Až traja z piatich členov dánskej reprezentácie v cestnej cyklistike na olympijských hrách 2004 v Aténach mali dopovať. Kajúcnik Michael Rasmussen to údajne povedal antidopingovým orgánom pri svojej spovedi. Dánsko v Grécku pred deviatimi rokmi reprezentovali okrem neho aj Frank Hoj, Bo Hamburger, Nicki Sörensen a Lars Michaelsen.

Podľa denníka Politiken v priznaní Rasmussen popísal aj spôsob, ako dokázali zakázané látky dostať do olympijskej dediny. Jeden z cyklistov ich tam priniesol zabalené do priestoru pre batérie v prehrávači na hudbu. Pätica cyklistov obývala v Aténach spoločný apartmán. "Raz som sa opýtal, či nemá niekto niečo, čo by nás spravilo silnejšími. Jeden potvrdil, že má, a potom dal trom jazdcom kortizónové produkty v injekciách," cituje Rasmussena Politiken.

"Musíme nájsť pravdu, znie to na prvé počutie šialene. Neboli sme na výsluchu Rasmussena a nevieme, čo tam povedal," zareagoval prezident Dánskej cyklistickej únie Jesper Worre. Z pätice pretekárov v súčasnosti jazdí už len Sörensen, ktorý je súčasťou Saxo-Tinkoff. "Sú to nepríjemné tvrdenia. Chcem len povedať, že so mnou to nemá nič spoločné. Je to však pre mňa ťažké, keďže netuším, či myslel pri nich na mňa," uviedol Sörensen. V podobnom duchu sa vyjadrovali aj ďalší spomenutí dánski cyklisti. Užitie zakázaných prostriedkov odmietli. "Ak traja jazdci zobrali zakázané látky, potom môžem povedať len toľko, že to išlo mimo mňa," tvrdí Hamburger, ktorý je momentálne športovým riaditeľom tímu Christina Watches-Onfone. Správu zverejnil web cyclingnews.com.

Rodák z Töllöse Rasmussen sa priznal k užívaniu erytropoetínu (EPO), rastových hormónov, testosterónu, inzulínu, kortizónu a transfúzii krvi v rokoch 1998 - 2010. Špecialista na kopcovitý terén sa negatívne predviedol na Tour de France 2007, keď ho manažment Rabobanku stiahol - ako lídra celkového poradia - z pretekov za predchádzajúce mystifikujúce informácie o mieste pobytu v rámci snahy vyhnúť sa mimosúťažnej antidopingovej kontrole. Za klamanie Medzinárodnej cyklistickej únii (UCI) dostal dvojročný trest.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Fotograf Michal Červený - iný pohľad na cyklistiku

Rozhovor: Fotograf Michal Červený - iný pohľad na cyklistiku

V tomto prípade cez fotoobjektív profesionálneho fotografa UCI pretekov a cyklistických tímov.
Rozhovor: Lukáš Kubiš priamo z Olympiády v Tokiu - príprava, pocity a sny

Rozhovor: Lukáš Kubiš priamo z Olympiády v Tokiu - príprava, pocity a sny

Ako sa Lukáš pripravoval na olympiádu, čo bicykel a strava pred takto významnými pretekmi? Ako veľmi iná je táto olympiáda? Čo robiť, keď chce mladý pretekár dokázať to, čo Lukáš?
Froomova deklarovaná nevina vyvolala pochybnosti, Tony Martin zúri

Froomova deklarovaná nevina vyvolala pochybnosti, Tony Martin zúri

Ubezpečenia britského cyklistu Chrisa Frooma o jeho nevine vyvolali pochybnosti, prečo štvornásobnému víťazovi Tour de France ihneď nepozastavili činnosť po tom, ako neprešiel dopingovým testom.
keyboard_arrow_up