Lauf Trail Racer

Ako väčšina revolučných nápadov, aj myšlienka na vytvorenie odpruženej vidlice bez pohyblivých častí vznikla pri pohári piva. Počas Vianoc roku 2010 sa v Reykjavíku stretol biker Avid s inžinierom Benediktom, ktorý v tom čase pracoval pre spoločnosť zaoberajúcou sa výrobou kompozitových protetik. Svoju myšlienku na super ľahkú revolučnú vidlicu posunuli k ďalšiemu známemu – priemyselnému inžinierovi Gudbergovi Bjornssonovi.

Myšlienka ako taká bola na svete, prvé reálne črty vznikali popri Benediktovej práci v ktorej bol obklopený kvalitnými a modernými materiálmi využívanými na výrobu protetík. Po prvých pokusoch o oživenie odpruženia s listovými pružinami Benedikt a Gudberk opustili svoje zamestnania a začali sa naplno venovať vývoju tejto výnimočnej vidlice. Do vývoja sa zapojilo aj niekoľko popredných výrobcov bicyklov. Od roku 2011 do súčasnosti firma rýchlo napredovala a dnes zamestnáva 5 zamestnancov – Lauf Racer je plne funkčný a pripravený k jazde po celom svete.


So zdvihom 60mm a neuveriteľnou hmotnosťou 980g je Lauf Trail Racer odpruženou vidlicou, ktorej cieľom je zvýšiť výkonnosť 29“ horských bikov.

Vidlica je konštruovaná s dôrazom na odstránenie všetkých pohyblivých častí. Monokok z uhlíkových vlákien dodáva pevnosť a odolnosť – laboratórne testy prebehli na viac ako 140 000 cyklov, čo predstavuje viac ako 5 rokov činnosti. To všetko bez známok akéhokoľvek opotrebovania.


Srdcom Lauf Trail Racer sú listové pružiny – Lauf Spring System. LSS je vyrobený z vysoko kvalitných kompozitov, ktoré sú prekvapivo pružné a veľmi odolné proti nárazom. Pri pružení nedochádza k žiadnemu treniu. Zo systému boli tiež vylúčené akékoľvek pohyblivé časti. LSS je preto energeticky efektívny a cíti sa doma na trailoch, alebo cestách s hrubým povrchom. To všetko bez nutnosti použitia blokácie.


Lauf Trail Racer disponuje zdvihom 60mm – prvá časť zdvihu je najcitlivejšia a využitá na pohltenie tých najmenších nerovností.
Stredná časť zdvihu je najdlhšia a takmer lineárna pre skvelú ovládateľnosť a pohodlie pri filtrovaní väčších nerovností. Koniec zdvihu je tuhý a slúži na pohltenie veľkých nárazov, pomáha tiež udržiavať všetky karbónové diely v bezpečí.


Neodpružená hmotnosť Trail Racera je iba 255g čo zvyšuje pružnosť a zlepšuje pohlcovanie malých nerovností.

Ako už samotný názov napovedá, vidlica je navrhnutá špeciálne pre 29“ kolesá. Na uchytenie slúži 15mm pevná os pre zvýšenie tuhosti a stability.


Lauf Trail Racer je nepochybne výnimočným kúskom, ktorý si zaslúži pozornosť - necháme sa prekvapiť či tento počin poznačí ďalší vývoj odpruženia vo svete cyklistiky.

report_problem Našiel si v texte chybu?
mathosh 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Predstavenie: Nové sady SRAM Eagle X0, XX a XX SL AXS - návrat do budúcnosti

Predstavenie: Nové sady SRAM Eagle X0, XX a XX SL AXS - návrat do budúcnosti

Prototypy novej MTB AXS sady s logom BlackBox už pár mesiacov sledujeme v rámci jednotlivých kôl svetového pohára. Dnes je ten deň, kedy sa oficiálne odhalia všetky podrobnosti.
Súčasné trendy v systémoch odpruženia

Súčasné trendy v systémoch odpruženia

Doba sa mení a s ňou aj to, aký systém odpruženia si kúpite na svojom novom biku. Poďme sa teda pozrieť, čo je na trhu dostupné a kam vývoj smeruje.
Down Country - nová móda, alebo prirodzená evolúcia?

Down Country - nová móda, alebo prirodzená evolúcia?

Kategória Down Country bicyklov je v poslednom období pomerne diskutovanou témou. Ide len o marketérmi umelo vytvorenú kategóriu, alebo sa etabluje v ponuke rovnako dobre ako gravel biky?
keyboard_arrow_up