Slovenský pohár MTB 2013

Spýtali sme sa viceprezidenta SZC zodpovedného za MTB - Ing. Jána Žilovca ako hodnotí uplynulú sezónu Slovenského pohára v MTB

Veľmi pozitívne, moje poďakovanie patrí usporiadateľom, rozhodcom, ale i klubom a pretekárom, ktorí sa spolupodieľali na príprave a prispeli k úspešnosti Slovenského pohára. Môj zámer bol oživiť spoluprácu SZC s usporiadateľmi a klubmi MTB, ktorá v predchádzajúcom období značne viazla. Zabezpečovali sme dve disciplíny maratóny a cross country. V Slovenskom pohári maratónov sa spolupráca so sériou SLOVAK XCM osvedčila a chcem v nej pokračovať v ďalšom ročníku. Napriek počiatočnej nedôvere sa podarilo usporiadať sériu pretekov s vysokým štandardom. Rozšírené o pretek v mládežníckych kategóriách, kde sa spolu- organizačne veľmi dobre zhostil úlohy Paľko Miazdra so svojim tímom. Na maratónoch mohli štartovať rodiny so svojimi ratolesťami, ktoré mali možnosť precítiť atmosféru pretekov a tým podporiť rozvoj mládežníckej cyklistky. V budúcom roku je našim zámerom rozšíriť uplatnenie zľavy pre všetkých členov SZC i rekreačných jazdcov vo všetkých kategóriách.


V kategórii cross country je zo strany usporiadateľov záujem zorganizovať preteky menší, a preto veľká vďaka patrí organizátorom, ktorí v spolupráci s p. Miazdrom pripravili skvelú sériu pretekov pre naše olympijské nádeje. Horský bicykel vlastní väčšina detí a v tomto ročníku sme mali vo všetkých kategóriách nárast v počte štartujúcich, ako i v počte klubov, v porovnaní so Slovenským pohárom na ceste sme mali o polovicu viac tímov na štarte pretekov, čo podporuje ďalší rozvoj MTB. Je dôležité prilákať viac mládeže, podporiť kluby a ľudí, ktorí sa venujú rozvoju mládežníckej cyklistiky. Nesúhlasím s teóriou o zameraní sa v mládežníckych kategóriách len na cestnú cyklistiku. Pre budúci cyklistický rast je dôležitá všestrannosť, čo predstavuje pretekať nielen na ceste, ale i v MTB, cyklokrose, dráhe. Samozrejme je to technicky i časovo náročnejšie, ale dá sa to zvládnuť. Príkladom je práca ľudí v CYS Žilina, ktorá pod vedením Milana Novosada ovládla mládežnícku cyklistiku. Verím, že sa nechajú inšpirovať aj ďalšie kluby, ktoré sú podporované zo strany SZC. Rozvíjajú sa aj nové kluby, môžem spomenúť KAKTUS BIKE Bratislava, UNITREK Poprad, KPHC Turčianske Teplice a rad ďalších, ktoré predstavujú väčšiu konkurenciu na štarte pretekov. V tomto ročníku sme kluby v celkovom vyhodnotení odmenili finančnými poukážkami v hodnote 2 500 EUR zásluhou spolupráce s našim partnerom SHOPPIE.SK. Verím, že v nastolenom trende sa nám podarí rozširovať rady cyklistov, klubov a vychovať tak ďalších úspešných športovcov.
V budúcom roku pripravujem zastrešiť Slovenský pohár XCO generálnym partnerom, a tým zabezpečiť podporu usporiadateľov pretekov, rovnako finančnú podporu pre kluby.

Výsledky Slovenského pohára MTB: http://www.cyklistikaszc.sk
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Gunn-Rita Dahle Flesja – prvá dáma cyklistiky

Rozhovor: Gunn-Rita Dahle Flesja – prvá dáma cyklistiky

Sú rôzni skvelí športovci a športovkyne, šampióni, majstri a nakoniec legendy. Jednou z nich je dáma z Nórska, ktorá je doslova synonymom horskej cyklistiky.
Pozvánka: Mesiac september – začiatok jesene a nabitý program

Pozvánka: Mesiac september – začiatok jesene a nabitý program

Leto už budeme mať o pár týždňov oficiálne za sebou, ale pretekový kalendár rozhodne nekončí.
Tomáš Višňovský – MS v maratóne, zážitky s Jaroslavom Kulhavým

Tomáš Višňovský – MS v maratóne, zážitky s Jaroslavom Kulhavým

Ako vyzerá príprava na vrcholné podujatie, čo sa Tomáš priučil od legendy horskej cyklistiky a kam smerujú jeho ďalšie kroky?
keyboard_arrow_up