Hlavou proti stereotypu - 2. časť o pedálovaní

V prvej časti som sa vás snažil uviesť do problematiky pohybových stereotypov, ktoré charakterizujú to, kým sme a zároveň, akým spôsobom ovplyvňujú výsledný pohyb. Rovnako ako pri behu, chôdzi, skoku a iných pohybových, hlavne športových aktivitách, tak aj v cyklistike znamená kvalita prevedenia pohybu - rýchlosť, silu a efektivitu.

V názve mojej práce je použité slovo asymetria, ktoré nám z logických dôvodov evokuje poruchu. Áno, máte pravdu, sú aj výnimky, ale teraz je to hlavne o poruche.

Tak ako nevyladený motor auta, tak aj ľudské telo vykazuje určité odchýlky a stopy, ktoré signalizujú poruchu funkcie. Zmena riadenia pohybu sa okamžite podpíše pod zmenu štruktúry. V takomto prípade nachádzame v oblasti kĺbu nevyvážené svalové napätie, ktoré poznáme pod názvom svalová disbalancia.

Obrázok dolu v ľavo znázorňuje jedno z najtypickejších svalových disbalancií. Vystrčený zadok, oslabená dolná časť brušných svalov, skrátené ohýbače bedrových kĺbov. Obrázok v pravo predstavuje vyvážený stav, rovnomerné napätie svalových skupín. V praxi sa stretávam s týmto problémom bohužiaľ už v „prechodenom“, respektíve v pretrénovanom stave. Cyklista na jednej strane stráca silu a akceleráciu, na druhej strane objavujúca bolesť chrbta po dlhšom čase stráveným v sedle neumožňuje užiť si tréning. Milý spolu-cyklista! Čo si robil cez zimu? Tešil si sa objemovému tréningu na trenažéry?


Takáto svalová disbalancia je len jedná z možných nekonečných variácii, ktoré je možné sledovať a ktoré vznikajú len naším pohybovým sebarealizovaním.

S tým súvisí to, čo už som popísal. „Funkcia tvaruje formu“. A preto typického „žiletkára“ spoznáte hneď na prvý pohľad. Postupným uvedomovaním športovej hobby-profi ligy sa aj táto predstava o tréningu mení.

A čo sme si hovorili o zmene polohy a pohybu v kĺbe? Strata sily, únava, bolesť! Každý z nás má jedinečnú technika pedálovania, jedinečný prejav pohybu. Niekoho technika pedálovania je horšia, niekoho lepšia. Niekto bol vďaka úrazu na začiatku sezóny nútený vplyvom bolesti a nedočkavosti pedálovať s odľahčením jednej nohy, niekoho bolí chrbát pre celodenné sedenie v práci a jediné, čo ho vyvedie z únavného stereotypu, je sadnúť si na svojho dvojkolesového miláčika. Všetko, čo robíme vedome alebo podvedome, ovplyvňuje výslednú kvalitu pohybu. Je množstvo faktorov, ktoré ovplyvňujú náš zdravotný a výkonnostný stav. Výsledkom športových nerestí, ktoré som vymenoval, je už spomínaná zmena napätia svalov. Všetko má svoje opodstatnenie a preto vieme čiastočne diagnostikovať aj to, aká porucha sa skrýva za zvýšeným napätím svalu, alebo naopak, za jeho znížením.

V súčasnosti technológie pokročili veľmi ďaleko a tak pomocné tréningové prístroje sú dostupné takmer každému. Hovoril som o cyklistickom zaťažení, ktoré má vplyv na pohybový aparát pri vykazovaní asymetrie, alebo svalovej disbalancie. Ako sme teda schopný zaznamenať zmenu cyklického pedálovania? Pomocou powermetru Garmin Vector a cyklopočítača Garmin Edge 1000 sme boli schopní zaznamenať množstvo údajov. Od celkového výkonu, kadencie, efektivity krútiaceho momentu, priemerného výkonu, „normalized power“ a ďalších dôležitých údajov. Pre nás bol dôležitý údaj o rovnováhe pedálovania pravej a ľavej nohy počas 30 minútového záťažového testu.


Výsledky testu sme porovnávali s nálezom svalových disbalancií pohybového aparátu (viď. obrázok dolu).


