Obavy pred nášľapnými pedálmi SPD a prvé skúsenosti a postrehy po 5 mesiacoch jazdenia

Obavy pred nášľapnými pedálmi SPD a prvé skúsenosti a postrehy po 5 mesiacoch jazdenia

Ak sa bikujete nejaký ten piatok a chcete sa posunúť dopredu v jazdných schopnostiach a tým pádom získať lepší zážitok z jazdy, určite prejdite na SPD-čka alebo podobné formy nášľapných pedálov. V prípade lacnejších tretier, sa môžete spolu s dávkou odvahy za približne 100 eur posunúť výrazne vpred v jazdení. Nasledujúci článok je prehľadom najčastejších obáv a prvých skúseností po prechode z klasických pedálov na SPD.

Obavy pred SPD - Určite mi nevypne nohu a ja sa úplne dokaličím a skončím v nemocnici

Opatrnosti nikdy nie je dosť, ale všetko je vec nastavenia a zvyku. Na začiatku si netreba dať príliš veľkú silu pre vypnutie, ale pomocou jednej skrutky si nastavíte krajnú hodnotu pre vypnutie tretry úplne jemné. Mne sa na začiatku podarilo niekoľkokrát vytrhnúť tretru z SPDčiek aj klasickým pohybom kolmo nahor vďaka jemnému nastaveniu . Nie nadarmo sa hovorí, že zvyk je železná košeľa. Keď si budete istejší, môžete zvyšovať tuhosť viac a viac, podobne ako pri viazaní na lyžiach.


Začiatky na mieste

Už samotný návod a zdravý rozum hovoria, že si treba vypínanie dobre vyskúšať na mieste. Nastavte si dostatočne slabú silu pre vypnutie tretry, aby ste nepotrebovali úplne silno vykrúcať nohu, keď sa budete chcieť vyslobodiť. Kľudne 5, 10 či aj 15 krát na mieste vyskúšajte, ako sa dá zapnúť/vypnúť a nájsť ten správny grif, ako na to. Ja som sa na začiatku točil na miestach, kde bola lavička a stromy, o ktoré som sa mohol oprieť, v prípade nevypnutia tretry. Týmto štýlom skúste získať viac istoty, pretože ozajstné skúšky ešte len prídu .

Pomoc na začiatku

Moje začiatky s SPD sa odohrávali v zime, kedy zrovna nie sú práve najideálnejšie podmienky. Preto som zvolil variantu pedálov z jednej strany SPD a z druhej klasickú platformu. Vďaka tomuto máte plnohodnotnú jednu aj druhú stranu a podľa typu povrchu si ich môžete striedať. Klasická platformová strana je vhodná na hlbší sneh, ľad alebo technickejší zjazd, kde by bolo potrebné rýchle vypnutie tretry.

Pedále, na ktorých som začínal: http://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/pedale/naslapne-mtb/shimano-pd-t780-pedale-15361.html


Aj keď je natrénované na mieste, prax je iná

Keď je čas a v hlave si stihnete premietnuť, čo idete spraviť, potom je vyzutie bez problémov aj na úplnom začiatku. Prvé komplikácie nastávajú však v situáciach, kedy treba nečakane v zlomku sekundy uvolniť nohu. Napríklad pri strmom stúpaní, kedy z ničoho nič prešmykne zadné koleso a hneď začnete padať do strany k zemi. Zo začiatku sa môžete pripraviť aj na zaujímavé a vtipné pády . V začiatkoch a hlavne pri náročnejších profiloch treba byť opatrný a zbytočne neprecenovať svoje schopnosti. Pád na koleno môže zbytočne privodiť zdravotné komplikácie, ktoré za to vôbec nestoja. Časom to si na SPD úplne zvyknete, ale chce to vo väčšine prípadov dlhší čas a určite sa po pár mesiacoch do toho naplno dostanete.

Plastové zarážky do SPD


Vhodné ako núdzové riešenie pre jazdy po meste alebo na začiatky do ťažkých pasáži. Dĺžka plastovej zarážky je ok, ale šírka už nič moc. Určite budete cítiť, že kraje nôh sú mimo plastových plôch a hlavne pri silovom šliapaní je chýbajúce kraje cítiť. Cena plastových zarážok je po 10 eur a tak sa do nich aj oplatí ísť, pretože po pár mesiacoch, keď získate istotu ich môžete úplne odložiť a budete mať ľahké SPD pedále bez platformovej strany.

Shimano Trail pedále na mojom bicykli: http://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/pedale/naslapne-mtb/shimano-xt-spd-pd-m785-trail-pedale-20466.html

Prvá kúpa v mojom prípade boli z jednej strany SPD a z druhej klasická platforma. Po čase som si však tak zvykol, že po týchto skúsenostiach by som šiel už od začiatku do obojstranných SPD. Vďaka tomu, že jazdím na rôznych test bikoch a pre testovačky už mám obojstranné SPD a nemám s tým žiadny problém, to môžem potvrdiť zo skúseností. Preto dočasné riešenie plastových zarážok je určite dostatočné riešenie pre obdobie, kedy sa do toho naplno dostanete.

