Nórska. Pád asi 10 km pred cieľom rozdelil pelotón. V jeho druhej polovici ostal aj obhajca prvenstva Alberto Contador. Španiel prišiel do cieľa so stratou 1:20 min na víťaza na 35. mieste. Peter Velits sa udržal v popredí a napokon finišoval na 13. mieste. Rovnaká priečka mu patrí aj celkovo.
Hneď po štarte ušlo trojica jazdcov - Francúzi Jérémy Roy (FDJ), Perrig Quemeneur (Europcar) a Holanďan Lieuwe Westra (Vacansoleil). Vedúca skupina si vypracovala sedemminútový náskok, ktorý však pelotón rýchlo znížil na polovicu. Trio si delilo body do klasifikácie šprintérov. Snaha jazdcov v úniku sa skončila necelých 20 km pred cieľom. Cieľ na Mont des Alouttes bol zároveň aj horskou prémiou štvrtej kategórie. Záver etapy poznamenal hromadný pád 10 km pred cieľom, do ktorého sa zaplietol aj Alberto Contador. Jeden z jazdcov tímu Astana narazil do stojaceho diváka, spadol a spolu s ním išla z bicyklov dole ďalšia desiatka jazdcov. Vpredu sa vytvorila pomerne početná skupina pretekárov, v ktorej nechýbal ani Peter Velits. Aktívne jazdil Philippe Gilbert. Jeho prvý atak ešte nevyšiel, druhý však už áno. Najskôr zlikvidoval miernu stratu na Španiela Fabiana Cancellaru a svoje snaženie dotiahol do úspešného konca. "Mojim cieľom bolo vyhrať etapu a získať žlté tričko. Vedel som, že dnes je na to skvelá možnosť," povedal po trinástom víťazstve v sezóne Gilbert, ktorý si pred Tour odfarbil vlasy na blond. Aj týmto krokom chcel dokázať, že to s útokom na žltý dres myslí vážne.

Výsledky - Tour de France:

1. etapa (Passage du Gois La Barre-de-Monts - Mont des Alouettes Les Herbiers, 191 km): 1. Philippe Gilbert (Belg.) Omega Pharma-Lotto 4:41:31 h, 2. Cadel Evans (Aus.) BMC Racing +3 s, 3. Thor Hushovd (Nór.) Garmin-Cervelo, 4. José Joaquin Rojas Gil (Šp.) Movistar, 5. Jurgen Van Den Broeck (Belg.) Omega Pharma-Lotto, 6. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky, 7. Andreas Klöden (Nem.) RadioShack, 8. Rein Taaramae (Est.) Cofidis, Le Credit en Ligne, 9. Christopher Horner (USA) RadioShack, 10. Tony Martin (Nem.) HTC Highroad, ... 13. Peter Velits (SR) HTC-Highroad všetci +6
Poradie po 1. etape: 1. Philippe Gilbert (Belg.) Omega Pharma-Lotto 4:41:31 h, 2. Cadel Evans (Aus.) BMC Racing +3 s, 3. Thor Hushovd (Nór.) Garmin-Cervelo, 4. José Joaquin Rojas Gil (Šp.) Movistar, 5. Jurgen Van Den Broeck (Belg.) Omega Pharma-Lotto, 6. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky, 7. Andreas Klöden (Nem.) RadioShack, 8. Rein Taaramae (Est.) Cofidis, Le Credit en Ligne, 9. Christopher Horner (USA) RadioShack, 10. Tony Martin (Nem.) HTC Highroad, ... 13. Peter Velits (SR) HTC-Highroad všetci +6

Slovenský cyklista Peter Velits dosiahol hneď v prvej etape pretekov Tour de France dobrý výsledok, keď na trase z Passage de Gois do Les Herbiers na Mont des Alouetttes finišoval na 13. mieste. Cyklista tímu HTC-Highroad zaostal za víťazným Philippem Gilbertom z Belgicka o šesť sekúnd. Velits jazdil počas celej etapy v popredí pelotónu, vďaka čomu sa vyhol aj pádu 10 km pred cieľom, ktorý rozdelil balík na dve skupiny. V záverečnom súboji si trúfal aj na lepšie umiestnenie, napokon bol spokojný aj s 13. priečkou.
"Išlo sa mi dobre, cítim sa v pohode. Dnešná prvá etapa bola stresujúca, bolo v nej veľa pádov, neustále sa bojovalo o pozície, nebolo to príjemné. Etapa profilom nebola náročná a ťažká. Bolo jasné, že záverečné stúpanie bude veľmi dôležité. Mal som dobrú pozíciu, skúsil som zabojovať. Vyrazil som na posledných 500 m s tými, čo zaútočili. Teraz môžem povedať, že to nebolo úplne najlepšie, na dvojstovke som vybuchol a predstihlo ma 6 - 7 ľudí. Pokúsil som sa, nevyšlo to. Cítim sa však veľmi dobre, čo je dôležité do ďalšieho priebehu pretekov," povedal po prvej etape pre agentúru SITA Peter Velits.
V prvej etape bolo viacero pádov, najmä posledný hromadný bol dôležitý pre ďalší vývoj etapy. Velits pády v úvode podujatia očakával. "Každá Tour je na úvod nervózna, veľa sa padá. Som rád, že som sa vyhol pádom, mal som aj šťastie. Ešte tri, štyri etapy budú nervózne, potom to už bude lepšie. Verím, že ma nepostihne smola a pády sa mi budú aj naďalej vyhýbať," doplnil Peter Velits.
V nedeľu je na programe Tour tímová časovka, v ktorej je HTC-Highroad favoritom. Ak by sa podarilo v USA registrovanému zoskupeniu vyhrať, jeho jazdci Tony Martin a Peter Velits by útočili na žltý dres. "Od začiatku sa hovorilo, že časovka družstiev je pre nás veľmi dôležitá. Chceme ju vyhrať. Ak sa podarí, je šanca na žltý dres pre náš tím. Gilbert je síce o šesť sekúnd predo mnou s Gilbertom, ale rozdiel je minimálny. Máme veľkú motiváciu a našim cieľom je žlté tričko," dodal pre SITA Peter Velits.

[Foto na úvode: http://www.flickr.com/photos/khoogheem/3509565209/]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
keyboard_arrow_up