Snehové orgie a moja najextrémnejšia cykloakcia v živote

V zime na snehu jazdím rád, MOC rád! Milujem ten pocit, keď to jemne vŕzga pod kolesami alebo keď lieta a víri sneh od kolies pri jazde v prašane a ja uháňam tichou bielou krajinou...

Zmienka o zimnom cyklomaratóne a teda stretnutí nadšencov zimnej cyklistiky ma nenechá chladným a na januárový termín sa teším už na začiatku decembra. Pokiaľ viem, je to u nás jediná akcia tohto druhu a tak nie je čo riešiť.
Ide sa v sobotu 19.januára a dva dni predtým je počasie, mierne povedané, zlé. Husto sneží a fúka, robia sa záveje, v televíznych správach varujú, do Bratislavy sa nedá dostať...Človek sa tak teší a teraz zase toto?
Je piatok večer a mám pred sebou poslednú nočnú smenu-skrátenú, aby som sa aspoň trochu prespal. Počasie uvidíme ráno a ak nebude extrémne, ide sa!!! O 1:00 to v práci balím, kolega krúti hlavou a slovami "že sa Ti chce v takom počasí!" sa lúčime.
4 hodiny spánku, po 6:00 som hore a balím sa, počasie je OK! Cesta autom do BA je nakoniec úplne bez snehu a v pohode po 9:00 dorážam na miesto a parkujem auto. Nasleduje registrácia a obhliadka terénu... Neviem čo ma dnes čaká a to bolo dobre!


Na štart sa postavilo odhadom do 300 ľudí čo mi pri panujúcich podmienkach pripadá absolútne
úchvatné, keďže u nás mám často problém vytiahnuť niekoho von. Je tak -3 a bezvetrie = počasie skvelé! Som niekde v prvej tretine štartovného poľa a je to tu... ŠTART!
Po štarte sa ide po asfalte, kde je sneh uhrnutý tak, že moc a je mokrý a prvé čo ma napadá, či trať neupravili až príliš a nebude to rýchlo pretek a teda nič pre mňa, vyznavača technického terénu. Pri pohľade na okolitú zasneženú krajinu s minimálne 40cm bielou pokrývkou dávam rečiam o skrátení trate za pravdu a neberiem si so sebou ani vodu, veď je tam občerstovacia stanica a to vydržím...
Rýchly rozbeh, mokrá cesta so zvyškami snehu, dosť ľudí ma predbieha. Po asi jednom kilometri nastáva ŠOK! Ide sa do snehu!!! Pred sebou vidím cyklistov ako v lieviku! Až na pár výnimiek všetci tlačia bicykle a idú za sebou ako husi a vytvoria tak pekne dlhý pochodujúci rad. Zvažujem situáciu a skúšam šlapať a celkom sa to dá, ale stále je niekto predo mnou a za mnou, predbiehať nie je kde-všade okolo leží 40cm vrstva snehu. A tak striedavo nasadám a zosadám a netuším, že to bude môj dnešný údel.


Do vývrtky ma dostáva, že drtivá väčšina ani neskúša nasadnúť a len tlačia. To sú cyklisti???
Postupne si začínam pýtať miesto pred sebou a dosť ľudí mi uhýba do strany a ja idem dopredu a ďakujem. Ideme takto už dosť dlho a hútam, kedy to skončí a budeme normálne jazdiť...
Zrovna na štarte mi prestal fungovať tachometer a tak neviem koľko toho máme za sebou. Pole cyklistov sa začína trhať a tak sa mi lepšie šlape, no v hlave vyvstáva ďalšia myšlienka. Takéto šlapanie je náročné a pri takomto výdaji síl a energie som to s tým že som si nevzal vodu asi posral!No uvidíme, keď tak je tu sneh " title=" Prehadzujem reč a srandujem s okoloidúcimi, či už spolubojovníkmi alebo bežkármi - tých sa pýtam, či by nevymenili bežky za bicykel. Nechcel nikto " title=" a oni i turisti si asi museli myslieť, že sme sa naozaj zbláznili. Všetci, ktorých som stretol boli milí, ani náznak konfliktu, aj keď sme im dobre porozrývali stopy.
Cítim sa dobre a po cca 14km prichádzame k občerstovačke. Moja ZÁCHRANA a pre mnohých asi aj
stanica prvej pomoci " title=" Dobré to je a tak vypijem tri čaje, do úst si dávam energo tyčinku a už ma zase predbiehajú a tak neni čas, nasadám, dokúšem to za jazdy... Myslím že veľa ľudí toho má po krk a už viem, že sa ide plná verzia trate, takže sme zhruba v polovici a hovorím si, že sa to musí zlepšiť...


