Zdroj: Kráľ Záhoria MTB Maratón Štafiet 2015, autor Adam Oliva

Fotochromatické okuliare - už netreba riešiť, či je práve šero alebo svieti slnko

Pri výjazde je fajn, ak sa človek nemusí sústrediť na nič iné ako na samotnú jazdu. Tomu sa prispôsobili dokonca aj výrobcovia okuliarov so svojou ponukou fotochromatických modelov, vďaka ktorým už netreba riešiť, či je práve šero alebo bude svietiť slnko a ktoré sklá si vziať. V dnešnom prehľade produktov si niektoré modely stručne predstavíme.

Fotochromatické okuliare dokážu samozrejme pokryť len určitý rozsah svetla, väčšinou sú to 2 alebo 3 stupne na stupnici od 0 do 4, kde nižšia hodnota znamená väčšiu priepustnosť. Taktiež treba rátať s tým, že prechod (zafarbovanie) nebude okamžitý, ale nejakú dobu to potrvá. Aj keď so súčasnými technológiami je to iba okolo 30 s. Pri samotnej jazde to človek skoro vôbec neregistruje a nijako ho to neobmedzuje.

HQBC Treedom Plus



Okuliare Treedom Plus sú v podstate vylepšenou verziou populárneho modelu Treedom. Zaujmú novým atraktívnym designom a kvalitným prevedením za veľmi dostupnú cenu. Rám je vyrobený zo špeciálneho pružného plastu TR90grilamid, sklá sú polykarbonátové (optická trieda 1). Taktiež sú netrieštivé a odolné voči poškriabaniu. Nosník z kvalitnej gumy sa postará o stabilné usadenie. Fotochromatické sklá je možné dokúpiť za približne 40 € a sú prispôsobivé v rozsahu 1-3. Okuliare sú dostupné v širokej škále farebných prevedení. Okuliare stoja 44.95 € a viac informácií nájdete TU.

Alpina Twist Four S VL+


Nie každý má samozrejme štandardné rozmery tváre a práve tým s užším profilom je určený model od nemeckého výrobcu Alpina. Okrem celkovej šírky sú skrátené aj bočnice. Tie sú na konci tvarovateľné podobne ako v oblasti nosa. Varioflex technológia sa postará o automatické prispôsobenie aktuálnym svetelným podmienkam. Okuliarom nechýba ani úprava Fogstop proti nepríjemnému zahmlievaniu. Zladenie taktiež nebude problém, pretože sú ponúkané v 7 farebných kombináciách. Cena je cca 80 € a viac informácií nájdete TU.

BBB Impulse PH


BBB pri svojom modeli Impulse stavia najmä na kvalitných sklách s technológiou PH, ktorá umožňuje prispôsobenie v extra širokom rozsahu: 17 – 85 %. Navyše, tieto sklá sú v prípade potreby aj vymeniteľné. Ich tvar spoľahlivo chráni pred slnečným svetlom, vetrom aj prachom a o komfort sa stará najmä nastaviteľný nosník a pogumované bočnice. Rám je z materiálu Grilamid, ktorý zaručuje vysokú odolnosť proti poškodeniu. Okuliare sú dostupné v bielom prevedení. Cena je cca 90 € a viac informácií nájdete TU.

Cratoni High Fly


Zameranie modelu High Fly od Cratoni je už na prvý pohľad jasné. Osloviť by mal najmä športových jazdcov vďaka kombinácii designu a úžitkových vlastností. Prispôsobivé sklá sa dokážu adaptovať v rozsahu ochrany 1-2 (na zaužívanej stupnici od 0 do 4). Taktiež im nechýba úprava proti poškriabaniu a zahmlievaniu vrátane odvetrania na bokoch skiel. Nastaviteľný nosník a bočnice sú v kategórii vyšších modelov už štandardom. Dostupné sú v 3 farebných prevedeniach. Cena je cca 119,95 € a viac informácií nájdete TU.

Uvex Sportstyle 202 Race Vario


Nemecký špecialista na prilby a okuliare ponúka kompaktný model Uvex Sportstyle 202 Race Vario. Jeho hlavnou devízou je extrémne nízka hmotnosť napr. aj vďaka tomu, že rámik je prichytený o sklá priamo zboku. Sklá sú vyrobené technológiou Uvex Variomatic, ktorá sa vo veľmi rýchlom čase dokáže prispôsobiť svetelným zmenám. Technológia Supravision zase slúži na minimalizáciu zahmlievania, ktoré dokáže byť niekedy poriadne nepríjemné. Nosník a taktiež konce obrúčok sú ľahko tvarovateľné a prispôsobivé. Okuliare sa dodávajú v 2 farebných prevedeniach – biela a čierna.
Cena je cca 109,99 € a viac informácií nájdete TU.

Briko Lipari


Tak trochu odlišný a určite výrazný design predstavuje Briko pri modeli Lipari. Vďaka technológii Nastek® poskytujú tieto okuliare unikátnu, až 98,9 % ochranu pred tzv. modrým svetlom. Taktiež sa automaticky prispôsobia svetelným podmienkam v rozsahu 1-3 (na stupnici od 0 do 4). Navyše, vďaka premyslenej konštrukcii sú okuliare extrémne ľahké a sklá vymeniteľné. Nosník umožňuje zvoliť 2 pozície podľa šírky a taktiež bočnice sú ľahko tvarovateľné a prispôsobivé. Sú ponúkané v piatich farebných kombináciách. Cena je cca 149,90 € a viac informácií nájdete TU.

Okuliare by mali byť samozrejmosťou pri každom výjazde. Nejde len o to, či svieti slnko alebo nie, ide najmä o ochranu zraku pred vetrom, prachom alebo prípadným nečakaným nárazom (napr. trčiaci konár). Spomínané fotochromatické modely veľmi uľahčujú výber a vďaka nim je možné mať jedny okuliare na 99 % podmienok. Navyše, pri takom množstve rôznych tvarov a prevedení si dokonale padnúci model nájde určite každý.

[Foto na úvode: Kráľ Záhoria MTB Maratón Štafiet 2015, autor Adam Oliva ]

report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Výbava začínajúceho cyklistu - s radosťou na bicykel PR článok

Výbava začínajúceho cyklistu - s radosťou na bicykel

Kúpil si si nový bicykel a uvažuješ, čo ti ešte chýba? Nepotrebuješ hneď to najlepšie na trhu, no hľadáš kvalitu za rozumnú cenu? My ti radi pomôžeme.
Oblečenie do jarných podmienok – nech ťa nič neprekvapí PR článok

Oblečenie do jarných podmienok – nech ťa nič neprekvapí

Jar sa nám začala tento rok skôr, no nič to nemení na tom, že počasie je vrtkavé. Raz je teplo, potom chladno, fúka vietor, občas prší. Nechýba ti niečo z nášho výberu?
Univerzálna výbava - na bicykel, do mesta aj na turistiku PR článok

Univerzálna výbava - na bicykel, do mesta aj na turistiku

Máme radi univerzálnosť a produkty, ktoré využijeme na väčšinu outdoorových aktivít. V našej ponuke si určite vyberieš aj ty. Nechaj sa inšpirovať redakčným výberom.
keyboard_arrow_up