Peter Sagan víťazom 2. etapy a oblečie sa do žltého

Sagan sa stal víťazom 2. etapy na 103. ročníku Tour de France, ktorá štartovala v Saint-Lô a po 183 km vrcholila v Cherbourg-en-Cotentin. Sagan ukončil trojročné čakanie na víťazstvo na najprestížnejších etapových pretekoch na svete a odmenou za triumf v náročnom klasikárskom závere mu je žltý dres lídra pretekov.

Sagan získal piate etapové víťazstvo na Tour de France a celkovo 28. pódiové umiestnenie. Druhý skončil Francúz Julian Alaphilippe z tímu Etixx - QuickStep a tretí bol Španiel Alejandro Valverde z Movistaru. "Som veľmi prekvapený, ale samozrejme, šťastný, že som zvíťazil. Myslel som si, že dvaja jazdci z úniku zostali vpredu a že som teda nevyhral. Veľmi mi pomohol Roman Kreuzuger, ale celý tím bol skvelý. Prvýkrát v kariére sa oblečiem do žltého dresu, bude to prvýkrát v mojej kariére. Som veľmi, veľmi šťastný, že sa mi to podarilo," povedal Peter Sagan v prvej reakcii pre Eurosport.

Víťazný finiš


Prakticky hneď po štarte z pelotónu unikla štvorica Paul Voss, Cesare Benedetti (obaja Bora-Argon 18), Vegard Breen (Fortuneo-Vital Concept) a Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), po štyroch kilometroch už mali k dobru 2:20 min. Po 30 km bol náskok kvarteta päťminútový a neskôr, na 69. km, takmer 7 minút. Na rýchlostnej prémii na 107. km bol najlepší Talian Benedetti pred Nemcom Vossom a Nórom Breenon. Peter Sagan špurtoval ako štvrtý z pelotómu a celkovo teda ôsmy, čiže bral 8 bodov. Počas etapy, ktorej podstatná časť sa odohrávala v západnej Normandii v blízkosti mora, robili cyklistom spoločnosť dážď a vietor, ale nezohrávalo to podstatnú úlohu. Svoju dávku smoly si v sobotu evidentne nevyčerpal Španiel Alberto Contador. Jeden z hlavných adeptov na celkový triumf z timu Tinkoff v nedeľu znova spadol. Stalo sa to na 64. km a potom musel doháňať dvojminútové manko na pelotón. Zaujímavosťou je, že opäť si to odnieslo jeho pravé rameno, ktoré si poranil aj v sobotu. "Nie je to ideálny začiatok Tour, keď padnete počas úvodných dvoch etáp. Verím, že je to naposledy počas aktuálneho ročníka. Alberto je však v poriadku. Dúfam, že v záverečnom stúpení nestratí na najlepších príliš veľa," povedal športový riaditeľ Tinkoffu Sean Yates.

Dvadsať kilometrov pred cieľom mali už len traja jazdci vpredu (bez Taliana Benedettiho) stále k dispozícii tri minúty a o ďalších 10 km už pri vstupe do cieľového mesta Cherbourg ešte 2:20 min. Pelotón výrazne zvýšil tempo, lebo bol najvyšší čas, keď chceli silné tímy pomýšľať na zlikvidovanie úniku. Nasledovalo nekategorizované stúpanie Côte d’Octeville, kde zaútočil Stuyven a zostal sám na čele. Vzadu začal dobre pracovať Etixx - Quick-Step s Tonym Martinom a na predných pozíciách už rozskúskovaného pelotónu sa objavil už aj Peter Sagan. Päť kilometrov pred páskou mal Stuyven náskok 1:30 min, ale pred sebou ešte záverečné stúpanie III. kategórie Côte de la Glacerie s priemerom 6,5%, ale maximom 14%. Prémiu získal Stuyven, ale 2 km pred cieľom jeho náskok klesol pod 35 sekúnd. Vtedy sa na čele pelotónu objavilo silné duo Tinkoffu Roman Kreuziger - Peter Sagan. Stuyven bol napokon dostihnutý v poslednom kilometri práve Kreuzigerom so Saganom a slovenský favorit skvele načasovaným záverom získal dôležité víťazstvo, ktoré ho posúva do žltého dresu lídra pretekov.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
keyboard_arrow_up