Zdroj: Okoloslovenska.com

Talian Enrico Rossi sa stal víťazom 56. ročníka cyklistických pretekov Okolo Slovenska, ktoré vyvrcholili v sobotu záverečnou etapou z Bratislavy do Gabčíkova (135,4 km). Jazdec tímu Meridiana Kamen triumfoval pred Rusom Alexandrom Prišpetným a svojím krajanom a tímovým kolegom Davidom Rebellinom. Najlepšie zo Slovákov skončil Maroš Kováč z Dukly Trenčín Trek, ktorý obsadil 7. pozíciu.

„Víťazstvo si veľmi cením. Pôvodne sme chceli na pretekoch dopomôcť k úspechu Davidovi Rebellinovi, ale v prvej etape som sa dostal do úniku a vďaka náskoku som sa stal lídrom. Namiesto šprintovania bolo mojou úlohou strážiť predovšetkým dres. Vďaka pomoci kolegov z tímu sa mi to podarilo. Som veľmi šťastný,“ uviedol Rossi.

Víťazom záverečnej etapy sa v priestoroch elektrárne v Gabčíkove v hromadnom šprinte pelotónu stal Poliak Tomasz Smolen pred Ukrajincom Michailom Kononenkom a Pavlom Kočetkovom z Ruska. Zo Slovákov najlepšie finišoval Maroš Kováč na 9. pozícii a potvrdil dres lídra bodovacej súťaže. „Pre náš tím to bol jeden z vrcholov sezóny. Sme radi, že sa nám podarili tieto umiestnenia a dres je niečo navyše. Prvé dni som bol po narodení syna v eufórii, nohy boli s pribúdajúcim časom lepšie a lepšie. Dnes to bolo veľmi rýchle. Pred úvodnou prémiou mi výborne pripravili pozíciu kolegovia. V závere som bol dlho prvý, ale asi 100 m pred páskou som už stvrdol a súperi ma preskočili,“ povedal Kováč.

Okrem Rossiho a Kováča si ďalšie tričká v jednotlivých súťažiach vybojovali Adrian Honkisz z Poľska ako najlepší vrchár a Čech Jan Hirt ako najlepší jazdec do 23 rokov. V súťaži tímov vyhrala Itera-Kaťuša, Dukla Trenčín Trek skončila ako najlepšie slovenské zoskupenie na 5. priečke.

Úvod sobotňajšej etapy bol veľmi rýchly, krátko po štarte na 1,5. km bola rýchlostná prémia, ktorú vyhral Maroš Kováč a upevnil si vedenie v bodovacej súťaži. Na dunajskej hrádzi približne na 30. km unikla dvojica Stig Broeckx a Nikolaj Mihajlov, ktorá si vypracovala maximálne náskok 2:40 min. Pelotón išiel po vetre veľmi rýchlo, rýchlostný priemer etapy bol 47,03 km/h. Dvojicu pohltil 20 km pred cieľom. Rozhodovalo sa v hromadnom špurte, kde vďaka podpore celého tímu triumfoval Smolen.

„Dnešná etapa bola veľmi rýchla, chceli sme na týchto pretekoch dosiahnuť aspoň jedno víťazstvo, čo sa napokon podarilo. Tešíme sa veľmi. Dnes mi v koncovke výrazne pomohli kolegovia z tímu,“ povedal v cieli Smolen.

Výsledky:

5. etapa (Bratislava - Gabčíkovo, 135,4 km): 1. Tomasz Smolen (Poľ.) Bank BGZ 2:52:44 h, 2. Michailo Kononenko (Ukr.) Kolss, 3. Pavel Kočetkov (Rus.) Itera-Kaťuša, 4. Tarik Chaoufi (Mar.) reprezentácia Maroka, 5. Enrico Rossi (Tal.) Meridiana Kamen, 6. Maurizio Biondo (Tal.) Meridiana Kamen, 7. Andi Bajč (Slovin.) Salcano Arnavutkoy, 8. Sylwester Janiszewski (Poľ.) CCC Polsat, 9. Maroš Kováč (SR) Dukla Trenčín Trek, 10. Ivan Števič (Srb.) Salcano Arnavutkoy, ... 14. Tomáš Ažaltovič (SR) reprezentácia SR, 24. Pavol Polievka (SR) reprezentácia SR všetci čas ako víťaz

Konečné poradie: 1. Enrico Rossi (Tal.) Meridiana Kamen 20:39:55 h, 2. Alexander Prišpetnyj (Rus.) Itera-Kaťuša +53 s, 3. Davide Rebellin (Tal.) Meridiana Kamen +3:30 min, 4. Sergej Rudaskov (Rus.) Itera-Kaťuša +3:37, 5. Jan Hirt (ČR) Česko "23" +3:52, 6. Ricardo Zoidl (Rak.) RC Arbö Wels +3:59, 7. Maroš Kováč (SR) Dukla Trenčín Trek +4:07, 8. Stanislav Kozubek (ČR) Whirlpool-Author +4:23, 9. Stig Broeckx (Belg.) Lotto Belisol +4:26, 10. Daniel Foder (Dán.) Christina Watches +4:29, ... 14. Pavol Polievka (SR) reprezentácia SR +4:34, 18. Juraj Sagan (SR) reprezentácia SR +4:40, 21. Marek Čanecký (SR) Salcano Arnavutkoy +4:41, 22. Roman Broniš (SR) Dukla Trenčín Trek +5:02

Bodovacia súťaž: 1. Maroš Kováč (SR) 31 bodov, 2. Enrico Rossi (Tal.) 29, 3. Sergej Rudaskov (Rus.) 23.

Súťaž vrchárov: 1. Adrian Honkisz (Poľ.) 18 bodov, 2. Alexander Prišpetnyj (Rus.) 10, 3. Maroš Kováč (SR) 9.

Súťaž jazdcov do 23 rokov: 1. Jan Hirt (ČR) 20:43:47 h, 2. Stig Broeckx (Belg.) +34 s, 3. Lukasz Owsian (Poľ.) +49.

Súťaž družstiev: 1. Itera-Kaťuša 62:09:11 h, 2. Meridiana Kamen +11 s, 3. Whirlpool-Author +4:11, ... 5. Dukla Trenčín Trek +5:04, 8. Reprezentácia Slovenska +6:48, 18. CK Banská Bystrica +25:14, 19. AŠK Inter Bratislava +1:19:12 h.

[Foto na úvode: Okoloslovenska.com]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá PR článok

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá

Hodinky určené pre tých, ktorých poháňa výkon a chuť pretekať? Nové Suunto Race s nabitými funkciami sú tu aj s prvými slúchadlami pre športovcov z fínskej produkcie.
Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete? PR článok

Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete?

Počasie ešte stále praje výjazdom, no pomaly sa blíži ten čas, keď je tma priskoro a teploty spadnú opäť nižšie. Vtedy sa už oplatí vytiahnuť aj trenažér. Že nemáš? Pozri našu ponuku…
Video: Bolesti a zlé šliapanie kvôli nohám - návšteva podológa

Video: Bolesti a zlé šliapanie kvôli nohám - návšteva podológa

Väčšina ľudí má asymetrické telo, rôznu dĺžku nôh a deformované chodidlá. Ako vyzerá vyšetrenie a aké sú možné riešenia?
keyboard_arrow_up