Test: Prilba GIRO FATHOM - S hlavou v bezpečí aj pohodlne

Zdravie je to najcennejšie – počuli sme to už toľkokrát, že sa z toho stalo úplné klišé a často zabúdame, že je to naozaj pravda. Pri páde okrem komponentov, prípadne rámu môžeme poškodiť aj niečo oveľa cennejšie a to samého seba. Odreniny, prípadne zlomeniny sú ešte tie prijateľnejšie zranenia, ale čo ak v zjazde trafíte strom alebo zle doskočíte a buchnete si hlavu? Možných scenárov je neúrekom, často aj v meste. Vďaka firme Progress cycle, ktorá je dovozcom značky GIRO pre Slovensko a Česko (ako aj Camelbak, GIANT, LIV a ďalších) sme mali možnosť realizovať dlhodobý test jednej z najlepších MTB prilieb do GIRO. Ako sedí na hlave, ako funguje odvetranie aj konštrukčné vlastnosti si môžete bližšie pozrieť na nasledujúcich riadkoch.


Krásny a hlavne funkčný dizajn

Dizajn je vec vkusu, ale na túto prilbu som počul od kamarátov a známych iba pochvalu. Má krásny športový výraz a spolu s otvormi, ktorých je až 23. Prilba bola vyvíjaná vo veternom tuneli, takže pochybnosti o jej parádne odladenej aerodynamike vôbec nemôžu nastať. Osvedčila sa mi aj vo veľmi teplých dňoch a hlavne pri zjazdoch pomáha trošku schladiť hlavu. Šilt sa dá jednoducho odopnúť, ale túto možnosť okrem vyskúšania vybratia som už nikdy nevyužil a jazdím neustále so šiltom.

Mäkké výstielky sú doslova minimalistické, ale pritom účinné. Prilba na hlave dobre sedí a po čase si na ňu tak zvyknete, že ju už vôbec nebudete nevnímať. Jej hmotnosť je príjemných 279 gramov vrátane šiltu.


Prilba GIRO FATHOM má momentálne najlepší upínací systém GIROs názvom Roc Loc 5. Je podobne ako výstelky minimalistický a rovnako účinný. Príjemne sedí a nastaviť si pohodlné usadenie prilby na hlavu je rýchlovka. Navyše Roc Loc 5 je oproti predchádzajúcej generácii Roc Loc 4 až o 40% ľahší.



http://foto.mtbiker.sk/Technika/2015/Recenzia_Prilba_GIRO_FATHOM/02.jpg

Na výber je z viacerých variant – prečo práve biela?

Môj pôvodný zámer bolo mať čiernu prilbu, pretože je to univerzálna farba, ktorá najviac pasuje s môjmu prevažne čiernemu biku. Nakoniec som od čiernej upustil a prešiel na bielu, pretože biela odráža najviac svetla a tým pádom v nej bude cez leto aj najpríjemnejšie. Každopádne máte na výber ešte z čiernej, červenej a čierno zelenej.


Veľkosti sú tri. S (51-55 cm), M (55-59 cm) a L (59-63 cm). Testovaná prilba je M a aj keď spadám cca do strednej veľkosti odporúčaného rozmeru, padla mi výborne. Už spomínaný systém Roc Loc 5 sa postará o jednoduché a rýchle nastavenie presného rozmeru.


Bezpečnosť

Prilba je vyrobená technológiou In-mold, ktorá spočíva v tom, že do škrupiny a výstuh uzavrených vo forme sa strekne pod tlakom penový EPS polystirén. Ich spojenie vystuží oblasti ventilačných otvorov a rebier. Výsledkom je kompaktná, jednotná, ľahká, bezpečná a odolná prilba.


Kvalitné spracovanie preverené konármi

Počas jazdenia sa „bežne stáva“, že trafíte konárik alebo priam konár prilbou. Mne sa to taktiež stalo párkrát. Viackrát s menším konárikom, ale raz pri skoku cez prekážku, kedy som pozeral na zem a nie pred sebe, som trafil poriadny suchý konár, ktorý sa zlomil spolu s peknou zvukovou šupou. Prilba však zostala bez jediného škrabancu.

Cena: 145,95 € a bližšie informácie ako aj dostupnosti jednotlivých prevedení si môžete pozrieť na http://eshop.progresscycle.sk/detailsklk.aspx?sklk_id=R4T2000101

Plus

  • Výborné vetranie
  • Upínací systém Roc Loc 5 a výborné "sedenie"
  • Kvalitné prevedenie a vysokú stupeň ochrany
  • Hmotnosť: 279g

Mínus

  • Prilba sa mi veľmi pozdávala, takže tu nemám čo uviesť.


Záver

Prilba GIRO FATHOM v sebe skĺbila všetky dôležité funkcie, ktoré má mať poriadna MTB prilba. Od výborného odvetrania, ktoré zabezpečuje 23 otvorov cez pohodlný minimalistický systém upínania až po kvalitnú a pevnú škrupinu, ktorá v prípade nárazu dokáže ochrániť hlavu. Športový výraz prilby dobre dotvára jej kvalitné povrchové spracovanie, ktoré sa neoškiera pri (pomerne častom) triafaní vetvičiek a konárov v zjazdoch.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Od základu: Ako si vybrať MTB prilbu a aké typy poznáme?

Od základu: Ako si vybrať MTB prilbu a aké typy poznáme?

Prilba zachraňuje životy, o tom niet pochýb. Ako si však vybrať prilbu, aké typy MTB prilieb existujú a na čo sa pri výbere zamerať?
Giro Coalition Spherical – celý deň vo full face prilbe? PR článok

Giro Coalition Spherical – celý deň vo full face prilbe?

Giro Coalition svojimi unikátnymi vlastnosťami nastavuje nový štandard pre ľahkú full face prilbu. Poď sa spolu s nami pozrieť na to, čo ju robí takou výnimočnou.
Video: Kellys Kiru Race – odrážadlo s prvkami MTB bicykla

Video: Kellys Kiru Race – odrážadlo s prvkami MTB bicykla

Keď sa povie odrážalo, veľmi často si predstavíme niečo jednoduché a plastové. No Kellys použil pri modeli Kiru odlišný prístup, čo prináša zaujímavé možnosti a náš mladý ich mohol overiť.
keyboard_arrow_up