Výhoda obojstranných SPD pedálov

Výhody sú hlavne dve. Prvá spočíva aj v tom, že máte na každom pedále dve samostatné SPD mechanizmy a v prípade poškodenia jednej strany, je ešte k dispozícii druhá strana.

Druhá a tiež praktická spočíva v tom, že nemusíte pozerať na pedál, z ktorej strany je natočený a môžete sa rovno zapnúť. V prípade, že je jedna strana SPD a druhá klasická platforma sa môže občas pretáčať pedál zrovna na stranu, ktorú nebudete chcieť využiť a pri rozjazde tak namiesto pozerania pred seba, sa budete pozerať na nohy a to nie je vždy úplne bezpečné.

Obojstranné Shimano pedále na testovačky: http://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/pedale/naslapne-mtb/shimano-spd-m540-naslapne-pedale-88.html

S pribúdajúcimi kilometrami stúpa istota


Opäť platí, že zvyk je železná košeľa a časom dostanete SPD techniku do krvi. V tomto období však môže nastať opačný problém, keď budete na biku, ktorý nebude mať SPD-čka a chcete skočiť obrubník alebo jamu . Budete chcieť skočiť a ono to vôbec nepôjde, ako ste chceli, pretože na SPD sa skáče oveľa jednoduchšie a lepšie.

Tip: Ostré skúšanie na trávnatom kopci

Pre prvý výjazd alebo výjazdy si skúste zvoliť trávnaté alebo iným spôsobom mäkšie cesty, aby ste si to riadne vyskúšali v ostrej prevádzke. Týmto spôsobom znížite riziko poranenia pri páde, pretože na začiatku pravdepodobne občas spadnete. Získate reálne skúsenosti a nový návyk vyzúvania z pedálov za začne v hlave hneď fixovať.


Jedna z mojich prvých jázd smerovala na Havran cez Červenú vežu (Piešťanci isto poznajú) a tam som kvôli SPD aj raz spadol, keď mi prešmyklo zadné koleso pri obchádzaní spadnutého stromu. Väčšinou som však mal šťastie v tom, že som sa dokázal niečoho chytiť, alebo vytrhnúť tretru kolmo z pedálu. Ale to bolo iba výnimočne v začiatkoch a neskôr už to išlo tak, ako sa patrí.

Pozor na megablato a namŕzajúci sneh


Tento problém pri klasických platformových pedáloch nebolo treba riešiť, pretože sa nemalo čo upchať. Blato však môže v prípade obojstranných SPD spraviť celkom paseku a kľudne sa stane, že sa už nezapnete. Obdobne to je aj so snehom a ľadom, ale ten už nejde tak ľahko preč ako blato.

Oplatí sa urobiť krok vpred - Hlavné dôvody prečo prejsť z platforiem na SPD

  • Lepšia šliapacia technika v technických stúpaniach – zvládnete to, čo doteraz nie.
  • Efektívnejšie šliapanie po rovine ale aj hore a dole kopcom – využijete celých 360° krútenia.
  • Lepšia stabilita.
  • Lepšie kontrola pri skákaní.

Celú ponuku MTB nášlapných pedálov v MTBIKER shope nájdete na http://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/pedale/naslapne-mtb a k nim vhodné tretry na http://www.mtbiker.sk/shop/oblecenie-a-tretry/tretry-a-obuv/mtb-tretry

Aké máte skúsenosti s SPD a čo by ste ešte doplnili alebo sa chceli spýtať? Prípadne máte tipy a triky pre skúsenejších? Ďakujem za podnety a budem len rád, ak sa pod článkom spustí diskusia .
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Radenie - moja cesta od mechaniky až po elektroniku

Radenie - moja cesta od mechaniky až po elektroniku

Aký je prínos a nevýhody prechodu z 27 na 12 rýchlostí? Poďme spolu túto dilemu rozlúsknuť.
Od základu: Plášte pre MTB – základný výber a tipy

Od základu: Plášte pre MTB – základný výber a tipy

Plášte sú najdôležitejšou časťou na bicykli. Ako si vybrať plášte a na čo si dávať pozor? V tomto článku vás prevedieme základnými tipmi.
Video: Odpovede na vaše časté otázky – komponenty, výbava, preferencie

Video: Odpovede na vaše časté otázky – komponenty, výbava, preferencie

Neraz ste mi písali otázky ohľadom preferencie komponentov či nastavenia bicykla. Tak som tie najčastejšie dal dokopy a skúsim na ne odpovedať.
keyboard_arrow_up