Trojnásobný víťaz Tour de France Greg LeMond sa bude uchádzať o post prezidenta Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI). LeMond sa chce pokúsiť očistiť cyklistiku z tieňa dopingu. "Som pripravený bojovať na budúci rok o post prezidenta UCI. Požiadali ma o to viacerí a moja odpoveď znela áno," uviedol pre francúzsky denník Le Monde LeMond.

Američan je známym kritikom súčasného vedenia UCI. LeMond podporil kampaň radikálneho očistenia odvetvia od dopingu. Iniciatíva vystupuje pod názvom Zmeňme cyklistiku teraz (Change Cycling Now-CCN) a okrem trojnásobného víťaza Tour de France sa do nej zapojili aj bývalý tímový kolega Lancea Armstronga a manažér tímu Garmin Jonathan Vaughters, ďalší dopingový hriešnik Jörg Jaksche či dvojnásobný majster sveta a prezident Asociácie profesionálnych cyklistov Gianni Bugno. "Buď sa nám podarí cyklistiku zmeniť teraz alebo nikdy. Chcem pomôcť zmeniť cyklistiku," uviedol LeMond.

Bývalý úspešný cyklista vyzve súčasného prezidenta UCI Pata McQuaida, ktorý končí druhé funkčné obdobie.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Zaujímavosti z cyklistiky – zranenia, svetové jazdenie, či podporme cyklistov

Zaujímavosti z cyklistiky – zranenia, svetové jazdenie, či podporme cyklistov

Teploty v posledných dňoch atakujú horné hranice znesiteľnosti, avšak cyklistický svet sa naďalej točí. Pre niekoho pozitívne, pre iného zas o čosi menej. O minulotýždňovom vývoji opäť rozhodovalo šťastie, ale aj náhoda.
Cookson sa stal novým prezidentom UCI

Cookson sa stal novým prezidentom UCI

Brit Brian Cookson sa stal novým prezidentom Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI). Vo voľbách na kongrese vo Florencii dostal nadpolovičnú väčšinu hlasov od 42 delegátov - voliteľov. Vo funkcii nahradil Pata McQuaida, Ír vládol UCI od roku 2006. Cookson vyhral voľby proti McQuaidovi pomerom 24:18.
Sagan je stále druhý v rebríčku UCI

Sagan je stále druhý v rebríčku UCI

Slovenský cyklista Peter Sagan je naďalej dvojkou svetového rebríčka. Pred jazdcom tímu Cannondale je iba víťaz Tour de France Christopher Froome. Poradie v prvej desiatke renkingu sa po pretekoch Eneco Tour v porovnaní s predchádzajúcim vydaním nezmenilo. Na treťom mieste je Španiel Joaquin Rodríguez. Sagan má na svojom konte 409 bodov, Froome 587.
keyboard_arrow_up