Felt road 2016 – cestná kolekcia amerického elegána

V dnešnom článku sa trochu bližšie pozrieme na cestnú kolekciu amerického výrobcu Felt. Bicykle tejto značky sa dostávajú do povedomia stále viac vďaka kvalite a elegantnému designu. V tomto duchu sa nesie aj modelový rad 2016.

Felt má svoju cestnú kolekciu skutočne prehľadne rozdelenú, a to v podstate do 4 kategórií. Čo ich ale spája naprieč kategóriami, je dôraz na kvalitné spracovanie karbónu, v rámci ktorého sú použité rôzne verzie podľa zamerania a určenia jednotlivých modelov. Práve pri práci s týmto materiálom si vo Felte dávajú veľmi záležať.

Modelový rad AR



Na aerodynamiku už v dnešnej dobe nesmie zabúdať žiadny popredný výrobca. Vo Felte je odpoveďou na túto problematiku rad AR. Nikoho asi neprekvapí, že bol vytvorený a optimalizovaný vo veternom tuneli s jediným cieľom – rýchlosť.

Felt AR2

Jeho základom je najvyššia rada karbónu UHC NANO TeXtreme. Pohon je v rukách Shimana a jeho cenovo dostupnejšej elektronickej verzie Ultegra Di2. Tá ponúka v podstate identické technológie ako najvyššia sada Dura-Ace Di2, ale za oveľa nižšiu cenu. Kolesá Fulcrum Racing Qattro Carbon s vyšším profilom dopĺňajú jednoznačné zameranie biku. Cena je 4 770 €.


UHC NANO TeXtreme

Technológia použitá u top modelov značky Felt. Všetko to začína pri TeXtreme®, novom materiáli z uhlíkových vlákien vyrábanom švédskou firmou Oxeon. Je používaný v odvetviach ako letecký a automobilový priemysel. Tento unikátny patentovaný materiál pozostáva z plochých priamych pásikov namiesto tradičnej karbónovej pleteniny, ktorá je tvorená spletanými vláknami. Tento spôsob zaisťuje, že pri použití tohto materiálu, je na určitej ploche vyššia hustota vlákien ako pri použití klasickej karbónovej pleteniny. Prináša to oveľa viac vlákien s menším množstvo živice pre ľahšiu a pevnejšiu základnú stavebnú vrstvu. Taktiež to umožňuje použitie karbónového vlákna s vyšším modulom pevnosti.


Modelový rad F



Jednoducho, športový univerzál. Etapy na Grand Tours, majstrovstvá sveta, klasiky. Tento rad zostáva najľahším a najpevnejším z celej kolekcie. Geometria orientovaná jednoznačne na výkon určite osloví najmä športových jazdcov s túžbou trochu viac sa oprieť do pedálov, či už v tréningu, alebo pri preteku.

FELT F5

Tento model osloví najmä výborným pomerom ceny a „výkonu“. Postavený na verzii karbónu UHC-Performance v kombinácii s UHC-Advanced na vidlici ponúka športovú geometriu a sadu Shimano 105. Tá je síce trochu nižšie v hierarchii, čo jej ale nijako nebráni v skvelej funkcii, vďaka ktorej sa stala víťazom nejedného testu. Hmotnosť celku sa pritom stále pohybuje na slušnej hodnote - 8 kg. Cena je 1 899 €.


UHC-Performance

Pri tomto type karbónových vlákien sa kladie hlavný dôraz na trvanlivosť. Cieľom konštruktérov je snaha znížiť únavovú krivku, aby si rám čo najdlhšie udržal svoje charakteristické vlastnosti. Kombinácia jednosmerných štrukturálnych vlákien a ochrannej 3K pleteniny je pevnejšia ako 3/2.5 titán a tvrdšia ako zliatina AL 6061. Pritom má len štvrtinu hustoty ocele.

UHC ADVANCED

Hlavnou devízou oproti verzii Performance je snaha o zníženie hmotnosti. Tento variant má zvýšený pomer vlákien v živici, čo umožňuje navrhovať rámy z tenkostenných trubiek, takže tie sú v priemere o 20% ľahšie.

