Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá

Hodinky určené pre tých, ktorých poháňa výkon a chuť pretekať? Nové Suunto Race s nabitými funkciami sú tu aj s prvými slúchadlami pre športovcov z fínskej produkcie.

Niekto cez víkend odpočíva a užíva si oddych, zatiaľ čo hobby a profi športovci orientovaní na výkon sa rozhodli postaviť sa výzve pretekov s ich osobitou atmosférou. No, a niekedy je to balans medzi oddychom a makaním. Zapálení športovci chcú dosiahnuť svoje osobné maximum, či progres v tréningovom procese. Na toto všetko prirodzene používame všetky dostupné pomôcky ako cyklopočítače, tepery, či hodinky. V dnešnej dobe nám tieto meracie prístroje ponúkajú naozaj veľa možností a funkcií. Dá sa ale stále napredovať?

suunto na bicykel

Zabúdaš, či nestíhaš regenerovať?

Suunto hodinky ti v tom môžu pomôcť. Vďaka najvyššiemu štandardu odolnosti spolu s offline mapami, tréningovými a pretekovými funkciami poskytuje Suunto Race informácie o dosiahnutých pokrokoch a pomáha udržiavať rovnováhu medzi tréningom a regeneráciou.

Ach, tá regenerácia. Dávame jej dostatok priestoru? Myslíme na ňu vôbec? Aspoň, že tie hodinky nám to pripomínajú, no to, či ich poslúchneme, je veľmi individuálne.

regenerácia so sunnto
Nie je to už len o sledovaní tréningu. Vďaka meraniu variability srdcového tepu - HRV môže každý posúdiť svoju úroveň regenerácie a porovnať tak svoje najnovšie hodnoty s dlhodobými hodnotami HRV. Následne analyzovať, či nie je regenerácia ohrozená. Štatistiky poskytované zdokonaleným monitoringom sa dajú využiť k zaisteniu plnenia cieľov každý týždeň. Údaje sa porovnávajú s priemerom predchádzajúcich týždňov, čo napomáha k dosiahnutiu zadaných cieľov.

suunto na cyklistikucyklistika, suunto, hodinky, smart hodniky

Hardvér sa tiež vylepšil

Suunto Race sa môže pochváliť 1,43” displejom AMOLED s vysokým rozlíšením a digitálnou korunkou, ktorý umožňuje rýchly a jednoduchý prístup k mnohým funkciám. Aby hodinky priniesli potrebnú istotu na štartovú čiaru, sú vybavené vylepšenými tréningovými ukazovateľmi.


Výdrž batérie je jeden z najdôležitejších aspektov pri výbere športových hodiniek. Pri presnom sledovaní GPS sa môžete tešiť tréningu aj 40 hodín bez prestávky a v dennom režime vydrží batéria až 26 dní. V dennom režime pri aktivovanom meraní tepovej frekvencie je to až 10 dní. Dlhá výdrž batérie je u hodiniek určených pre preteky zásadným kritériom. Čím dlhšie sú preteky, tým dôležitejšie je, aby sa na ne športovec mohol spoľahnúť. Takže, viacdňové ultrabehy už nie sú ohrozené. Bude to aj na Strave. No, a nielen to…

suunto
Pripomenie vám, aby ste sa včas a dostatočne napili a v prípade potreby prijali potrebné živiny.

Čo sa týka odolnosti materiálu, v Suunto vyrobili dve verzie, a to v titáne a nerezovej oceli. Sklíčko v oboch verziách disponuje zafírovým sklom, ktoré je odolné proti poškriabaniu a vodotesné do hĺbky 100 metrov. Oba modely otestovali podľa štandardov Suunto a vojenských noriem. Odolávajú poveternostným podmienkam od -20 °C do +55 °C.

beh so suunto

Novinky vo funkciách

Hodinky podporujú aj rôzne vonkajšie a halové športy s viac ako 95 športovými režimami. Medzi nové funkcie patria aj segmenty na Strave pre športy, ako je beh či bicykel. Nová je aj funkcia pre meranie pohybu pre pridané parametre pri výpočte intenzity tréningu, napríklad pre silový tréning a loptové športy. Suunto Plus ™ Store sa stále rozširuje a funguje ako bezplatné úložisko v aplikácii pre hodinky Suunto s aplikáciami pre jednotlivé športy. Funkcie ako vedenie tréningu, či nasmerovanie sa na daný šport, ktorý si zvolíte, sú samozrejmosťou.

hodinky suunto

Skvelá podpora pri pretekoch

Displej je možné individuálne nastaviť podľa vlastných potrieb, takže počas pretekov stačí jeden pohľad, aby ste získali jasný prehľad a dôležité informácie. Rovnako aj mapu trate na pretekoch je možné „prescreenovať” v hodinkách a vyznačiť si tak najdôležitejšie body trasy.

turistika so suunto
Počas pretekov je možné využiť funkciu RaceTime, ktorá poskytuje prehľad o celkovom čase a o tom, či je dodržiavané správne tempo a ako dlho to ešte bude trvať do cieľa. Ďalšia funkcia, ktorou sa nové hodinky môžu pýšiť, je správa výživy, ktorú využijete hlavne pri dlhých pretekoch.

