Neviditeľná prilba

Vadí Vám pri cyklistike prilba? Stláča Vás remienok, tvar prilby nie a nie priľnúť k hlave, cítite s v prilbe nekomfortne. Ak ste doteraz nemali pri ochrane hlavy na výber a trpeli ste, teraz už nemusíte. Riešenie dvoch bikeriek zo Švédska robí z prilby na hlave zbytočnosť. Teda ak máte po ruke voľných 400 €.

Čo teda nahrádza prilbu a ochráni hlavu pred nárazom? Odpoveďou je airbag ukrytý v golieri. Dômyselný vynález funguje na princípe vnútorného senzoru, ktorý pri kombinácii trhnutia a zárezu nafúkne vzduchový vankúš. Vankúš v tvare kapucne dokonca podľa výskumov dokáže náraz absorbovať 3x lepšie ako obyčajná prilba.

Senzory v golieri, ktoré spúšťajú mechanizmus nafúknutia vydržia 18 hodín bikovania. Výdrž bateríí indikujú ledkové svietidlá, nabíjateľné sú prostredníctvom USB portu.


Keďže na vývoji pracovali ženy, golier ukrývajúci airbag si môžete zakúpiť hneď v niekoľkých štýlových vyhotoveniach.
Má teda golier, „neviditeľná prilba“ alebo airbag pre cyklistu aj nejaké nevýhody? Okrem vysokej ceny možno k nevýhodám zaradiť aj nulovú ochranu v situáciách, keď nedôjde nárazu alebo pádu, napríklad pri údere do konára, alebo vyššie položenej prekážky. Problémom môže byť aj teplo počas letných mesiacov, avšak údajne s už pracuje aj na verzii s vnútorným chladením. Novinka v ochrane cyklistov modernou technikou teda môže o nejaký ten čas zavesiť prilby na klinec. Či sa to naozaj stane ukáže už blízka budúcnosť. Každopádne ide o zaujímavý projekt, ktorý opäť posúva hranice bezpečnosti a komfortu na vyššiu úroveň.

report_problem Našiel si v texte chybu?
Boo_boo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Kde robím chyby v zjazde alebo ako byť rýchlejší

Kde robím chyby v zjazde alebo ako byť rýchlejší

Kto by nechcel jazdiť z kopca rýchlejšie a s väčšou istotou? Ja áno a preto som poprosil dobrého enduro jazdca, nech mi pomôže odhaliť, kde treba zapracovať.
Predstavenie: Nové sady SRAM Eagle X0, XX a XX SL AXS - návrat do budúcnosti

Predstavenie: Nové sady SRAM Eagle X0, XX a XX SL AXS - návrat do budúcnosti

Prototypy novej MTB AXS sady s logom BlackBox už pár mesiacov sledujeme v rámci jednotlivých kôl svetového pohára. Dnes je ten deň, kedy sa oficiálne odhalia všetky podrobnosti.
Video: Pred prvým skokom na ebiku

Video: Pred prvým skokom na ebiku

Radšej, ako poškodiť elektrický bicykel alebo seba, je dobré, sa pred prvým skokom zastaviť a zamyslieť.
keyboard_arrow_up