Peter Sagan víťazom 2. etapy Okolo Ománu a novým lídrom

Slovenský cyklista Peter Sagan zvíťazil v utorňajšej 2. etape pretekov Okolo Ománu na trati z Fanja in Bidbid do Al Busanu (146 km) a prepracoval sa na čelo celkového poradia tohto podujatia, vedie s 9-sekundovým náskokom.

Jazdec tímu Cannondale Sagan si pripísal svoj prvý etapový vavrín v tejto sezóne a zároveň zopakoval vlaňajší scenár podujatia. Pred rokom v Ománe dvíhal ruky nad hlavu takisto v druhý deň pretekov. "Mám veľkú radosť. Je to prvé víťazstvo v sezóne pre mňa aj pre náš nový tím Cannondale. Snáď sme teraz zo seba striasli tú ťarchu," podelil sa Sagan o svoje prvé dojmy pre cyclingnews.com.

V utorok sa 23-ročný Žilinčan vzdialil asi 50-člennej vedúcej skupine po stúpaní na Al Jissah kilometer pred cieľom a finišoval pred Francúzom Tonym Gallopinom (RadioShack-Leopard). Tretí bol Švajčiar Martin Elmiger (IAM Cycling). Peter Velits (Omega Pharma-Quick Step) obsadil 19. miesto a celkovo je na 10. pozícii s mankom 21 sekúnd.

"Záver mi sadol. Cítil som sa dobre, kondícia sa zlepšuje. Dnes som mal dobré nohy," povedal Sagan a ešte raz sa vrátil ku koncovke členitej etapy: "Po tom druhom kopci to bolo ťažké, Nibali a ďalší dvaja jazdci nastúpili a nikto nechcel spolupracovať. Išiel som dopredu, ostatní zvesili nohy. Musel som udržať vysoké tempo aj v záverečnom krátkom stúpaní, dostihnúť utečencov a potom zaútočiť sám. Posledné kilometre boli ako šité na mňa, ale bez dobrých nôh sa to zvládnuť nedá. Opakujem, dnes som ich mal."

Víťaz pondelňajšej úvodnej etapy a líder priebežného poradia, Nemec Marcel Knittel (Argos-Shimano), stratil kontakt s čelom práve v stúpaní na Al Jissah. Stredajšia 3. etapa má 190 km, povedie z Nakhal Fort do Wadi Dayqah Dam. Preteky vyvrcholia v sobotu. "Som nesmierne rád, že som získal prvé tohtoročné víťazstvo. Som už oveľa pokojnejší a rovnako aj všetci v našom tíme. Cítim, že sa pomaly dostávam do formy, čo je pred jarnými klasikami len pozitívna správa. V záverečnom menšom kopčeku asi päťsto metrov pred cieľom chcel ujsť Nibali s dvoma jazdcami, ale na kopci som ich urobil a nastúpil som. Na moju radosť nestihli zareagovať a ja som išiel sám do cieľa. Bol to skvelý zážitok, celý tím sme odviedli kus práce. Už pred pretekmi sa dohodlo, že dnes sa pôjde na mňa. Zajtrajšia tretia etapa je pre mňa známa, veď som ju vlani vyhral, takže by som sa chcel pokúsiť o repete. Záver etapy je mierne do kopca, tak mi držte palce," sprostredkoval slová 23-ročného cyklistu Petra Sagana mediálny manažér Jozef Korbel.

Výsledky - cyklistické preteky Okolo Ománu:

2. etapa (Fanja in Bidbid - Al Bustan, 146 km): 1. Peter Sagan (SR) Cannondale 3:48:36 h, 2. Tony Gallopin (Fr.) RadioShack-Leopard, 3. Martin Elmiger (Švaj.) IAM Cycling, 4. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana Pro Team - všetci +5 s, 5. Zdeněk Štybar (ČR) Omega Pharma-Quick Step, 6. Christopher Froome (V. Brit.) Sky Procycling - obaja +7,... 19. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step +11

Celkové poradie:

1. Peter Sagan (SR) Cannondale 7:53:25 h, 2. Tony Gallopin (Fr.) RadioShack-Leopard +9 s, 3. Martin Elmiger (Švaj.) IAM Cycling +11, 4. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana Pro Team +15, 5. Nacer Bouhanni (Fr.) FDJ, 6. Christopher Froome (V. Brit.) Sky Procycling - obaja +17,... 10. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step +21
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Okolo slovenských regiónov: Novohrad – západní vítr je krutý...

Okolo slovenských regiónov: Novohrad – západní vítr je krutý...

Novohrad. Človek očakáva rovinu a dostane kopce. Hoci som išiel do tohto regiónu so všakovakými očakávaniami, napokon bolo všetko akosi inak. Veď posúďte sami.
Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Ako je to na Slovensku s turistickým značením? Prečo je zákon o turistických trasách dôležitý a aké zmeny má priniesť?
keyboard_arrow_up