Hlboký omyl. Zanorenie do lesa a 40cm prašanu za Bielym krížom uviedlo veci na pravú mieru " title="
Následuje strmý úsek, dole vidím kameramana a fotografa a tak sa vrhám dole ešte s tyčinkou v ústach. Druhá polovica trate sa niesla v znamení očakávania " kedy sa to zlepší a pojede to " a bol to MORDOR. A ja už trochu viem, ako sa cítili pretekári závodu Iditarod na Aljaške " title="
Nezlepšilo sa nič a ja som striedavo nadával na organizátorov a ak som asi 500x nasadal na bicykel a väčšinou nešlo šlapať a spieval si a smial sa nad absurdnosťou situácie. Občas bolo počuť výkrik hnevu nejakého zúfalého cyklistu, v botách som mal kompletne premočené ponožky, no v zápale boja som to nevnímal a kde sa dalo, nasadal som do sedla a tak som sa predieral dopredu a predbehol zopár ľudí. Posledný zjazd nakoniec prišiel, ale v rukách už som od neustáleho mixovania riadítkami cítil únavu a predné koleso si väčšinou išlo vlastnou cestou...
Do cieľa som prišiel v pohode, po skoro 4 hodinách!


Dnešný cyklo-podnik neváham nazvať extrémnym a pre mňa bezpochyby s prehľadom ten najextrémnejší, aký som kedy zažil a myslím, že nebudem sám " title=" Podľa mňa tak 70-80% ľudí tlačilo bicykel tipujem tak 25km z celkových 29! Odšlapať v takom snehu 25km je mega porcia aj pre pešieho turistu a ešte pri tom tlačiť bike... Uffff! Ani raz v priebehu závodu som nepomyslel na ukončenie, bral som to ako skúšku. A bola to veru ťažká skúška fyzičky a psychiky, tzv. jazda na morál!

Zocelený silným zážitkom som plný dojmov a moc a moc rád, že som tam bol a zúčastnil sa. Môj hlboký obdiv patrí ženám na trati a každý, kto vydržal a prišiel do cieľa, môže byť na seba právom hrdý!

Myslím, že na túto " JAZDU " nezabudneme !!! " title="
report_problem Našiel si v texte chybu?

1. Zimný MTB maratón na Slovensku

calendar_today 19.01.2013 - 20.01.2013
label MTB maratón
label Cestný beh
place Bratislava, Železná Studienka, (Slovensko)

Vladimir222 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: SLOVAK WINTER MTB & RUNNING TROPHY 2015 - Super "jarná" akcia

Reportáž: SLOVAK WINTER MTB & RUNNING TROPHY 2015 - Super "jarná" akcia

Už si nie som celkom istý, či ten nadpis celkom dobre vystihuje charakter tejto akcie a ešte zopár takýchto "zím" a organizátor ho asi aj zmení :). Počasie si ale človek nevyberá, a tak ani tento rok sme sneh na trati nevideli. To ale myslím vôbec neodradilo všetkých bikových a bežeckých nadšencov, ktorí sa zišli v hojnom počte na 7. ročníku tejto originálnej akcie. Ja osobne som sa veľmi tešil najmä na svoju premiéru v kombinácii s nedeľným behom...
1. Zimný (?) MTB maratón 2014

1. Zimný (?) MTB maratón 2014

Asi mi dáte za pravdu že v poslednom čase je zima trošku čudná. Každý teda predpokladal, že sa namiesto snehu bude moriť v blate. Ani to ale neodradilo slušný počet bikerov aby si aj v tomto ročnom období zmerali sily. Ako nakoniec vyzeral v poradí 6. ročník tohto netradičného podujatia?
1. Zimný MTB maratón všetkým ukázal, čo je to skutočná zima

1. Zimný MTB maratón všetkým ukázal, čo je to skutočná zima

Tí čo vravia, že sa to nedá, nech nezavadzajú tým, ktorí na tom už pracujú, aby sa to dalo. Za pochopenie ďakujem! Odhodlanie a morálku pretekárov preveril 1. Zimný MTB maratón, ktorého už 5. ročník sa konal 19.01.2013 v zasneženej Bratislave na Železnej studničke. Kto chcel mohol prísť aj nasledujúcu nedeľu, kedy podujatie pokračovalo druhou časťou a to behom.
keyboard_arrow_up