Pripomenie vám, aby ste sa včas a dostatočne napili a v prípade potreby prijali potrebné živiny. Dôležitý je premyslený plán využitia občerstvovacích staníc, aby ste ostali silný a preteky dokončili úspešne.

so suunto na výlety

Konečne aj tie spoľahlivé offline mapy

Suunto Race prichádzajú s podrobnými offline mapami zobrazujúcimi cesty, vrstevnice, vodné plochy a všetky ďalšie dôležité orientačné body. Globálne mapy sú k dispozícii zadarmo a je ich možné stiahnuť pomocou aplikácie Suunto. Vďaka navigačným funkciám, ako je navigácia po trase, vedú športovca po nových a starších trasách, takže sa môže sústrediť na tréning a nestratiť sa.


Každodenný spoločník

Okrem všetkých týchto nadupaných funkcií ich využijete samozrejme aj v bežný deň. Informácie o fáze regenerácie, krokoch, kalóriách, tepovej frekvencii, spánku a mnoho ďalších základných funkcií určite nesmú chýbať.

Teraz už ale prejdime na novinku č. 2, ktorá je vhodná do bežného aj tréningového života. Suunto totižto rovno predstavuje aj „open-ear bone conduction” - teda slúchadlá navrhnuté pre športovcov.

suunto na každý deň

Slúchadlá pre športovcov?

Hovor možno zdvíhať a ukončovať pomocou kývnutia hlavy alebo potrasenia...
Jasné, že je pohodlné používať slúchadlá, ktoré používame aj bežne za PC, no je to aj bezpečné? Pri športe by sme mali vnímať, čo sa deje okolo, hlavne, ak ide o bicyklovanie. Na ceste nie sme nikdy sami, ani v lese samozrejme. Spoločnosť Suunto preto našla ideálne riešenie. Predstavuje nový audio produkt, s technológiou presunu zvuku cez lícne kosti. Na rozdiel od tradičných slúchadiel, ktoré prenášajú akustické vibrácie vzduchom, používajú slúchadlá Suunto Wing inovatívnejší spôsob prenosu zvuku.

suunto slúchadlá

Ako to funguje?

Technológia „bone-sound“ prenáša vibrácie priamo do vnútorného ucha cez lícnu kosť a obchádza tak ušný bubienok. Užívateľ tak môže aj naďalej vnímať zvuky okolia, ako je auto, padajúca lavína či ďalší bike.

Certifikácia IP67 potvrdzuje, že vydržia dočasne ponorené aj v hĺbke maximálne jeden meter po dobu 30 minút, takže ani pri podmienkach, ako je dážď, sa nemusíte báť použiť ich. Odolávajú teplotám od -20 °C do +60 °C.

suunto, hudba, slúchadlá
Disponujú tromi tlačidlami, ktoré slúžia na úpravu hlasitosti, prepnutie hudby, či prijatie hovoru z telefónu. No a, ak nemáte voľnú ruku na jedno z tlačidiel, to tiež nebude problém. Hovor možno zdvíhať a ukončovať pomocou kývnutia alebo potrasenia hlavy, rovnako ako aktivovanie hudby, či prechod na ďalšiu skladbu.

slúchadlá, suunto
Ďalšie plus k bezpečnosti sú LED diódy umiestnené na boku modulu za uchom, ktoré možno nastaviť v aplikácii Suunto do rôznych režimov. Čo sa týka batérie, pri plnom nabití (za hodinu) je možné ich používať až 10 hodín. Ak ich opäť nabijete len na 10 minút, vydržia o 3 hodiny dlhšie. Súčasťou balenia je aj prenosná nabíjacia stanica, lepšie povedané, niečo ako powerbanka. Dokáže ich nabiť až na ďalších 20 hodín používania. To, koľko energie majú slúchadlá, bude uvedené aj na powerbanke.

Slúchadlá Suunto Wing sú u nás k dispozícii v čiernej farbe v cene 199 €. Hodinky Suunto Race nájdeš v ponuke za cenu 449 €. Tak čo, ideš do toho? Môže to byť ideálny darček pre teba, či tvojich blízkych, veď Vianoce sa už blížia.
Zdroj fotografií: Suunto
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Suunto Race – osvedčené funkcie aj v nových farbách PR článok

Suunto Race – osvedčené funkcie aj v nových farbách

Pre tento rok Suunto rozširuje modely hodiniek Suunto Race o ďalšie tri farebné variácie. Nájdeme medzi nimi modely s titánovou aj nerezovou lunetou. Nechýba ani novinka pre milovníkov hudby počas tréningu.
Test: Garmin Instinct 2X Solar – väčšie, lepšie

Test: Garmin Instinct 2X Solar – väčšie, lepšie

V modelovom rade Instinct sa Garmin vyhral s dizajnom, dôraz je kladený na odolnosť a prívlastok X neznamená len väčší rozmer oproti štandardnej dvojke, ale pribudli aj nové prémiové funkcie.
Test: Garmin Forerunner 255 – všetko na všetko

Test: Garmin Forerunner 255 – všetko na všetko

Baví vás šport a radi sledujete všetky metriky okolo? Čo tak mať jedny inteligentné hodinky na všetko, ktoré sa hodia aj do mesta?
keyboard_arrow_up