Reportáž: Šprint Polom - Každoročný záver sezóny

Taliani majú svoje Stelvio, Francúzi Alpe d'Huez a Žilinčania Polom. Na tento kultový žilinský kopec si prišli už po jubilejný 10. raz zmerať sily bajkeri na horskú MTB časovku – Šprintpolom.

Štart preteku sa po dvoch rokoch vrátil zo Strečna do Stráňav a trasa sa tiež vrátila späť k svojim koreňom, akurát s malou zmenou. Cieľ preteku sa posunul zo sedla Javorina smerom nahor až k Pamätníku 1. československého armádneho zboru na Polome. Dĺžka trate sa predĺžila na 7km a prevýšenie narástlo na 580 metrov. Povrch je asfaltový, ale každým rokom sa jeho kvalita zhoršuje. Pár rokov dozadu bola vyhlasovaná aj kategória cestných bicyklov, čo je teraz kvôli rozbitému asfaltu už vylúčené. Úvodné metre preteku sú ešte celkom rýchle, ale potom sa cesta zdvihne a až na krátky úsek za múzeom už nie je priestor na oddych. S pribúdajúcou nadmorskou výškou sa otvárajú pekné výhľady na Žilinskú kotlinu, ktoré ale v zápale boja zväčša štartujúci ignorujú. Cieľ sa nachádza zhruba vo výške 1000 metrov nad morom.

Na trati
K organizátorom z Cyklopozitívu sa pridalo tento raz aj občianske združenie Endorfun, ktoré prišlo s myšlienkou, aby sa k cyklistom pridali aj bežci. Bežci dokázali, že cyklistom smerom nahor môžu smelo konkurovať a najlepší bežec zdolal väčšinu štartového poľa cyklistov. Na štart sa teda vo všetkých kategóriách postavilo 140 cyklistov a 18 bežcov. Opäť po roku prialo športovcom aj počasie a celý keď si mohli užívať krásne babie leto.
Tento  rok som si pripísal už 7. štart na tomto mnou milovanom a zároveň nenávidenom preteku. Prvý raz ale bez akýchkoľvek pretekárskych ambícii. Po 3 týždňovej PNke a stále ešte nie úplne fit som prijal úlohu tímového kameramana a fyzickej a psychickej podpory môjho kamaráta a tímového kolegu, ktorý sa na štart postavil so svojim synom v detskej sedačke. Na štart sa nakoniec postavili až traja otcovia so svojimi ratolesťami. Na budúci rok by možno stálo za úvahu vyhlásiť takéto tandemy ako samostatnú kategóriu . S časom niečo vyše hodiny som sa nakoniec zaradil na úplný koniec výsledkovej listiny, ale na druhej strane som si prvýkrát tento pretek užil. Na budúci rok sa ale pokúsim môj tohtoročný čas vylepšiť, nemal by to byť príliš veľký problém .

Na trati

Pohľad závodníka Imroman-a

Časovka na doslova najobľúbenejší domáci kopec Polom je niečo ako každoročný záver sezóny. Takže účasť domácich bikerov je viac menej povinná . Tento rok ale určite netrebalo veľa presviedčania, keďže krásne inverzné počasie spravilo svoju prácu dokonale. Vytvorilo sa skutočne rozmanité štartové pole, kde boli zastúpené asi všetky výkonnostné kategórie, rodičia s deťmi a dokonca mám pocit, že štartoval aj jeden pes . Hlavne ale už od začiatku panovala priateľská atmosféra, na ktorej v konečnom dôsledku pri tejto akcii záleží najviac. Veď na akej inej trati sa dá lepšie porovnať s kamarátmi ak nie práve pri časovke do kopca, kde rozhoduje len aktuálny výkon. Tým pádom nechýbajú  ani tradičné „hecovačky“ a pod .

Dieta na biku
Asi každý „kouč“ nebude mať nič proti ak poviem, že najdôležitejšie (teda okrem samotnej kondície) je poriadne sa pred štartom rozjazdiť a neprepáliť začiatok. Takže už 35 min pred vlastným štartom krúžim po Stráňavách. Celkom slušne rozohriaty sa staviam na štart. Predo mnou idú Tomáš (Katko) a aj ďalší chalani, tak mám aspoň oporné body v kopci . Hlavne v tej prvej časti, ktorou je pekná stojka po dlhej rovnej ceste sa to veľmi hodí. Začiatok som síce úplne neprepálil, ale podarilo sa sa mi to niekde v polovici trate, kde sú najstrmšie pasáže. A od toho momentu už to bol skutočný boj s myšlienkami a úplne „zataveným“ telom. Keď sa kopec hore otvoril a zafúkal protivietor nenávidel som celú cyklistiku... Cieľ nebol tradične v sedle Javorina ale až pod pamätníkom, čo znamenalo najdlhšie 2 min naviac, aké vôbec existujú . Cely doslintaný končím za 30:30 hod na konečnom 11. mieste. Celkovo nás na Polom dorazilo rovných 140. Keď sa spamätám a vychutnávam si slniečko pri pamätníku už mám opäť ako tak rád bike a všetko čo ku tomu patrí... Jednoducho časovka ako má byť . Za mňa teda opäť palec hore a ďakujem za super zorganizovanú akciu, ktorá tvorí už tradičný záver sezóny.

Imroman
Imroman aj so spomínanou slinou

Výsledky

Z bežcov bol s časom 0:34:30 najrýchlejší Martin Kais z Višňového a medzi ženami zvíťazila Michaela Kucháriková (ACK Kriváň Liptovský Mikuláš). Medzi cyklistami zvíťazil Tomáš Kojtál (R.C.T. Martin) s časom 00:27:57 a víťazkou v ženskej kategórii sa stala Zuzana Juhásová (CK Svätý Jur).

Kompletné výsledky

MTB: http://forum.mtbiker.sk/resources/file/176294
Beh: http://forum.mtbiker.sk/resources/file/176293

Zázemie

Zhodnotenie

Šprintpolom bol ako to už býva zvykom veľmi dôstojnou bodkou za mojou cyklistickou sezónou. Verím, že aj budúci rok tu ukončím sezónu a dúfam, že už s lepším výsledkom.

Video


Beh

Beh
report_problem Našiel si v texte chybu?

Šprint Polom

calendar_today 11.10.2014
label Časovka
place Stráňavy (Slovensko)

clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: MTBIKER Šprintpolom 2023 – úspešné ukončenie sezóny

Reportáž: MTBIKER Šprintpolom 2023 – úspešné ukončenie sezóny

Druhý októbrový víkend už tradične patrí MTB časovke Šprintpolom. Tento rok sa konal jej 17. ročník a ja som, samozrejme, nemohol pri tom chýbať.
Pozvánka: MTBIKER Šprintpolom 2023 – hon na sekundy

Pozvánka: MTBIKER Šprintpolom 2023 – hon na sekundy

Časoviek do vrchu je vďaka profilu územia Slovenska mnoho, toto je jedna z nich.
Pozvánka: MTBIKER Sliezsky kráľ 2024 — tretia edícia tatranského „nárezu“

Pozvánka: MTBIKER Sliezsky kráľ 2024 — tretia edícia tatranského „nárezu“

Sliezsky kráľ je medzi našimi pretekmi jedinečným podujatím. Nielen prekrásnou prírodou a náročnosťou trate, ale aj silnou zostavou, ktorá sa tu každoročne zíde...
keyboard_arrow_up