Drift HD kamera - megatest časť 1.

Zhruba štyri týždne dozadu som nahovoril moju manželku aby sme sa šli spolu pozrieť na „Outdoor Show“ – výstavu ktorá tu bola počas dvoch víkendových dní otvorená. Ako som sa tak poflakoval pomedzi stánky naďabil som na jeden kde aj niečo reálne ponúkali a nie len letáky s adresou biznisu, alebo letákmi zahraničnej dovolenky. Konkrétne ponúkali Point-Of-View kamery (zaužívaná skratka je POV).

Tu mi jeden z vystavovateľov s typickým nadšením dobrého obchodníka vopchal do ruky jednu takúto kameru - Drift HD (od výrobcu Drift Innovation, www.driftinnovation.com), a začal opisovať všetky jej úžasné schopnosti a ponúkol mi ju za discount veľtrhovú cenu 300 dolárov. Nedostal ma a veľtrh sme opúšťali aj s manželkou s pocitom zbytočne zabitého času ale ja aj s nasadeným červíkom v hlave.


Minulý rok sa mi totiž podarilo pri jednej z outdoor akcií utopiť moju Sony (HX-7V) kameru (skutočne nebola vodotesná ako by sa bolo dalo zistiť aj v návode) a tak som sa dlhší čas pozeral po nejakej vodotesnej náhrade. Nakoniec som dospel ku nejakému Nikkonu čo mal zhruba tie isté parametre ako môj Soňák plus bolo vodotesný. ...ale Drift HD červík ma hrýzol v hlave tak neodbytne že som mu napokon podľahol a objenal si ho cez Amazon spolu s nejakým príslušenstvom.


Teda čo je vlastne ten Drift HD?
Je to POV kamera (voľný slovenský preklad by bol asi „fokus môjho pohľadu”), ktorej hlavné vlastnosti sú odolnosť voči prírodným živlom, miniatúrne rozmery a zanedbateľná váha. Samozrejme vlastnosti fotoaparátu či kamery sa automaticky predpokladajú. Ak sa obzriete po súčasnom trhu objavíte že je tento segment relatívne slabo zastúpený a ponúknuté modely sa dajú spočítať na prstoch. Ak si ešte stanovíte správne doplnkové kritériá, tak sa váš výber rýchlo zúži na maximálne 2-3 kandidátov.


Pre mňa hlavné kritérium bolo skutočné Hi-Definition rozlíšenie (1920 x 1080 pixelov) pri filmovacom režime. Toto kritérium spĺňala len hŕstka tu dostupných kamier: Hero HD, Contour a Drift HD. Ku Driftu som sa dostal jednoducho porovnaním „drobností“ ktoré s kamerou prichádzajú naviac. Jedine Drift HD má skutočný (hoci miniatúrny LCD display) a diaľkové (rádiové) ovládanie. Je iste možné polemizovať o tom či POV kamera potrebuje LCD display a remote control, keďže za normálnych okolností býva pripevnená na vašej hlave alebo prilbe, kde sa dá poľahky dočiahnuť a display sa nedá pozerať pokiaľ nemáte oči na stopkách. Ale stačí si predstaviť situáciu že ju chcem pripevniť ku krídlu rogala, alebo na sťažen lode a je viac než jasné že POV kamera bez diaľkového ovládania je asi ako horolezec bez jednej ruky (uznávam že som trošku prehnal). Ak by ste sami začali detailne rozoberať aké sú ďalšie výhody týchto extra drobností asi by ste prišli podobne ako ja k uzáveru že to sú vlastne nevyhnuteľnosti “akčnej” kamery. V takom prípade nemáte skutočne výber, lebo momentálne iba Drift HD ponúka všetky tieto vlastnosti.


Drift som si teda objednal aj s nejakým príslušenstvom a netrpezlivo očakával jeho príchod. Firma ktorá ho ponúkala na Amazone bola veľmi promptná a ihneď odpovedala na akúkoľvek otázku čo som mal ohľadne objednávky, umožnili mi objednať aj veci čo neboli prístupné cez Amazon a keď sa našla chyba v objednávke bola vyriešná k mojej maximálnej spokojnosti. Dva dni od konečnej formy objednávky mi kameru doručili v pomerne veľkej krabici. Po otvorení som objavil krabičku s kamerou a ďalšie s každým kúskom dovybavenia.

Krabičky vidno že patria do série, ale iba tá v ktorej je kamera je trošku “spešl”. Ak ste si niekedy kúpili napríklad iPod tak si iste viete predstaviť ako má vyzerať kvalitné balenie.
V tom Drift HD nezaostáva. Po otvorení sa vám hneď obnaží Drift HD. Keď ho vyberiete pod ním sa vám objaví vrstva s doplnkami, ktoré patria ku každej predanej “unit”.


Drift HD – obsah balenia
- Kamera
- Remote control
- Li-Ion – dobíjateľná batéria
- Vodotesný zadný uzáver
- Zadný uzáver s prístupom portov
- Úchyt na gumový pás lyžiarskych okuliarov
- Samolepiace úchyty s plochým a oblým spodom
- Velcro - remienok
- USB 2.0 kábel
- Quick Guide

Než sa začnem podrobnejšie venovať svojim skúsenostiam s Driftom tak najprv uvediem základné skutočnosti ako sú technické špecifikácie či možnosti dovýbavy aby sme vedeli čo možno očakávať od kamery a vlastne aj ako je ju možné testovať.


