Rozhovor s predsedom komisie MTB XC Jánom Žilovcom

Rok 2013 priniesol okrem iného aj niekoľko personálnych zmien v Slovenskom zväze cyklistiky. V dnešnom rozhovore vám nový predseda komisie pre mtb odpovie na niekoľko otázok týkajúcich sa noviniek, organizácie ale aj financovania zväzu.

Spýtali sme sa predsedu Jána Žilovca, čo je vlastne komisia MTB XC?

V mene komisie MTB pri SZC, chcem zaželať všetkým priaznivcom cyklistiky, Zdravie, šťastie a veľa pohodových kilometrov v sedle bicykla... Komisia ma za úlohu koordinovať činnosti, ktoré súvisia s MTB XC. Prioritou je účasť Slovenskej reprezentácie na svetových podujatiach, spolupráca s klubmi pri príprave mládeže a reprezentácie, príprava súťažného poriadku pre MTB, príprava Slovenského pohára, rozšírenie mládežníckej základne, zvýšenie počtu členov SZC, spolupráca s rozhodcovským zborom . . . a samozrejme to všetko zrealizovať v rámci rozpočtu prideleného pre MTB XC.

Je to rozsiahla oblasť činností, závislá ako ste povedali od rozpočtu - čo to znamená?

SZC je príspevková organizácia, okrem sponzorských príspevkov je to najmä dotácia z Ministerstva školstva, o jej rozdeľovaní sa mnoho hovorilo i písalo, kritéria sú zamerané na dosiahnuté výsledky a množstvo členskej základne. Napríklad umiestniť sa do 5. miesta na ME v ktorejkoľvek olympijskej disciplíne je ďaleko viac hodnotené ako víťazstvo v etape na Tour. Členská základňa SZC je necelých 2 000 členov. Úloha SZC je presadzovať zmeny v rozdelení dotácii, čo sa čiastočne začína dariť vďaka zmenám v riadení SZC, ale aj napriek tomu stále je na čom pracovať, viď hlasovanie novinárov o naj Športovec roka 2012.


Výška príspevku od štátu teda momentálne závisí najmä od počtu členov zväzu ?

Výška príspevku závisí od niekoľkých parametrov, najmä umiestnenie pretekárov na ME , MS, účasť na OH, veľkosť a popularita športového odvetvia je hodnotená aj od členskej základne. Je výhodou že držiteľmi licencie SZC sú Saganovci, Velitsovci, ale pri presadzovaní záujmov pri rozvoji cyklistiky je potrebná i kvantita základne, ktorú SZC zastupuje. V súčasnosti sa pripravuje nová koncepcia financovania športu.

Čo pripravujete na rok 2013?

Úlohou je kvalitná reprezentácia a rozvoj MTB. Z krátkodobého hľadiska je to príprava mládežníckych podujatí so zameraním na ME mtb xc v Grazi a mládežnícke OH, príprava reprezentačného družstva pod vedením trénera, účasť na svetových podujatiach, Majstrovstvách Európy a Sveta, skvalitnenie pretekov zaradených do Slovenského pohára, podpora usporiadateľov, zjednotenie súťažného poriadku pre MTB XCM s podmienkami UCI, spolupráca s maratónskymi sériami. Z dlhodobého hľadiska je to okrem rozšírenia mládežníckej ako i celkovej členskej základne, samozrejme účasť na OH v Brazílii 2016. Do konca januára chceme uzatvoriť kalendár Slovenského pohára v MTB XCO, XCM. Dnes máme potvrdené termíny pre Majstrovstvá Slovenska v MTB XCM - budú súčasťou Maratónu Maríkovskou dolinou, ktoré usporiada FCteam a konajú sa 18 05. 2013. Majstrovstvá MTB XCO budú v Košiciach 20-21. 07. 2013.


Viackrát ste spomenuli pojem „členská základňa“ – môžete nám popísať možnosti, výhody ale aj spôsob ako sa stať členom SZC, prípadne ako môže pomôcť cyklista jednotlivec?

V spolupráci so SZC pripravuje nové možnosti pre získanie licencie pre cyklistov, ktorý sa venujú športu rekreačne, mať možnosť vyjadriť svoju príslušnosť k športu a tým podporiť rozvoj a zviditeľnenie cyklistiky na Slovensku. Členská základňa sa skladá z jednotlivcov a tí spoločne určujú veľkosť a silu cyklistickej rodiny, ktorá má vplyv na záujem médií, novinárskej verejnosti a následne na partnerov cyklistických podujatí. Množstvo členov, hovorí o popularite športového odvetvia, napomáha pri organizácii cyklistických podujatí, podnecuje záujem so strany mládeže.

Ste tiež aktívny cyklista? Preferujete cestu, či skôr MTB?

Ako aktívny cyklista v čase dorasteneckých rokoch som jazdil cestu, drahú i cyklocross. U mužov to bola cestná cyklistika, ale štartoval som i na asi prvom Majstráku Československa MTB XCO v Špindlerovom Mlyne, jarnú prípravu s nami cestármi absolvoval i Filip Polc. Jednu sezón som odjazdil i sériu MTB a zároveň som závodil i na ceste. Dnes sa rád preveziem krásnou krajinou na MTB, spoznávať prírodu, zajazdiť si na singletrailoch. Na jar najazdiť základný objem kilometrov na ceste a v lete si vyskúšať niektoré alpské etapy na Gire či Tour.

Pán Žilovec, ďakujeme za rozhovor. Je niečo, čo by ste chceli čitateľom na záver odkázať?

Aj napriek zimnému obdobiu nepodceniť zimnú prípravu, bežky, skialp, turistika,t elocvičňa . Okrem množstva kvalitných MTB pretekov, pripravujeme špecialitku v podobe ,,24h Slovakia Ring Cyling race". O ďalších podujatiach ako aj zámeroch komisie budem priebežne informovať.
report_problem Našiel si v texte chybu?
mathosh 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Cyklistika a marketing – ako spolu súvisia?

Cyklistika a marketing – ako spolu súvisia?

Čo vám prinesie cyklistika, keď ju objavíte v neskoršom veku, prečo je výborný pomocník pri kreatívnej práci a ako s tým súvisí marketing? A pridáme aj výjazd na najvyšší bod Bratislavy...
Rozhovor: Andrej Špánik - človek s historickou zbierkou bicyklov

Rozhovor: Andrej Špánik - človek s historickou zbierkou bicyklov

Veľa toho nenajazdí, ale napriek tomu má bicykle za pár tisíc. Čo všetko má Andrej vo svojej historickej zbierke a ako sa k tomu dostal?
Rady záchranára a bikera Jožiho - 1. časť: Hypertermia

Rady záchranára a bikera Jožiho - 1. časť: Hypertermia

V sérii „Rady záchranára a bikera Jožiho“ vám priblížime zdravotné riziká pri bikovaní a to či už v závislosti od aktuálnych klimatických podmienok, alebo všeobecné nástrahy jazdy na bicykli.
keyboard_arrow_up