Roman Kreuziger bojuje za svoje dobré meno a prešiel úspešne detektorom lži

Roman Kreuziger bojuje za svoje dobré meno a prešiel úspešne detektorom lži

Český cyklista Roman Kreuziger prešiel v snahe očistiť svoje meno detektorom lži. Jazdec tímu Tinkoff-Saxo, ktorého Medzinárodná cyklistická únia (UCI) viní z dopingu, odmieta všetky obvinenia. Na detektore sa nechal otestovať dobrovoľne.

Kreuziger odpovedal slovíčkom nie na tri otázky: "Dopovali ste niekedy? Podstúpili ste niekedy krvnú transfúziu, aby ste tak zvýšili svoju výkonnosť? Užili ste niekedy EPO?" Kreuzigera sa pýtal nezávislý odborník a člen Britskej i Americkej asociácie detektorov lží Terry Mullins. Jeho služby využívajú súdy, vlády i vojenské organizácie vo svete. "Vedel som, že hovorím pravdu, preto ma výsledok potešil. Ten test je celkom stresujúci. Netušil som, čo od neho mám čakať a čo sa bude odohrávať v mojom tele. Kontrolujú vám tlak, sledujú, ako sa vám rozširuje nos, ako dýchate. A keď iba pohnete malíčkom na nohe, znamená to, že ste znervózneli," popísal pre MF Dnes test Kreuziger.

Športový arbitrážny súd (CAS) začal vlani v októbri konanie v súvislosti s odvolaním Medzinárodnej cyklistickej únie v prípade Kreuzigera. UCI sa v spolupráci so Svetovou antidopingovou agentúrou (WADA) rozhodla napadnúť verdikt rozhodcovskej komisie Českého olympijského výboru (ČOV) a žiada pre Kreuzigera dištanc vo výške dvoch až štyroch rokov, zrušenie cyklistových výsledkov od marca 2011, pokutu vo výške 770-tisíc eur a uhradenie nákladov na riešenie sporu. Pre nezrovnalosti v biologickom pase nemohol český cyklista vlani štartovať na Tour de France. Kauza sa týka abnormalít z rokov 2011 a 2012, keď pôsobil ešte vo farbách Astany. Do Tinkoff-Saxo prišiel v roku 2013. Kreuziger nechal svoje hodnoty preveriť dvojicou expertov, podľa ktorých nie je o čom diskutovať. Ich názor presvedčil aj rozhodcovskú komisiu ČOV, ktorá ho v septembri zbavila obvinení.

Biologický pas Romana Kreuzigera


Hemoglobín


Zdroj: kreuzigercase.cz/?lang=cs_cz

Dvadsaťosemročný pretekár popiera akékoľvek dopingové previnenie. UCI podľa neho porušila svoje pravidlá tým, že ho suspendovala.

Všetky dostupné údaje uverejnil Roman Kreuziger na kreuzigercase.cz/?lang=cs_cz.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Froomova deklarovaná nevina vyvolala pochybnosti, Tony Martin zúri

Froomova deklarovaná nevina vyvolala pochybnosti, Tony Martin zúri

Ubezpečenia britského cyklistu Chrisa Frooma o jeho nevine vyvolali pochybnosti, prečo štvornásobnému víťazovi Tour de France ihneď nepozastavili činnosť po tom, ako neprešiel dopingovým testom.
Kortizón, EPO aj krvné transfúzie, kedysi realita v Rabobanku na TdF

Kortizón, EPO aj krvné transfúzie, kedysi realita v Rabobanku na TdF

Keď sa v roku 2013 holandský cyklista Michael Boogerd priznal k dopingu a začal detailne popisovať aplikáciu EPO, krvných transfúzií čí kortizónov v posledných desiatich rokoch svojej kariéry, jeho bývalý tímový kolega a zároveň krajan v Rabobanku Thomas Dekker (32) zostal ticho. Maximálne utrúsil: "Môžete sa spýtať čokoľvek, ale ja nič nepoviem." To už ale neplatí.
Juraj Sagan majstrom SR, prerušil bratovu sériu

Juraj Sagan majstrom SR, prerušil bratovu sériu

Peter Sagan sa nestal šiestykrát v sérii majstrom Slovenska v cestnej cyklistike v pretekoch s hromadným štartom. Na spoločnom šampionáte Čechov a Slovákov na juhu Moravy v Kyjove bol v nedeľňajších pretekoch mužskej kategórie elite spomedzi Slovákov najlepší Juraj Sagan, ktorý skončil na druhom mieste. Úradujúci majster sveta Peter Sagan prišiel do cieľa štvrtý s odstupom 46 sekúnd.
keyboard_arrow_up