Ako by sa budúcoročné hodnotenie TdF premietlo do výsledkov o zelený dres v roku 2014 a ako by dopadli Saganovi súperi?

Ako by sa budúcoročné hodnotenie TdF premietlo do výsledkov o zelený dres v roku 2014 a ako by dopadli Saganovi súperi?

Približne o niekoľko mesiacov sa dozvieme mená nových hrdinov slávnej Tour de France 2015 a organizátori v tomto „prenatálnom“ období už prispôsobili pravidlá tak, aby najmä umožnili zrod nového lídra v súťaži o zelený dres. Zmenili systém bodovania v rovinatých etapách, pretože ako priznal riaditeľ Tour Christian Prudhomme pre cyclingnews.com, motivovala ich Saganova dominancia v uplynulých troch ročníkoch. V nasledujúcich riadkoch sa pokúsim preskúmať, ako by sa budúcoročné hodnotenie premietlo do výsledkov súťaže o zelený dres v nedávno skončenom 101. ročníku TDF 2014 a či by sa teda Peter Sagan mal obávať nového hodnotenia.

Na TDF 2014 si Peter Sagan vybojoval zelený dres za 431 bodov získaných v cieli etáp a v šprintérskych prémiách. Za ním sa umiestnil Alexander Kristoff s 282 bodmi, tretí bol Bryn Coquard, ktorý získal 271 bodov.

Pretože sa zmeny v nasledujúcom ročníku dotknú len bodovania v cieli rovinatých -šprintérskych etáp, výsledky u ostatných typov etáp a body za šprintérske prémie zostanú nezmenené.

Ako vyzeralo bodovanie rovinatých etáp do roku 2014 a ako sa zmení od roku 2015, to si môžete prezrieť v nasledovnej tabuľke:

T1
Výsledky z nedávno skončeného 101. ročníka som zhutnil do ďalšej tabuľky, v ktorej som sa zameral na výsledky rovinatých etáp na Tour de France 2014:

T1
Ako môžete vidieť, nové prerozdeľovanie bodov v cieli rovinatých etáp by sa do celkového poradia súťaže o zelený dres premietlo v minimálnej miere, a to v posunoch o jedno miesto na pozíciách, ktoré Petra Sagana nemohli ohroziť.
Dôležitým zistením je, že šprintéri, ktorí túžili po etapových vavrínoch a nakoniec ich aj získali, sa v rýchlostných prémiách snažili šetriť sily, alebo vopred vzdali svoj boj o zelený dres s Petrom Saganom, ktorý od začiatku TDF 2014 zbieral úctyhodné porcie bodov na prémiách i v cieli etáp. Podobne ako Sagan sa snažili zbierať body aj Bryan Coquard a Mark Renshaw. Najmä z mladého Coquarda vyrastá nepríjemný súper pre ďalšie ročníky TDF, najmä ak sa bude znižovať počet kopcovitých etáp, ako to vyplýva z itinerára TDF 2015, pretože v kopcovitých a horských etapách zatiaľ neboduje.
K top šprintérom Marcelovi Kittelovi a Alexandrovi Kristoffovi sa v roku 2015 s najväčšou pravdepodobnosťou pridá Mark Cavendish, a o víťazstvá v cieli etáp sa takto môžu deliť viacerí cyklisti, čím sa môžu medzi sebou oberať o 50-bodové bonusy v cieli, a vzájomne sa tak odsúvať na slabšie bodované pozície. Ďalším lákadlom top šprintérov je časová bonifikácia, ktorá môže najúspešnejších šprintérov striedavo krátkodobo posúvať na čelo súťaže o najcennejší - žltý dres, a tak by boli pre nich špurty na rýchlostných prémiách len mrhaním energie. Mark Cavendish priznal, že má v pláne ísť práve touto cestou.

Uvedené predpoklady a fakty by mohli Petra Sagana a nás, fanúšikov ubezpečiť, že je pred najbližším ročníkom TDF stále najhorúcejším kandidátom na zisk zeleného dresu napriek tomu, že bude musieť plávať proti silným prúdom.

Autor článku: Ivan Nosál
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
keyboard_arrow_up