Tyčinky na dlhé výjazdy a preteky

Pri úplne pohodových výjazdoch si často vystačíme aj s bežnou stravou. Ale keď tempo stúpne, nie je od veci mať so sebou niečo ľahko stráviteľné a pritom aj niečo, čo zasýti. Práve na tento účel sa ideálne hodia tyčinky.

Tyčinky v nasledujúcom prehľade majú v podstate podobné určenie, aj keď každá „zaujme“ niečím špecifickým. Pri dlhých výkonoch sa vôbec netreba báť vyššieho obsahu proteínov a vďaka nim sa mnohé hodia aj ako rýchla náhrada stravy, keď momentálne nie je nič iné poruke.

Sponser High Energy Bar


Švajčiarsky expert na výživu Sponser sa zameriava hlavne na vysokú stráviteľnosť svojich produktov. Tyčinka High Energy obsahuje ako rýchlo, stredne, tak aj pomaly využiteľné cukry. Nechýbajú rastlinné oleje so stredne dlhým reťazcom (MCT) a o trochu väčšia dávka proteínov (9-10% podľa príchuti), vrátane BCAA. Taktiež je veľmi dobre použiteľný aj ako snack pred výkonom. Z príchutí vyčnieva špeciálna slaná verzia Salty + Nuts, ktorá obsahuje 2-násobnú porciu sodíka a taktiež bude príjemnou zmenou oproti väčšine sladkých produktov. Hmotnosť tyčinky je 45 g a ďalšie príchute sú berry (niečo ako lesné plody) a marhuľa-vanilka.
Viac informácií TU.

OTE Dark Chocolate Mint Protein Bar


Pri skutočne dlhých výkonoch je vhodná aj tyčinka od anglického OTE, s ďaleko väčším obsahom proteínov ako býva zvykom. Tie prídu vhod ako prevencia pred nadmerným katabolizmom pri extrémoch a rovnako aj okamžite po skončení tréningu, ako rýchly snack na podporu regenerácie. Navyše, nestratí sa ani pri „diéte“, a to vďaka nižšiemu obsahu cukru. Zaujme najmä svojou príchuťou - horká čokoláda + mäta, ktorá nie je príliš častá u ostatných výrobcov. Tyčinka váži 45 g a v jednej sa skrýva 22 g kvalitných proteínov.
Viac informácií TU.

SiS GO Energy


Ďalší zástupca anglickej výroby je od spoločnosti SIS, konkrétne ide o tyčinku SiS GO Energy. Obsah proteínov (11 g na 100 g) je veľmi „univerzálny“ a tyčinka sa dá použiť pri dlhých a náročných výjazdoch, ale aj pred výkonom ako ľahko stráviteľný snack. Nechýbajú v nej kúsky ovocia, takže sa nejedná o čisto umelú príchuť. Hmotnosť tyčinky je 40 g a je dostupná v skutočne v širokej škále príchutí.
Viac informácií TU.

Enervit Power Sport


Veľmi ľahko stráviteľná tyčinka bez polevy s 18-percentným podielom bielkovín. Vďaka tomu sa hodí počas výkonu, ale aj v priebehu náročného dňa ako rýchla desiata. Kombinácia rôznych druhov sacharidov (škrob, maltodextrín, glukóza a fruktóza) uvoľňuje energiu postupne a zvýšené množstvo vitamínov a horčíku prispieva k správnemu energetickému metabolizmu. Dostupná v príchutiach kakao, jablko, citrón / smotana a je možné ju zakúpiť ako balanie 2x30 gramov.
Viac informácií TU.

NUTREND Voltage Energy With Caffeine


Pre tých, ktorí majú radi kávu, je určená tyčinka Voltage od českého NUTRENDU. Okrem príchuti má s kávou spoločný aj vysoký obsah kofeínu, konkrétne 60 mg na jednu 65-gramovú tyčinku. Tyčinka postavená na báze obilných vločiek je obohatená o isomaltulózu (PalatinoseTM), ktorá vyniká postupnou vstrebateľnosťou a taktiež o vitamíny C, E a zinok.
Viac informácií TU.

Penco Energy Bar MCT


Ďalším českým výrobcom v našom prehľade je Penco, ktorý ponúka „osviežujúcu“ energetickú tyčinku s vysokým podielom kúskov sušeného ovocia, hlavne brusníc, malín, jahôd a marhúľ. Najväčšou devízou je veľmi vysoký obsah vitamínov, prevažne vitamínu C (200 mg v jednej tyčinke). Je taktiež obohatená o MCT tuky, ktoré sa rýchlo vstrebávajú a poskytujú energiu pre dlhotrvajúce aktivity. Hmotnosť je 40 g a dodáva sa v dvoch príchutiach – marhuľa v čokoláde alebo lesné plody v jogurte.
Viac informácií TU.

Tyčinky samozrejme nie sú určené len pre pretekárov alebo len na preteky. Je možné nimi doplniť bežnú stravu počas výjazdov a ideálne sa hodia hlavne na tie dlhšie a náročnejšie. Zloženie každej jednej tyčinky je oveľa obsiahlejšie, komplexnejšie a taktiež sa mierne odlišuje podľa použitej príchute. Pre podrobné informácie preto navštívte stránky jednotlivých výrobcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Oblečenie do dažďa aj vetra - v pohodlí aj v nepohodlí PR článok

Oblečenie do dažďa aj vetra - v pohodlí aj v nepohodlí

Jar sa veľakrát nesie nielen v znamení otepľovania, no i nepríjemných prehánok a studeného vetra. A do týchto podmienok treba správne oblečenie.
Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Ako jazdiť s čo najväčším profitom? Je strečing zbytočnosť? Platí, že dokážem chorobu „vybicyklovať“?
Výbava začínajúceho cyklistu - s radosťou na bicykel PR článok

Výbava začínajúceho cyklistu - s radosťou na bicykel

Kúpil si si nový bicykel a uvažuješ, čo ti ešte chýba? Nepotrebuješ hneď to najlepšie na trhu, no hľadáš kvalitu za rozumnú cenu? My ti radi pomôžeme.
keyboard_arrow_up