Drift HD akčná kamera – technické špecifikácie
- Senzor CMOS
- Video režim – Formát video súboru MOV (H.264 Codec)
- Pomery strán 16:9, otočná šošovka - Wide angle lens (“rybie oko”)
- 1080 p(progressive) (1920 x 1080) – 25 / 30 snímok za sekundu
- 720p (1280 x 720) – 25 / 30 / 50 / 60 snímok za sekundu
- 480p (720 x 480) Štandardné DVD rozlíšenie - 25 / 30 / 50 / 60 / 90 snímok za sekundu
- Fotografický režim – Formát súboru JPG
- Rozlíšenie - 5 alebo 9 Mega Pixelu (color)
- Schopnosť “Time Lapse” – intervaly 2, 3, 5, 10 a 30 sekúnd
- Interný mikrofón
- Interný reproduktor
- Napájanie - akumulátor Li-Ion 1110 mAH (vymeniteľný)
- Slot na MicroSD pamäťovú kartu (max 32GB) – (nie je súčasťou balenia)
- Konektory – USB, Micro HDMI, audio jack na externý mikrofón

Drift HD – možnosti dovybavenia
- Vodotesné púzdro
- Kit na výmenu šošovky
- Drift Power Pack
- Externý mikrofón
- Prísavný úchyt (suction cup mount)
- Micro HDMI – HDMI kábel
- Adaptér na riadítka (bicykel, motorka)
- a množstvo ďalších doplnkov je momentálne k dispozícii


Ako sa dá vidieť z popisu dovybavenia tak je možné dokúpiť množstvo rôznych užitočných aj menej užitočných drobností. Ceny doplnkov sú podľa môjho názoru “reasonable” – povedzme znesiteľné a pohybujú sa od pár dolárov do zhruba stovky. Samozrejme s pridanými doplnkami stúpa cena a tak mňa môj balíček stál zhruba 450 dolárov. Ku kamere som si doobjednal vodotesné púzdro, náhradnú batériu, externý mikrofón a suction cup mount.

Neviem presne ako je to s doplnkami ku ostatným kamerám, jednoducho ma to už nezaujíma, každopádne by som očakával že základný kit bude obsahovať ešte aj minimálne úchyt na riadítka bicyklu alebo motorky a pružnú čelenku na uchytenie na hlavu športovca. Oboje je možné dokúpiť zvlášť, ale mne sa to zdá ako samozrejmosť keďže ide o akčnú kameru. To len na okraj. Tiež z predošlého textu by sa snáď dalo vyrozumieť že kamera je vodotesná. Nie je. Bohužial normy alebo názvoslovie na značenie vodotesnosti sú mierne zavádzajúce a výrobky označené ako vodotesné (waterproof) v skutočnosti iba majú byť odolné voči kvapkajúcej/špliechajúcej vode. Drift HD teda je „vodotesný” ale nie je vhodný na ponor do vody. V prípade teda že kameru plánujete (ako ja) použiť na vodné športy kedy sa môže stať že sa kamera bude zdržiavať nejaký čas pod vodou je vhodné sa dovybaviť vodotesným púzdrom. Každopádne pri použití na bajku by ste mali byť v pohode aj keby vás prikvačil dážď kdesi na trase.


Ku doplnkom ešte len poznamenám že všetko sú to vlastne len tvarované kúsky plastiku a niektoré úchyty sú jednorazové v zmysle že ich povedzme prilepíte na bajkovú prilbu a pri výmene prilby si asi budete musieť zaobstarať nový úchyt, keďže ten pôvodný už asi neodlepíte bez toho aby ste ho nezničili.

Z fotografií je pravdepodobne asi zrejmé že vďaka konštrukcii optiky je kamera samotná pravdepodobne náchylná na poškrabanie šošovky a tak treba pozitívne hodnotiť že je možné si doobjednať náhradný lens (kit stojí cca 10 dolárov) ktorý obsahuje všetko na to aby ste si výmenu spravili sami. Ku optike ešte len spomeniem že čočka je širokouhlá čo spôsobuje deformáciu zaznamenaného obrazu či už filmu alebo fotografie.

Podrobnejšie sa k tomu vrátim v pokračovaní článku.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Superior XP 969 - maratónec, ktorý vás prinúti vydať zo seba viac

Superior XP 969 - maratónec, ktorý vás prinúti vydať zo seba viac

Karbónove hardtaily sa pre svoju nízku hmotnosť stále tešia veľkej obľube medzi horskými cyklistami. Nám do redakcie prišiel na test jeden taký švihák od známeho českého výrobcu Superior. Ak vás zaujíma viac, čítajte ďalej.
Test: Vidlica SR SUNTOUR RUX R2C2 2017 - niečo pre zjazdárov

Test: Vidlica SR SUNTOUR RUX R2C2 2017 - niečo pre zjazdárov

SR SUNTOUR predstavil ďalšiu FR/DH vidlicu na začiatku zimy a plný očakávaní som sa ju rozhodol vyskúšať, aj keď tomu dlhá zima ešte bránila.
Test: Výber vhodného maziva pre rozličné podmienky od sucha až po vlhko a blato

Test: Výber vhodného maziva pre rozličné podmienky od sucha až po vlhko a blato

Samozrejme, mazanie nie je žiadna veľká veda a nerád by som ju z toho robil. Každopádne, výber vhodného maziva podľa podmienok nám vie ušetriť starosti a energiu pri výjazde, ale tiež aj následnú údržbu. O to viac, ak máme obmedzené možnosti – napr. v byte - kde si asi ťažko vytiahneme kýbel a hadicu po každej jazde...
keyboard_arrow_up