Sagan by vymenil zelený dres za triumf na veľkej klasike

Peter Sagan by rád vymenil jedno zo svojich troch zelených tričiek z Tour de France za víťazstvo v niektorom z cyklistických monumentov, čiže veľkých jednodňových klasických pretekoch. Taliansky športový denník Gazzetta dello Sport píše o tom, že slovenský cyklista bol zrejme najbližšie k pokoreniu veľkej klasiky na jar v roku 2013, keď skončil na pretekoch Miláno - San Remo druhý za Nemcom Geraldom Ciolekom.

"Naozaj by som minimálne jedno víťazstvo v bodovacej súťaži na Tour vymenil za triumf na prestížnej klasike,“ cituje Saganove slová pre Gazzettu server cyclingnews. Splniť by sa mu to mohlo už na jar budúceho roku, keď sa na najväčších jednodňových pretekoch ocitne prvý raz už ako jazdec tímu Tinkkoff-Saxo, ktorého členom bude od Nového roka a vymenil ho za predchádzajúce pôsobenie v tímoch Cannondale, resp. predtým Liquigas.

"Dobré by bolo, keby som začal vyhrávať veľké klasické preteky a pritom mal naďalej radosť z cyklistiky. Mal som viacero ponúk na zmenu tímového dresu, ale vybral som si Tinkoff najmä kvôli manažérovi Bjarnemu Riisovi. Poznám ho ako veľmi dobrého a úspešného lídra. Verím, že ma dôkladne oboznámi so stratégiou a taktikou tímu na budúcu sezónu,“ vyjadril sa Sagan.

Aj v budúcom roku by jednou z priorít 24-ročného Sagana mal byť zisk zeleného dresu za triumf v bodovacej súťaži na Starej dáme, ako sa zvykne vravieť slávnej Tour de France. A to aj napriek zmene bodovacieho systému, ktorý zvýhodňuje víťazov šprintérskych etáp nad komplexnejšími pretekármi. Rovnako však musí mladší z bratov Saganovcov rátať aj s tým, že sa s ním ráta ako podporným elementom pre Španiela Alberta Contadora a jeho útok na celkové víťazstvo na Tour. Populárny "El Pistolero" (pištoľník) dokonca ohlásil útok na náročné double: Giro d´Italia + Tour de France.

"Nemal by to byť až taký problém podporovať Contadora a zároveň jazdiť na zelený dres. V roku 2012 sme v tíme Liquigas tiež všetci pomáhali Vincenzovi Nibalimu, ktorý skončil celkovo tretí, a ja som popri tom stihol získať zelený dres za bodovaciu súťaž. Pravda, celý tím musí príkladne spolupracovať,“ uviedol Peter Sagan.

V Afrike s tímom Tinkoff-Saxo

V týchto dňoch už spoločne s bratom Jurajom a ďalším Slovákom Michaelom Kolářom zarezáva v príprave na sezónu v Afrike, kde sa jazdci zoskupenia Tinkoff-Saxo ako aj väčšina realizačného tímu od soboty šplhajú na najvyšší vrch afrického kontinentu, 5895 m vysoké Kilimandžáro. Pre Petra Sagana to nie je prvá skúsenosť s vysokou nadmorskou výškou.

Sagan stúpa na Kilimandžáro



"Bol som už v Himalájach. Pohyboval som sa v okolí Everestu a vystúpil až do výšky približne 5500 m. Všetko tam ide pomalšie. Treba byť trpezlivý a posúvať sa krok po kroku. Dôležitá je aklimatizácia a postupné šplhanie sa. Dýcha sa ťažko a nedá sa poriadne jesť ani spať,“ cituje Sagana cyclingnews.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
keyboard_arrow_up