Modelový rad Z



Stvorený pre tie najdlhšie výjazdy. Postavený za účelom poskytnúť pohodlie aj na cestách, ktoré nie sú ako vystrihnuté z reklamných letákov o Malorke. Taktiež ani šotolina nebude robiť problémy a práve pri týchto výjazdoch prídu vhod napríklad aj kotúčové brzdy, ktoré u Felta nájdete iba v tejto kategórii. Samozrejme, rámy zvládnu aj poriadne watty bez toho, aby sa pod vami krútili, pretože pohlcovanie vibrácií je založené na „práci“ rámu len v určitých miestach a v želanom smere. Taktiež sú tieto rámy vhodné aj pre začiatočníkov, ktorí nedokážu okamžite zaľahnúť do agresívnej pozície. Avšak, ako bude ich výkonnosť rásť, tak si môžu posed veľmi dobre prispôsobiť vďaka offset podložke, ktorá umožňuje 6 rôznych polôh predstavca.

FELT Z2 DISC

Z3 predstavuje všetky požadované vlastnosti kombinované do výnimočného, cestného bicykla na dlhé trate. Je stvorený doslova na hltanie kilometrov, či už na hladučkom asfalte, alebo aj na menej upravenom povrchu. V poriadnych zjazdoch prídu vhod kotúčové brzdy Shimano R685 ideálne práve pre tento štýl cestných bicyklov. Pohon je v znamení mechanickej verzie Shimano Ultegra 11 sp a kolesá dodal DT Swiss v prevedení R3. Jednoducho, je to ideálny spoločník na celý deň a je jedno, kadiaľ bude viesť vaša plánovaná trasa. Cena je 3 555 €.


Felt aj pre ženy – rad ZW

Vo Felte sa myslelo aj na nežnejšie pohlavie. V ponuke nájdete dostatok modelov, či už pre ambiciózne športové výkony, alebo pre každodenné pohodlné jazdenie.

FELT ZW4 DISC

ZW4 prináša všetky výhody najnovších technológií “zabalené“ do rýchleho a dynamického biku prispôsobeného pre ženy. Rám z karbónu Felt UHC Performance ponúka nízku hmotnosť a svižnú jazdu. Hydraulické brzdy Shimano a pohon Ultegra poskytnú dokonalé ovládanie a radenie bez kompromisov. Cena je 2 390 €.


Charakteristické znaky spracovania rámov

Karbónové rámy od Feltu majú spoločné ešte dva charakteristické znaky spracovania. Prvým je InSideOut, čo znamená tzv. vnútorné formovanie karbónového rámu pomocou polyuretánovej vložky, takže aj vnútorný povrch trubiek je po vybraní z formy krásne hladký bez zbytočných prebytkov materiálu.

Druhým je použité vrstvenie materiálu, ktoré je špecifické pre každú jednu veľkosť. Rám si tak zachováva rovnaké požadované vlastnosti naprieč všetkými veľkosťami. Tieto dve technológie sú aplikované pri výrobe všetkých karbónových rámov, v čom je patrný rozdiel oproti konkurencii, ktorá ich využíva hlavne pri výrobe svojich TOP modelov.

Ako vidno, aj pri modeloch 2016 sa Felt drží skôr jednoduchého a hlavne elegantného designu. Hlavný dôraz sa kladie na prácu s karbónom, ktorý slúži ako základ pre stavbu jednotlivých rámov. V tomto prípade vidno veľkú snahu o zlepšovanie a nie len kopírovanie súčasných poznatkov z tejto oblasti. Kompletné informácie o všetkých dostupných modeloch z cestnej kolekcie 2016 nájdete na stránkach: feltbicykle.sk/katalog/cestne-bicykle.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Rozhovor: Klub Žiletky.cc z Bratislavy – keď jazdenie nie je iba o pretekaní

Rozhovor: Klub Žiletky.cc z Bratislavy – keď jazdenie nie je iba o pretekaní

Klub Žiletky.cc, pôsobiaci v Brne a Bratislave, je kolektív milovníkov jazdenia, ktorí majú radosť z pohybu, skupinové jazdenie, ale posledný rok aj súťaženie.
Cestné bicykle do 3 000 € - prvé kilometre s radosťou PR článok

Cestné bicykle do 3 000 € - prvé kilometre s radosťou

Tritisíc eur je suma, za ktorú si už dokážeš zaobstarať naozaj slušný cestný bicykel. Aké modely stoja za zváženie?
Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Dramatické scenérie, sopečná krajina, horúce slnko a svižný vietor. Cyklodovolenka na Lanzarote je ideálnym útekom do tepla počas chladných zimných mesiacov.
keyboard_arrow_up