Dillier prerušil Saganovu víťaznú šnúru

Švajčiar Silvan Dillier prerušil víťaznú šnúru slovenského cyklistu Petra Sagana a triumfoval v 2. etape na pretekoch Okolo Alberty, ktorá viedla z Devonu do Red Deeru a merala 174,8 km. Jazdec tímu BMC vyťažil z dlhého 80-kilometrového úniku, ku ktorému sa odhodlal spoločne so Sergejom Tvetcovom z Moldavska.

Obaja si udržali mierny náskok pred pelotónom, ktorý prišiel do cieľa s odstupom 16 sekúnd. Súboj balíka o 3. miesto vyhral Peter Sagan a udržal si žltý dres lídra pretekov. Pred celkovo druhým Rohanom Dennisom z Austrálie zvýšil svoj náskok po štvrtku na 26 sekúnd. Tretí Tobias Ludvigsson zaostáva o 28 sekúnd. Rovnaké poradie je aj v súťaži o biely dres pre najlepšieho jazdca do 25 rokov. Saganovi patrí aj zelené tričko pre lídra bodovacej súťaže.

Od úvodu etapy striedal jeden nástup druhý. Pelotón na čele s tímom Cannondale ich však veľmi rýchlo likvidoval. Po druhej rýchlostnej prémii unikla dvojica Dillier, Tvetcov a začal sa jej dlhý únik. Postupne si vďaka rýchlemu tempu vypracovali vyše päťminútový náskok. Ten postupne začal klesať. Pred posledným kilometrom bol rozostup ešte minútový a bolo jasné, že pelotón Dilliera s Tvetcovom nedostihne. Dvadsaťtriročný Švajčiar nastúpil asi 100 m pred cieľom a triumfoval. Hneď za Moldavcom sa bojovalo o 3. miesto a šprintérske kvality potvrdil opäť Peter Sagan.

"Vedel som, že po druhej rýchlostnej prémii je dobrá možnosť na únik. Spolu s kolegom z útoku sme chceli byť veľmi rýchli, išli sme od začiatku naplno. Tušil som, že by sme mohli vydržať v našom úsilí až do konca. Myslím, že všetci v pelotóne boli poriadne unavení, keďže od začiatku sa išlo naplno, únik striedal únik a stíhanie odoberalo sily. Posledných 30 km bolo skutočne ťažkých. Stále sme mali energiu až do záveru," povedal v prvej televíznej reakcii po pretekoch Dillier.

Výsledky - cyklistické preteky Okolo Alberty:

2. etapa (Devon - Red Deer, 174,8 km): 1. Silvan Dillier (Švaj.) BMC 3:32:47 h, 2. Sergej Tvetcov (Mold.) Jelly Belly rovnaký čas, 3. Peter Sagan (SR) Cannondale +16 s, 4. Aidis Kroupis (Litva) Orica GreenEdge, 5. Luka Mezgec (Slovin.) Argos Shimano, 6. Nicholai Brochner (Dán.) Bissell všetci +18

Poradie po 2. etape: 1. Peter Sagan (SR) Cannondale 7:03:34 h, 2. Rohan Dennis (Aus.) Garmin-Sharp +26 s, 3. Tobias Ludvigsson (Švéd.) Argos-Shimano +28, 4. Cadel Evans (Aus.) BMC +36, 5. Brent Bookwalter (USA) BMC +37, 6. Pieter Weening (Hol.) Orica-GreenEdge +43

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Cannondale 25 bodov, 2. Eric Young (USA) Optum p/b Kelly Benefit Strategies 21, 3. Silvan Dillier (Švaj.) BMC 15

Súťaž mladých jazdcov do 25 rokov: 1. Peter Sagan (SR) 7:03:34, 2. Rohan Dennis (Aus.) +26 s, 3. Tobias Ludvigsson (Švéd.) +28
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Okolo slovenských regiónov: Novohrad – západní vítr je krutý...

Okolo slovenských regiónov: Novohrad – západní vítr je krutý...

Novohrad. Človek očakáva rovinu a dostane kopce. Hoci som išiel do tohto regiónu so všakovakými očakávaniami, napokon bolo všetko akosi inak. Veď posúďte sami.
Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Ako je to na Slovensku s turistickým značením? Prečo je zákon o turistických trasách dôležitý a aké zmeny má priniesť?
keyboard_arrow_up