Cyklista Peter Velits sa druhýkrát v kariére stal majstrom sveta, k titulu z pretekov s hromadným štartom jazdcov do 23 rokov zo Stuttgartu 2007 pridal v nedeľu s kolegami z Omega Pharma-QuickStep druhý v časovke družstiev.

Na 53,2 km dlhej trati v holandskej provincii Limburg medzi Sittardom/Geelenom a Valkenburgom vyhralo v Belgicku registrované zoskupenie pred tímami BMC a Orica-GreenEdge. Spolu so Slovákom boli v zlatom tíme aj Tom Boonen, Sylvain Chavanel, Tony Martin, Kristof Vandewalle a Niki Terpstra. "Je to naozaj skvelý pocit, všetci v tíme sme šťastní. Do pretekov sme išli s tým, že chceme získať medailu, uvedomovali sme si, že na to máme. Stálo nás to síce veľa práce, ale dosiahli sme náš cieľ. S mojim výkonom som spokojný. Časovke družstiev sme venovali veľkú pozornosť, investovali sme do prípravy dosť času. Pomáhalo nám množstvo ľudí a teraz sme radi, že si môžeme povedať, že sme majstri sveta," uviedol pre agentúru SITA Peter Velits.

Zoskupenie Omega Pharma-QuickStep dalo dohromady silnú zostavu. Okrem úradujúceho majstra Slovenska v časovke sa v jeho drese predstavili aj držiteľ dúhového dresu majstra sveta v tejto disciplíne Tony Martin z Nemecka, šampióni Belgicka (Kristof Vandewalle) a Francúzska (Sylvain Chavanel). Niki Terpstra i Tom Boonen majú z tímových časoviek dostatok skúseností. Už pred šampionátom ich mnohí označovali za favoritov. "Pomohlo nám, že sme viacerí špecialisti na časovky. Manažment zostavil veľmi dobrý tím, urobili to naozaj rozumne," uviedol Peter Velits.

Cyklisti belgického zoskupenia si na trati výborne rozložili sily. Od prvého medzičasu boli najrýchlejší a vyrovnali sa aj so zvlneným profilom s troma dynamickými stúpaniami. Omega Pharma-QuickStep ako jediný z popredných tímov prišiel do cieľa v kompletnom šesťčlennom zložení, aj keď sa merali časy len prvých štyroch. "Už pred pretekmi sme si povedali, že musíme ísť rozumne. Každý z nás sa cítil dobre. Každý z kopcov bol nepríjemný, netrebalo žiaden prepáliť. Museli sme ísť opatrne, niekedy sme až príliš šetrili sily. Zachovávali sme si chladnú hlavu, až ten posledný kopec sme išli naplno. Nechceli sme sa skôr rozbiť a stratiť niekoho. Absolvovať časovku v šestici bolo kľúčom k úspechu. Je rozdiel, keď prídete štyria alebo šiesti," tvrdil pre SITA Peter Velits.

Dvadsaťsedemročný rodák z Bratislavy, ktorý už dlhé roky žije v Púchove, teraz môže porovnávať oba svoje majstrovské úspechy v cyklistike. Oba si veľmi cenní. "Aj dvadsaťtrojkársky aj tento časovkársky úspech mali svoj význam. Ten do 23 rokov mi spolu s Martinom otvoril cestu do profesionálneho pelotónu. Ťažko sa povie, ktorý bol väčší. Tento zdieľam s ostatnými členmi tímu. Možno bez toho zlata zo Stuttgartu 2007 by som teraz nemal tento titul," myslí si Peter Velits.

Časovka družstiev v súčasnej podobe mala na svetových šampionátoch v Holandsku premiéru. V minulosti sa jazdili preteky reprezentačných družstiev na 100 km. Tentoraz Medzinárodná cyklistická únia (UCI) pustila na štart profesionálne zoskupenia. "Myslím si, že zo strany UCI to bol dobrý ťah. Pre tímy to bolo motivujúce, každý chcel v časovke družstiev dosiahnuť dobrý výsledok, venoval príprave čas. Rovnako to bolo zaujímavé aj pre divákov. Davy pri ceste hovoria, že ľudia majú radi časovky družstiev," doplnil pre agentúru SITA Peter Velits.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Klub Žiletky.cc z Bratislavy – keď jazdenie nie je iba o pretekaní

Rozhovor: Klub Žiletky.cc z Bratislavy – keď jazdenie nie je iba o pretekaní

Klub Žiletky.cc, pôsobiaci v Brne a Bratislave, je kolektív milovníkov jazdenia, ktorí majú radosť z pohybu, skupinové jazdenie, ale posledný rok aj súťaženie.
Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Čo to je svalovica a ako sa jej vyhnúť alebo ju zmierniť? Čo hovorí odborný svet na masážny valec, pištoľ alebo lymfodrenážne nohavice?
Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Ako jazdiť s čo najväčším profitom? Je strečing zbytočnosť? Platí, že dokážem chorobu „vybicyklovať“?
keyboard_arrow_up