Nový Garmin - Forerunner 305 - 2. časť

(Pokračovanie 1. dielu). Celkovo Forerunner vyzerá ako solídne zariadenie. Trošku je „bulky“, ale to sa časom iste bude zlepšovať. Tlačítka umiestnené na boku sú potiahnuté gumou ktorá plynule prechádza aj na telo prístroja a tak neexistuje žiadny priestor (špára) pre vniknutie vody...

Zvonka:

Celkovo Forerunner vyzerá ako solídne zariadenie. Trošku je „bulky“, ale to sa časom iste bude zlepšovať. Tlačítka umiestnené na boku sú potiahnuté gumou ktorá plynule prechádza aj na telo prístroja a tak neexistuje žiadny priestor (špára) pre vniknutie vody.
Bohužiaľ dva veľké gombíky pod displajom sú slabina pokiaľ ide o vodovzdornosť. Uvádza sa, že je odolný voči ponoreniu do vody do hĺbky 1 metra na dobu 30 minút, čo som ale radšej neskúšal. V manuále sa veľmi často spomínajú „triathletes“, ale hlavne vďaka schopnostiam merať rôzne veličiny pre rôzne športy. Môj osobný názor je že to nieje veľmi vhodné zariadenie pre plavcov, aspoň ja by som sa bál po každom kúpaní že to bolo Garminove posledné... Každopádne ale trochu potu alebo dážď znáša v pohode, takže my cyklisti sme OK.
K samotnému prístroju ešte poznamenám že náramok je pryžový, pomerne tvrdý a zle ohybný. Moja skúsenosť s týmto typom náramkov je, že sa po nejakom čase úmerne namáhaniu začínajú lámať.

Garmin Forerunner 305 Garmin Forerunner 305
Cradle – nabíjačka má medenné kontakty, ktoré sa mi zdajú pomerne nespoľahlivé, každopádne počas testovania som nezaznamenal žiadne ťažkosti. Na USB connector je treba použiť trochu sily.

Zvnútra, Použitie a prvé kroky:

Najprv krátke zoznámenie s 305-kou, než ju zoberieme do terénu. Keďže sa jedná o GPS zariadenie, tak najprv veci okolo tejto skutočnosti, ktoré ma ako začiatočníka s GPS prekvapili, alebo lepšie povedané som sa s nimi dosiaľ nestretol.

Po zapnutí 305 sa zobrazí screen Locating Sattelites. Pri prvom zapnutí (po vybratí z krabice) lokalizácia prebieha najdlhšie, ale zmestíte sa do minúty, následné štarty a hľadanie satelitov už sú rýchlejšie v priemere okolo 30 sekúnd za priaznivých okolností. Priaznivé okolnosti znamená viditeľná obloha a okolo nablízku menej výškových budov. Senzor (prijímač) satelitného signálu je umiestnený v prednej zalomenej časti Garmina, takže je vhodné necloniť túto časť a nasmerovať ju na oblohu.

Garmin Forerunner 305 Garmin Forerunner 305

Vhodné je stáť na mieste a nepohybovať sa počas lokalizácie satelitov, lebo sa vám môže stať že nebudete schopný sa „locknúť“ na žiadne satelity aj niekoľko minút.
Akonáhle ale sú satelity nájdené, všetko je v poriadku a môžete sa vydať bez obáv na trasu. 305 má grafický display rozmeru 33x20 mm a niekoľko obrazoviek je venovaných
práve satelitom. Stĺpcový graf znázorňujúci silu signálu od každého nájdeného satelitu.
Rozloženie satelitov na oblohe, kde čiernou farbou vyplnené sú znázornené satelity použiteľné na lokalizáciu a nevyplnené sú satelity so slabým signálom, prípadne satelity umiestnené na horizonte. Blikajúce sú satelity kde je problém s príjmom signálu vďaka nevhodným terénnym alebo výhľadovým podmienkam. A tiež tabuľka ktorá znázorňuje vzdialenosti a polohy lokalizovaných satelitov od vašej okamžitej pozície.

Za normálnych okolností býva 6 až 8 satelitov z 10 zaznamenaných, použiteľných na lokalizáciu. Toto všetko ale je pravda za podmienky že sa nachádzate mimo budovy, keďže GPS je založené na vlnovej dĺžke v UHF pásme (cca 1570 MHz) a šíri sa podobne ako svetlo do viditeľných oblastí.

Garmin Forerunner 305 Garmin Forerunner 305
Po úspešnom nájdení satelitov sa môžeme vydať na inšpekciu ostatných obrazoviek. Celé ovládanie a nastavovanie je založené na princípe menu ako ho poznáme z počítačových aplikácií. Tlačítka – šipky vyberáme položku v menu, Enter potvrdíme výber a postúpime do ďalšej obrazovky. Naopak tlačítko Mode znamená výstup (návrat) do predošlej obrazovky. Celkovo je ovládanie jednoduché, konzistentné a logické a po pár razoch vám príde celkom prirodzené. Bohužiaľ položky v menu a umiestnenie jednotlivých obrazoviek mi príde niekedy nelogické a neintuitívne. Každopádne ale treba brať na zreteľ že mám Garmina iba zopár dní a zatiaľ som sa nestačil naučiť čo, kde, kedy a ako.
Problém tiež je, že manuál nikde nezobrazuje v žiadnom grafickom napodobení organizáciu menu a submenu, takže musíte spočiatku iba pátrať.