Testu sa zúčastnilo 23 cyklistov. Z toho 53% testovaných vykázalo signifikantné zvýšenie asymetrického indexu. To znamená, že 12 z testovaných nadšencov cyklistiky pedálovalo asymetricky. Podľa štatistického porovnania výsledkov obidvoch testov sme prišli k predpokladu, že asymetrické zaťaženie koreluje s výskytom svalových disbalancií. Pri porovnaní štúdii zameraných na postavenie panvových kosti a sakroilikálneho spojenia sme taktiež zistili, že 12 cyklistov malo predpoklad k vzniku svalových disbalancií, ktoré vedú k asymetrickému postaveniu panvových kostí.

Ak si spomeniete, v 1. časti „Hlavou proti stereotypu“ som vám zjednodušene popisoval vzájomné rozmiestnenie síl z trupu a končatín práve v panve. Je jasné potom, že asymetrické pedálovanie nie úplne pozitívne vplýva na postavenie panvových kostí. Ako som už spomenul, panva v tele tvorí komunikačný uzol medzi hornou a dolnou polovicou tela. Asymetrické postavenie panvy má často za dôsledok chronické bolesti chrbta, skolitické postavenie chrbtice, bolesti bedrových kĺbov, či poruchy vylučovania. U žien sa v praxi stretávame s gynekologickými problémami.

Vedie to k zamysleniu. V praxi sa stretávam s množstvom cyklistov naháňajúcimi kilometre a výškové metre na svojich „mobilných aplikáciach“ a „chytrých hodinkách“ snažiac sa prekonať vlastné a často susedove limity. Avšak hodnota objemu už dávno presiahla päťciferné číslo, pričom konkurencieschopnosť na pretekoch je rovnaká. Problém je asi niekde inde. Vieme veľmi dobre, všetci hobby cyklisti a cyklistky, že čas pre našu záľubu je nám drahý a tak sa snažíme v priebehu týždňa tréning často doháňať, než si ho užívať. A čas, ktorý by sme mali venovať rozvíjaniu pohybových stereotypov ako ďalší odtieň farby na palete, nám už nezostáva.


Zdroj fotografie: Jarná Cena mesta Rimavská Sobota 2015

Moja práca mi bola veľkým prínosom do praxe. Potvrdil som si, čo všetko je možné a potrebné rozvíjať v tréningu. Na čo všetko sa musí zamerať pri tréningu nielen samotný cyklista, ale aj tréner a fyzioterapeut. Prácu s wattmetrom Garmin Vector som si vyslovene užíval. Komukoľvek, kto má analytického ducha a chce napredovať, tento prístroj odporúčam. Nie je to len skvelá tréningová pomoc na určenie výkonového potenciálu, ale aj jednoduchá osobná diagnostika symetrie a efektivity pedálovania.


Cyklistika a vôbec pohybová aktivita nám ponúka neskutočné možnosti, ako sa rozvíjať. Predchádzať nesprávnym pohybovým návykom spestrením pohybového jedálnička, napríklad kompenzačným cvičením, alebo vykonávaním kompenzačného športu, je skvelý spôsob, ako sa naozaj udržať fit a zároveň, ako si svoju obľúbenú pohybovú aktivitu jednoducho vychutnať.

V ďalšej časti sa spoločne pozrieme na to, ako zefektívniť pedálovanie a v prvom rade, ako si zabezpečiť pohodové tréningové kilometre v bezpečnom stereotype kompenzačným cvičením.
report_problem Našiel si v texte chybu?
MartinKas 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Bolesti a zlé šliapanie kvôli nohám - návšteva podológa

Video: Bolesti a zlé šliapanie kvôli nohám - návšteva podológa

Väčšina ľudí má asymetrické telo, rôznu dĺžku nôh a deformované chodidlá. Ako vyzerá vyšetrenie a aké sú možné riešenia?
Pitný režim - hydratuj, regeneruj, doplň energiu PR článok

Pitný režim - hydratuj, regeneruj, doplň energiu

Príjem tekutín a dopĺňanie energie je nesmierne dôležitou súčasťou športu, ale aj bežného života. Či už si bežec, cyklista, alebo turista, vyber si z našej ponuky.
Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Čo to je svalovica a ako sa jej vyhnúť alebo ju zmierniť? Čo hovorí odborný svet na masážny valec, pištoľ alebo lymfodrenážne nohavice?
keyboard_arrow_up