Top 6 zjazďákov pre sezónu 2016

Predstavujeme vám top 6 zjazdových špeciálov pre rok 2016 - samozrejme iba podľa môjho pohľadu. Ak sa vás niekto opýta, aká je najviac ikonická značka bikov na poli downhillu, čo mu odpoviete? Specialized? Santa Cruz? Prečítajte si článok, pozrite si videá a stanovte si, aké značky by figurovali na prvých miestach vášho zoznamu.

Nukeproof Pulse

Dlho očakávaný zjazdový model Pulse pre rok 2016 je tu. Nukeproof Puls je k dispozícii v dvoch variantoch, jedná sa o verziu Comp a Team s rôznymi špecifikáciami. Model Pulse Team je takmer identický s tým, na akom jazdia jazdci tímu Nukeproof CRC (Sam Hill, Mike Jones, Joe Smith).


Celková hmotnosť Team verzie je 16,33 kg. Samostatný rám váži len 3,67 kg, pritom Nukeproof použil na stavbu rámu hliník. Rám ponúka 200 mm zdvih a osadiť ho môžete 27,5“ kolesami.



Dokonca aj verzia Comp vyzerá skvelo a je určite pripravená na pretekanie. Firma Nukeproof spravila určité kompromisy vo výbave, hlavne čo sa týka tlmiča a vidlice a pritom mohli zachovať vysoký štandard v iných komponentoch.


Commencal Supreme DH V4

Commencal Supreme DH V4 je veľkou zmenou. Už na prvý pohľad sa líši od konvenčných bikov. Vec, ktorá robí tento bike odlišný od ostatných, sa nazýva High Pivot Point (HPP). Ide o vedenie reťaze okolo vrchnej trubky zadnej stavby.


Kompletný profil geometrie:



Testovanie modelu, ktoré prebiehalo v Kalifornii:


Santa Cruz V10

Santa Cruz má v ponuke dva modely V10, drahší model Carbon CC a ekonomickejší model Carbon C. Santa Cruz V10 Carbon C Zee DH 650B predstavuje najnovší vývoj v sérii modelov V10. Santa Cruz úzko spolupracovala s tímom Syndicate a výsledkom je to, že si môžete nastaviť geometriu tak, aby vám bike čo najlepšie sedel a mohli ste si na ňom užiť svoju jazdu. Prvé nastavenie má hlavový uhol 63,5° s výškou stredu 353 mm, druhé nastavenie má hlavový uhol 64° a výšku stredu 360 mm. Tlmenie zabezpečuje firma FOX, vidlica je rady 40 R a tlmič DHX RC2.


Verzia Carbon CC je osadená najlepšími komponentami na trhu. Jedná sa o vidlicu FOX 40 Float RC2, tlmič FOX DHX2, radenie Sram X01 DH a pre fajnšmejkrov sú to aj karbónové kolesá Enve. Rám verzie Carbon CC je o 370 gramov ľahší oproti verzi Carbon C, pritom celý bike váži 15,4 kg.


S-Works Demo 8



Rýchle a agresívne, tak by sa dalo popísať S-works Demo 8 už na prvý pohľad. Rám je vyrobený z karbónových vlákien FACT 11 m, ktoré poskytujú maximálnu tuhosť a pevnosť. Na prvý pohľad je vidieť revolučnú asymetrickú geometriu rámu. Vpredu sa nachádza vidlica Rock Shox Boxxer Team 650B s 200 mm zdvihom a tlmič je od firmy Öhlins s taktiež 200 mm zdvihom. Pohon tohto biku zabezpečuje firma Sram, konkrétne sa použila sada X01 DH.


Rocky Mountain Maiden

V posledných rokoch sme vídavali známy model Rocky Mountain Flatline na rôznych bikových podujatiach, a to od Rampageu až po Svetový pohár. Takmer po 4 rokoch vývoja prichádza na svet nový model od Rocky Mountain s názvom Maiden.



Nový bike je postavený na celokarbónovom ráme s masívnou zadnou stavbou so systémom Smoothlink. Rám je navrhnutý pre 27,5" kolesá, avšak Rocky Mountain nezanevrelo ani na 26" kolesá, ktoré môžete tiež použiť. Výhodou je, že geometriu si môžete nastaviť bez ohľadu na to, akú veľkosť kolies používate.