Zo začiatku musíme venovať nejaký čas nastaveniu 305-ky, ktoré je ale pomerne jednoduché. Nájdeme obrazovku „User“ a v nej nastavíme údaje o sebe – pohlavie, dátum narodenia a váha. Následne sa nás Forerunner spýta či má nastaviť automaticky naše HR (heart rate) zóny, alebo si ich chceme nastaviť sami. Podľa jednoduchého algoritmu (220 – vek v rokoch) vypočíta náš top bpm (beats per minute) a rozpočíta rozdiel medzi Top bpm a cca 100 na 4 pravidelné intervaly, kde všetko pod 100 je 1.zóna a ostatok podľa algoritmu Tep = 80 + X * (25% * 80) kde X predstavuje okamžitú HR zónu.

Garmin Forerunner 305 Garmin Forerunner 305
S nastavovaním by sme boli takmer u konca (teda v tejto fáze), ale skúsim ešte spomenúť detaily čo s tým súvisia. Garmin opakovane spomína, a celkom oprávnene, multišportové schopnosti Forerunnera, čo znamená že zaznamenáva množstvo rôznych veličín pre rôzne športy. Neskôr nájdete tabuľku, kde som zhrnul všetky veličiny nachádzajúce sa v menu. Takže okrem nastavenia svojich údajov môžete tiež nastaviť (a mali by ste) údaje ako váha vášho bicykla, alebo napríklad závaží, ktoré tlačíte v posilovni. Forerunner používa tieto hodnoty na výpočet vašej spotreby kalórií. Okrem týchto fyzikálnych veličín si môžete aj nastavovať ako sa má 305-ka správať. Myslím tým nastavovanie rôznych alarmov a zobrazení. Tu sa mi zdá, že má Forerunner takmer neobmedzené možnosti, takže iba v skratke.
Alarm sa dá nastaviť pre všetky merané veličiny dôležité pre meranie výkonnosti, alebo účinnosti tréningu a to tak pre maximálne ako aj minimálne požadované hodnoty z hľadiska vašich predstáv o tréningu.

Skúsim to popísať na príklade, merania rýchlosti. Takže 305-ka merá vašu okamžitú rýchlosť, a ak ho nastvíte, tak signalizuje keď vaša rýchlosť prekročí nejaký limit (napríklad 35km/h), alebo naopak spadne pod nejakú hodnotu (napr. 15km/h). Takisto napríklad sleduje či udržiavate svoju rýchlosť v určitom rozsahu. Takže si nastavím požadované rýchlostné zóny v zmysle – zóna 1=10-15km/h, 2=15-20 atď.

Garmin Forerunner 305 Garmin Forerunner 305
Teraz nastavím že požadujem svoju tréningovú rýchlosť aby bola vo 4 zóne a Forerunner mi dá vedieť kedykoľvek vystúpim z požadovanej zóny. Toto isté sa aplikuje na HR, tempo (=čas na kilometer) a kadenciu (frekvenciu otáčania pedálov) ak si dokúpite cadence senzor, ktorý sa predáva ako doplnková výbava.

Okrem tohoto si môžem nastaviť upozornenie na dosiahnutie určitého bodu na svojej trase, alebo tiež spotrebu kalórií, časový limit a podobne.
Ja by som povedal že ktokoľvek chce tvrdo trénovať ale bez osobného trénera tak si zaostará 305-ku a tá sa o všetko postará za vás, samozrejme okrem tréningu.

Garmin Forerunner 305
POKRAČOVANIE

Fotogaléria
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Garmin Edge 840 Solar – „nadupaný dotykáč“

Test: Garmin Edge 840 Solar – „nadupaný dotykáč“

Garmin si na tento rok pripravil naozaj mnoho noviniek a jednou z nich je aj dlhoočakávané uvedenie modelov Edge 540 a 840.
Unboxing: Garmin Edge 1030 - tu vám zrejme funkcie chýbať nebudú

Unboxing: Garmin Edge 1030 - tu vám zrejme funkcie chýbať nebudú

Vlajková loď od Garminu uspokojí každého náročného cyklistu, ktorý pozerá po najnovších technológiách a trendoch. Poďme sa bližšie pozrieť na to, čo sa skrýva v jeho balení...
Garmin EDGE 705 HR - diel prvý

Garmin EDGE 705 HR - diel prvý

Viacerí z vás si určite spomenú na etapu života kedy sa menili z malého chlapca na nebojácneho mládenca. S touto etapou boli neodmysliteľne spojené dobrodružné výpravy , či už inšpirované knihami J. Foglara alebo organizované skautskými oddielmi. Jednou zo súčastí výzbroje mladého dobrodruha bola tzv. KPZ – krabička poslednej záchrany, ktorá mala definovaný obsah určený na prežitie krušných chvíľ
keyboard_arrow_up