Nová vidlica FOX Float 34 a tlmič FOX Float DPS pre rok 2016

Vidlica FOX Float 34 dostala úplne novú podobu, čo sa týka vonkajšku aj vnútrajšku. Vidlica si jasne požičiava dizajn od 36-tky, vrátane korunky, podpery a dokonca aj stĺpik vidlice bol prepracovaný. V konečnom dôsledku sa znížila hmotnosť: 34 g z hlavovej trubky, 31 g z korunky, 53 g z hornej trubky a výrazných 130g s novým vzduchovým pružením. V sumáre váži Float 34 (pre 29", 140mm) 1769g, na váhe tak zhodila vidlica až 297 g a Float 34 (pre 27,5", 160mm) 1746g, čo je o 219 g menej ako predchodca.

Rada vidlíc 34 presne zapadá medzi radu 32, ktorá je na XC a 36 vhodná pre enduro a freeride.


FOX Float 34 parametre

Použite: All-mountain/Trail
Zdvih: 110 – 160 mm (záleží od modelu a nastavenia)
Nové vzduchové pruženie
Nová FIT4 tlmiaca patróna
Nová širšia korunka
Os: 15mm Thru-axle QR
Cena: cca 875 dolárov


FIT4 tlmiaca patróna

Pyšní sa 10 mm piestnicou, cez ktorú prúdi viac oleja. Súvisí s tím i rýchlejší návrat do roztiahnutej pozície po skokoch a odskok ide samozrejme ľahko nastaviť. Nová FIT4 patróna vyzerá veľmi podobne ako RC2 patróna v 36 a 40, ale ponúka veľmi rôzne možnosti nastavenia.


Fox odkopol svoj CTD systém v prospech svojej novej patróny FIT4. Patróna používa naďalej troj-pozičné nastavovanie ale popisky „Climb, Trail a Descend“ boli nahradené popiskami „Open, Medium a Firm“. Rýchlosť odskoku sa nastavuje naďalej klasickým spôsobom, a to na pravej nohe zospodu.


„FIT4 patróna využíva architektúru od RC2 patróny, ktorú nájdeme vo vidliciach Fox 36 a 40, a táto nová patróna zvyšuje prietok oleja do základného ventilu. Tiež sme vylepšili citlivosť a ovládanie“ uviedol Mark Jordan, FOX marketing manažér.

Nová vzduchová komora využíva nového spôsobu vyrovnania tlakov medzi pozitívnou a negatívnou komorou, čo by malo zaistiť hladší chod, objem pozitívnej komory ide taktiež zmenšiť vložkami a docieliť tak progresívnejšieho chodu. Samotná komora je o 130 g ľahšia.

Test


Pri jazde bolo okamžite znateľné zníženie trenia, čo má za následok fantastické žehlenie malých nerovností. Čiže Float 34 je oveľa živšia a viac nastaviteľná vidlica, ako predchádzajúci model.

Vložky pre docielenie progresívnejšieho chodu.

A akú novinku predstavil FOX v radoch tlmičov?



FOX Float DPS EVOL

Na prvý pohľad vyzerá nový tlmič DPS ako plechovka, ale nie je tomu tak. EVOL ako evolúcia aj Extra Volume (objem) negatívnej komory, aby sa znížil bod odtrhu, zároveň bude ľahko tuhšia prostredná časť zdvihu a tiež prinesie väčšiu oporu jazdcovi. Niektorí jazdci chcú ultra pevnú platformu, čiže chcú všetku účinnosť do šliapania a niektorí chcú maximalizovať výkon z kopca Fox Float DPS prináša všestrannosť, ktorá je zahrnutá v jednom tlmiči. Skratka DPS znamená „Dual Piston System“ čiže dvoj-piest pre presnejšie nastavenie a lepšie spracovanie nerovností.

A ako dopadol pri testovaní?


Bikemag.com testoval nový Fox Float DPS na Ghoste Riot.

„Musím sa priznať, že na tomto bicykli tak ako tak, to nebolo masívne zlepšenie. Nemali by ste očakávať, že to zmení váš XC bike na enduro zabijaka, ale nároční jazdci si určite všimnú lepšiu trakciu a kontrolu. Ocenil som funkciu nastavenia režimu, ktorý mi dovolil, aby som si vybral vhodný pomer medzi kompresiou a predpätím (tlaku vzduchu). To rozhodne dáva jazdcovi trochu viac priestoru na hranie. Fox Float DPS je tlmič vhodný pre krátke až stredné dlhé výjazdy.“ povedal Rayn Palmer z Bikemag.com.

Zdroje fotografií: pinkbike.com / bikemag.com
report_problem Našiel si v texte chybu?
adamoliva89 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

RockShox ButterCups - čo je to a na čo je to dobré?

RockShox ButterCups - čo je to a na čo je to dobré?

Dalo by sa povedať, že americký výrobca SRAM má maslo pomerne v obľube. Vo vidliciach RockShox ho totižto nájdete v podobe SRAM Butter, ako aj v podobe ButterCups. Viete však, o čo ide?
Predstavenie: Nová generácia vidlíc RockShox SID 2024 a iné novinky

Predstavenie: Nová generácia vidlíc RockShox SID 2024 a iné novinky

RockShox SID je od roku 1997 etalónom v XC a maratónskom segmente. Konštruktéri SRAMu však nespia na vavrínoch, ale poctivo makajú. Výsledkom je nová generácia vidlíc a tlmičov s logom SID.
Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

RockShox patrí dlhoročne medzi lídrov na trhu s odpružením. Po minuloročnom update vidlíc Pike, Lyrik a ZEB prišli na rad aj cenovo dostupnejšie alternatívy.
keyboard_arrow_up