Prvý rok kvalifikácie na OH 2016 v MTB XCO + výsledky a fotogaléria z Nového Mesta na Morave

Podľa uverejneného rankingu dokázali v prvom roku kvalifikácie na OH 2016 muži Elite vybojovať pre Slovensko 11. miesto v hodnotení krajín, čo znamená miestenku pre dvoch cyklistov v tejto disciplíne. Michal Lami sa posunul z 12. na 11. miesto, Martin Haring zo 64. na 65. miesto a František Lami zo 102. na 98. miesto. Medzi ženami Elite Janka Keseg Števková spadla o priečku nižšie z 18. na 19. miesto, v celkovom hodnotení kategórie žien však patrí Slovensku 25. priečka. V tejto chvíli to pre ženy znamená nepostupujúcu pozíciu.

Rankig je aktualizovaný o výsledky úvodného kola Svetového pohára v disciplíne MTB XCO, ktoré sa konali uplynulý víkend (23. a 24. 5.) v Novom Meste na Morave. Tieto preteky uzavreli prvé kolo kvalifikácie na OH 2016 a hoci našim pretekárom nevyšli podľa ich predstáv, získali na nich 52 bodov UCI. Stav platil ku dňu 24.5. 2015.

V Novom Meste na Morave malo Slovensko zastúpenie v kategóriách Elite muži, muži U23 a Elite ženy


Ako prví sa na štart postavili muži U23, medzi ktorými o body UCI bojovali František Lami, Tomáš Višňovský a Filip Sklenárik. Víťazom tejto kategórie sa stal Švajčiar Lars Forster. „Feri prvýkrát bodoval na pretekoch SP a zo 138 štartujúcich skončil šesnásty,“ napísala nám z dejiska pretekov J. Lamiová, vedúca výpravy. „Tomáš Višňovský po výbornom prvom kole, v ktorom sa po štarte prepracoval na 25. miesto, strácal v ďalších kolách na technických sekciách a nakoniec prišiel do cieľa ako päťdesiatyštvrtý. Smolu mal Filip Sklenárik, ktorému ako prvoročiakovi v kategórii U23 chýbali na lepšiu štartovaciu pozíciu UCI body. Zaplietol sa do niekoľkých pádov, v dôsledku ktorých mal potom technické problémy s bicyklom,“ dodáva. I tak sa však Filip posunul oproti štartu o dvadsaťosem priečok vyššie. „Bol som trochu sklamaný, mal som pocit, že mám na prvú desiatku. Nevyšlo mi však prvé kolo a potom mi stále chýbal kúsok na desaťčlennú skupinu predo mnou,“ povedal po pretekoch František Lami.


Janka Keseg Števková pretekala v kategórii Elite ženy ako jediná Slovenka. „Úvodné preteky SP v Novom Meste na Morave nevyšli Janke podľa predstáv,“ uviedol na FB stránke tímu jej tréner, Peter Legnavský. „Ambície boli o niečo vyššie ako 39. miesto,“ dodáva. Kategóriu vyhrala Švajčiarka Jolanda Neff .


Najočakávanejší bol boj o medaily v kategórii Elite men, v ktorej mala naša krajina zastúpenie prostredníctvom Michala LamihoMartina Haringa. Zvíťazil český pretekár Jaroslav Kulhavý, Michal Lami prišiel do cieľa na 32. mieste. „Spokojný nie som, chcel som lepšie umiestnenie, povedal po pretekoch Michal. Do kvalifikácie na OH však získal 42 bodov.

Ján Žilovec
Viceprezident SZC, predseda komisie pre horskú cyklistiku


Fotogaléria: Svetový pohár MTB XCO v Novom Meste na Morave

Credits: Jakub Čaprnka, http://www.nora-jakub.sk










report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Svetový pohár Nové Město na Moravě - zábava pre divákov

Svetový pohár Nové Město na Moravě - zábava pre divákov

Zažiť vynikajúce výkony na vlastné oči a ešte sa aj dobre zabaviť. Aj o tom môže byť svetový pohár u susedov.
Nové Město na Moravě 2023 - súboj generácií, farby a blato

Nové Město na Moravě 2023 - súboj generácií, farby a blato

Nové trasy, nové bicykle, vybavenie, farby všade naokolo, ale tiež dážď, mokré korene a blato. Predovšetkým ale skvelé výkony a atmosféra. To všetko a tiež mnoho ďalšieho priniesli prvé preteky svetového pohára horských bicyklov.
Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Horská cyklistika sa delí na viacero disciplín – od bežného lesného/asfaltového jazdenia do kopcov až po extrémne náročné zjazdy. Ktoré disciplíny poznáme a ako sa volajú?
keyboard_arrow_up