Masáž prináša viac ako len liečbu

Po presedenom dni strávenom v tieni počítačov by každému z nás padla vhod masáž. V dnešnej ponuke existuje niekoľko najrozšírenejších typov masáží. Avšak, pri akejkoľvek masáži zostáva cieľ rovnaký. Prispieť k zlepšeniu fyzickej a duševnej pohody.


Prečo ísť na masáž

Masáž je sústava masážnych hmatov, pri ktorých sa používajú najrôznejšie dotyky, tlaky, trenie alebo hladenie. V závislosti od typu masáží sa môžu využívať aj rozličné pomôcky (lávové kamene, banky a pod.). Výsledkom pôsobenia masáže je celkový účinok na organizmus, ktorý má v prvom rade liečebnú funkciu.


Snáď najdôležitejším účinkom masáží je pôsobenie na svalový aparát. Počas masáže sa zvýši prívod kyslíku do svalov a podľa správne zvoleného typu masáže sa svaly dostavájú do optimálneho svalového tonusu (napätia). Takýmto pôsobením na svalový aparát prichádza k zmierneniu vyskytujúcich sa bolestí.

Pôsobením tlaku na kožu, prichádza k jej otepleniu a prekrveniu, a následne k rovnakému účinku aj na svaly. Počas masáže dochádza k odstraňovaniu povrchových zrohovatených vrstiev na koži, čím sa podporí kožné dýchanie. Koža sa sa stáva pružnejšou.

Liečebných účinkov masáží je ešte veľa. Avšak, masáž ponúka aj niečo iné.

Masáž je aj príjemná relaxačná záležitosť. Samotný dotyk účinne pomáha zbavovať telo vnútorného napätia a stresu. Masážne hmaty, či už dotyky, jemné trenie alebo hladenie, nielen príjemne pôsobia na telo, ale prinášajú so sebou aj uvoľnenie.

Upokojujúci účinok masáži mimoriadne pozitívne vplýva aj na psychiku. Masáž dokáže odbúrať psychické bloky, intenzívne pôsobí pri uvoľnení napätia, stresu, depresii, ale aj únave organizmu. Práve pre tieto harmonizujúce účinky je masáž považovaná za vynikajúci prostriedok pre navodenie psychickej pohody.

Upokojujúca hudba a jemná vôňa tvoria už len kulisy príjemnej relaxačnej atmosféry. Vychutnať si pôžitok z másáží, jej uvoľňujúce a upokojujúce účinky sú ideálnym prostriedkom ako zo seba ztriasť celodenné napätie a stres.

Masáž blahodarne pôsobí na celé naše „ja“, a preto nechajme sa niekedy rozmaznať a doprajme si niekedy pocítiť jej čaro.

Článok vyšiel na abysportnebolel.sk
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Keď cyklistu bolia kríže a chrbát – čo sú možné príčiny?

Keď cyklistu bolia kríže a chrbát – čo sú možné príčiny?

Napočítal som 23 možných príčin, ktoré môžu stáť za bolesťami chrbta – a niekedy nepomôže ani dokonalý posed.
Záťažová diagnostika už nie je len pre vrcholových športovcov PR článok

Záťažová diagnostika už nie je len pre vrcholových športovcov

Asi každému cyklistovi je jasné, že ak sa chce výkonnostne zlepšiť, musí tomu predchádzať tréning. Pod tréningom si môžeme predstaviť aj obyčajný výjazd na bicykli. Jednoducho povedané, na zlepšenie výkonnosti alebo kondície, je potrebný určitý podnet. Aký podnet je však najlepší a najefektívnejší? Aká intenzita a dĺžka zaťaženia je tá správna, aby sme získali čo najviac?
Hlavou proti stereotypu - 4. časť o silovom tréningu

Hlavou proti stereotypu - 4. časť o silovom tréningu

Vchádzam do posilňovne so svojou cyklistickou postavou, so zvyškami typického letného opálenia rúk a stehien a vyzerám v spoločnosti objemných „týpkov“ skôr komicky. Avšak môj zámer, ak to môžem takto povedať, je čisto akademický.
keyboard_arrow_up