Intense M16

Intense bola prvá firma, ktorá zaviedla 27,5" kolesá na DH model, konkrétne išlo o model 951 Evo. Model M16 predstavuje aktualizáciu oproti modelu M9 v niekoľkých spôsoboch.



Ako systém pruženia Intense pužíva VPP. Rovnako ako M9, má M16 nastaviteľný zdvih 215 alebo 240 mm a tiež nastaviteľný rázvor pomocou skrutiek na ráme. M16 je navrhnutý tak, aby bol progresívnejší a živší ako M9. V kombinácii nastaviteľnej geometrie spolu s tlmičom Cane Creek Double Barrel si nastavíte bike tak, ako práve potrebujete. V porovnaní s M9, má M16 pevný hlavový uhol 63,5°, dlhšiu hornú rámovú trubku a zvýšila sa výška stredu na 365 mm, čo povzbudzuje jazdca k drsným kúskom a k hravému dojmu.


Týchto TOP 6 downhillových špeciálov som vybral do článku kvôli tomu, že sa jedná o ikonické značky na poli downhillu a tieto firmy spravili veľký progres v dizajne a v špecifikácii svojich modelov.

Jasný trend kolies 27,5"

Jednoznačne veľkou zmenou v rámci downhillu je, že skoro všetci výrobcovia začínajú používať 27,5" kolesá. Jasným dôkazom, že ide o správnu voľbu, sú výsledky jazdcov na svetovom pohári, ktorí jazdia na 27,5" kolesách oproti jazdcom na klasických 26" kolesách. Biky sú jednoducho rýchlejšie.

Môj TOP 3 zoznam zjazďákov by bol asi nasledovný

  1. Nový Intense M16 – Na prvé miesto som si vybral túto mašinu, pretože na mňa pôsobí ako klasický, pevný zjazďák. Tento vzhľad umocňuje aj zadná stavba rámu so systémom VPP, čiže bike bude skvelá žehlička. Ako ste si všimli na obrázkoch, červená farba tomuto biku dodáva šmrnc a pôsobí na mňa tak, ako keby to bolo Ferrari medzi zjazďákmi.
  2. S-Works Demo 8 – Druhé miesto obsadilo nové Demo. Rám je kompletne redizajnovaný a použitý bol karbón. Ide o skvele vyzerajúcu inováciu od Specializedu a je vidieť, že úzko spolupracovali s továrnymi jazdcami. Demo je opäť jeden z najrýchlejších bikov na tratiach svetového pohára.
  3. Rocky Mountain Maiden – V našich končinách možno trochu neznáma značka. Asi si hovoríte, prečo práve Rocky Mountain, keď tu máme klasiky, ako Santa Cruz, Nukeproof, atď. Mňa uchvátil rám tohto biku, všetko vyzerá tak masívne a pevno, a to sa mi páči. Tiež ma Rocky Mountain prekvapil, že išiel do karbónu, čakal som, že ako klasická freeridová značka, použijú hliník.

Každý však máme svoje vlastné špecifické preferencie, podľa ktorých určujeme TOP biky. Preto by sme boli radi, ak nám do komentára napíšete vaše TOP biky a uvediete aj dôvod, prečo si to myslíte.
report_problem Našiel si v texte chybu?
adamoliva89 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozbehol svoj vlastný servis a predajňu. Nakoniec sa ale rozhodol ísť inou cestou a skončil v našom tíme, konkrétne v žilinskej predajni.
Video: Naše najobľúbenejšie oblečenie 2023 - MTB, cesta, gravel a enduro

Video: Naše najobľúbenejšie oblečenie 2023 - MTB, cesta, gravel a enduro

Aké kúsky oblečenia a výbavy nám zostali v pamäti po sezóne 2023?
Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Horská cyklistika sa delí na viacero disciplín – od bežného lesného/asfaltového jazdenia do kopcov až po extrémne náročné zjazdy. Ktoré disciplíny poznáme a ako sa volajú?
keyboard_arrow_up