Z Álp až k stredozemnému moru

Deň 44, 3780 km, 31956 m nastúpaných. To je cesta okolo sveta na bicykli. Z Bergama v Taliansku som sa presunusol severom Talianska do Álp. Cestou som si pojazdil v okolí lago di Garda, kde som trošku socol chlapcov zo Sporttour na ich Giro di Italia a prespal tam. Z lago di Garda som sa dostal cez údolia až do Dolomitov. Po krásnej cyklistike 140 km a 2000 nastúpaných metroch sa zhoršilo počasie tak, že začalo snežiť a sedlá zavreli. Ráno som sa presunul do dolinya začal opäť stúpať z Bolzana okolo Dolomitov. Okrem cyklociest som jedeň deň išiel po trait Giro di Italia a tak som si pozrel cestou profíkov v Toblachu.

Po usnežených, upršaných a uzimených dňoch som sa presnul do doliny krásnou cyklocestou z Toblachu do mesta Lienz v Rakúsku. Popri rieke Dráve je cyklocesta až do Slovinska. Niekedy s aide po asfalte, ale občas to je take fajné vozenie sa po teréne. Z Villachu som sa presunul cez posledné väčšie kopce v Rakúsku do Grazu, kde som si dal štyri dni bez bicykla. Oddych padol vhod a telo si oddýchlo. Bianchi Camaleonte všetko prežil a šlape výborne akurát to zadné odľahčené koleso s 28 špicmi je problematické. Snáď to vydrží.


Z Grazu vyrážam na Balkán. Začínam opatrne 50 km v prvý deň a končím na Makarskej z 196 km za deň. Prešiel som Rakúsko, Slovinsko a dostal sa do Chorvátska opäť popri rieke Dráve. V Chorvátsku som mal dojednané prespanie v Novi Marof. V kopcoch pred ním mi praskla špica a tak som tam došiel bez nej. Servis tam nebol, ale spravili sme to nejako improvizačne, až kým neprídem do nejakého seríozneho servisu. Budem naozaj potrebovať nový výplet alebo možno aj nový ráfik s viac špicmi. V Novi Marof sa pridal Tomáš, ktorý chcel ísť so mnou. Ťaháme z Novi Marof. Cestou sa k nám pridáva Antun. Miestny biker, čo tiež chcel ísť jazdiť okolo Európy, ale nevyšlo to, lebo to nie je úplne jednoduché. Pozval nás na male občerstvenie k nim domov. Otec vedel po česky a tak sme pokecali. Nakoniec nás Antun a jeho brat odprevadili do Zagrebu, kde nám ukázali centrum. V Chorvátsku sú ľudia bezprostrední, ale hrozní vodiči. Cesta cez Zagreb a jeho okolie bola peklo. Odtiaľ sme sa vydali na hranice s Bosnou, kde bolo ďalšie skvelé ubytovanie cez Warmshowers, kde sme stretli aj chalana z Poľska, ktorý bol na svojom mesačnom výlete.


Cestu cez Bosnu a Hercegovinu sme zvolili popri rieke Una, kde je vraj pekne a a je málo áut. Oplatilo sa a naozaj to tak bolo. Zabudol som si dať dole Chorvátsku vlajku, ktorú som dostal od chalanov a cestou sme s tým mali problém. V severnej časti Bosny nás zastavil nabúchaný chalan s holou hlavou, ktorá začala agresívne kopať do bicykla, rozhadzovať rukami a zobrala vlajku. Nacionalisti, ktorí žiju v minulosti a sú nebezpeční. Skoro to skončilo zle, kvôli nenávisti a hlúposti v ľuďoch. Cesta popri rieke Una je skvelá a spravili sme skoro 180 km. Cestou sme stretli Roba, ktorý cestuje na bicykli každý rok až pol roka. Cestou mi praskla improvizovaná špica a v servise v bosnianskom Bihači nemali moju veľkosť kolesa. Chlapík ma poslal do Zadaru. Chcel som ísť na Plitvičky pôvodne, ale sú dosť drahé ak tam nejdem na niekoľko dní na turistiku a koleso treba riešiť.


Dorazil som z Bosny za deň do Zadaru cez ľudopráznu krajinu a niekoľko sediel. Koleso mi prehodili v servise, bike je opäť v poriadku a opäť som kľudnejší. Večer som zaspal na pláži pri mori za mestom Biograd na more. O dva dni začínam jazdu po ostrovoch na Kololodi, ktorá je spojením plavenia sa a bicyklovania na ostrove. Teším sa a konečne sa budem môcť pozrieť aj na ostrovy v Chorvátsku. Posledný deň bolo konečne horúco a vyzeralo to ako v lete. O to ťažšie sa jazdilo. Koleno po takmer 600km za 3 dni bolo mierne načaté.


Jednotlivé trasy, ktoré som prešiel dávam na web na tejto adrese http://www.worldbiketravel.sk/sien-slavy/. Väčšinou je tam aj linka na trasu, ale kedže Garmin občas nefunguje, tak nie vždy. Budem to pridávať vždy, keď sa dá, ale čím ďalej tým to bude horšie. Každá trasa sa dá zakúpiť a tak sa dá podporiť cesta okolo sveta na bicykli. Okrem toho je možné zakúpiť si aj dres projektu. Ak je záujem stačí mi napísať mail na karol.voltemar@gmail.com. Fotky raz za čas pridám na Facebook https://www.facebook.com/WorldBikeTravel. Aktuálna pozícia v oblastiach bez internetu bude dostupná na http://goo.gl/YIoh6. Ďakujem všetkým ľudom, ktorí projektu fandia a dúfam, že sa nič vážne čo túto expdíciu ohrozí nestane.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Blato. Sneh. Piesok. Hlina. Toto všetko na maximálne 33 mm plášťoch. Vitajte v cyklokrose.
Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Enduro je pre mňa v porovnaní s inými MTB disciplínami oveľa viac o komunite a užívaní si prírody a života s partiou na bikoch.
keyboard_arrow_up