Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Dramatické scenérie, sopečná krajina, horúce slnko a svižný vietor. Cyklodovolenka na Lanzarote je ideálnym útekom do tepla počas chladných zimných mesiacov.

Nie je náhodou, že Lanzarote, 4. najväčší z Kanárskych ostrovov, láka nielen hobby, ale aj profesionálnych cyklistov a triatlonistov z celého sveta. Keď po prílete vidíte, ako z podpalubia pracovníci letiska vyberajú viac ako 15 cykloboxov, viete, že ste prileteli na správne miesto.

Lanzarote je cyklistická destinácia známa svojou drsnou a dramatickou krajinou. Okrem cyklistov si tu prídu na svoje aj bežci, plavci či surferi. Na ostrove sa každoročne konajú aj známe preteky Ironman Lanzarote. Pokiaľ si so sebou nezvyknete na výlety brať bicykel (ako my), nájdete tu množstvo požičovní. Rezerváciu bicykla si však neodporúčam nechávať na poslednú chvíľu. Kvôli narastajúcej popularite sa môže stať, že nebudete mať bicykel, aký by ste si priali.

Na Lanzarote síce nenájdete dlhé prudké stúpania s obrovským prevýšením ako na Tenerife, avšak viaceré krátke stúpania s protivetrom vám isto tiež dajú zabrať.


My sme si naplánovali výlet na Lanzarote počas hlavnej cyklistickej sezóny na prelome januára a februára. Na ostrove sme strávili iba 5 dní, z toho 3 dni na bicykli. Aj za taký krátky čas som si stihla obľúbiť pár miest, ktoré v tomto článku popíšem.

Miesta, ktoré by ste na Lanzarote určite mali navštíviť:
  • Mirador del Río
  • Národný park Timanfaya
  • Playa Blanca
  • Los Hervideros
  • Playa de Famara
  • Mirador de Acercamiento

Mirador del Río - oči Lanzarote

Vyhliadka na severe ostrova s prívlastkom „Oči Lanzarote“ vám dá ochutnávku toho, o čom Lanzarote je. Vedú na ňu dve cesty, jedna z dediny Ye a druhá z dediny Hoya de la Pila. Na vrchole na vás čaká vyhliadka, ktorá je navrhnutá tak, aby nenarúšala okolitú krajinu a aby splývala s prírodou. Aj preto vyzerá tak nenápadne. Vnútri sa nachádza aj kaviareň, pre prípad, že by ste potrebovali doplniť dávku kofeínu alebo spálené kalórie. Vstup na vyhliadku je spoplatnený sumou 8 € pre dospelú osobu.

Parkovisko pred Mirador del RíoCesta na Mirador del Río

Osobne mi viac vyhovoval smer z dediny Ye a zjazd do dediny Hoya de la Pila, ktorý si môžete vychutnať spolu s výhľadom na soľné pláne a ostrov La Graciosa, ktorý sa nachádza v blízkosti Lanzarote. Pri zjazde si však dávajte veľký pozor na silný vietor a protiidúce autá, cesta je totiž veľmi úzka.

Výhľad na ostrov La GraciosaPanoramatická cesta s výhľadom na ostrov La Graciosa smerom na Mirador del Río

Pri zjazdovaní z Mirador del Río sme už cítili potrebu doplniť zásoby vody a kofeínu. Zastavili sme sa v prvom bare, ktorý bol po ceste - Bar Cafetería Los Roferos. Dopriali sme si veľmi dobrú kávičku, dezert a ovocný nanuk a doplnili skoro prázdne bidóny. Na Lanzarote nás prekvapilo počasie, bolo teplejšie, ako sme čakali - 26 °C, a tak sme vypotili viac tekutín, ako sme predpokladali. Z mesta Haría odporúčam vyjsť nádherným stúpaním po ceste LZ-10 na Valle de Malpaso, serpentíny sú tu ako z reklamy.

Stúpanie na Valle de MalpasoVýhľad z Valle de Malpaso

Národný park Timanfaya

Národný park, ktorý leží na juhozápade ostrova, je z veľkej časti chránený a prístup do parku je buď spoplatnený, alebo je povolený iba s oficiálnym sprievodcom z návštevníckeho centra. Práve cesta okolo populárnej turistickej atrakcie, krátera Caldera Blanca, nie je prístupná na bicykli.

Tabuľa označujúca začiatok národného parku TimanfayaDlhá rovná cesta smerom do Yaiza

Na cestnom bicykli sa dá ísť cez národný park iba po ceste LZ-67, ktorá vedie od mesta Mancha Blanca až po Yaiza. Poznáte Route 66? Tak toto je jej Lanzarote verzia. Nájdete tu dlhé, rovné, rozpálené cesty, ktoré pripomínajú virtuálnu trasu Tempus Fugit na platforme Zwift. Táto cesta vám poskytne krásne výhľady, teplo z vyhriateho asfaltu a scenérie, aké ste pravdepodobne ešte nikdy predtým nevideli.

lávové polia v národnom parku Timanfaya

Playa Blanca

„Cesta je cieľ“ – tento citát od Konfúcia mi napadne, keď spomínam na cestu do Playa Blanca. Je to totiž štandardné turistické letovisko, ktorým sa ja osobne snažím vyhýbať. Je preplnené turistami, autami a plážovými obchodmi, ktoré sa vám snažia predať nafukovačky alebo lacné slnečné okuliare. Práve preto bola cesta do Playa Blanca oveľa krajšia ako Playa Blanca samotná.

Cesta popri pobreží je naozaj jedna z najkrajších, aké som na ostrove videla.
Trasa z Yaiza smerom na juh do Playa Blanca síce ide prevažne dole kopcom, no silný protivietor vám nie vždy dovolí využiť tento benefit. Cesta bola síce náročná, ale zato veľmi panoramatická. My sme sa na chvíľu pristavili v dedine Yaiza s tým, že už sme boli mierne hladní a chuť po káve bola silná, avšak, čo je to 15 km do Playa Blanca, však? Tak sme prestávku vynechali, pokračovali sme ďalej a nakoniec som to aj jemne ľutovala.


Smerom do Playa Blanca sme sa tak vysilili, že sme boli nútení si dopriať dlhšiu prestávku na skorší obed. Zastavili sme sa v Restaurante Grill Volcan De Timanfaya, kde sme si dali mix tostád (opečený chlebík s paradajkami), čerstvých rýb a grilovanej zeleniny. Posilnení sme tak boli opäť pripravení na spiatočnú cestu do mierneho stúpania, ale zato s vetrom do chrbta.


Los Hervideros

Tento útesový úsek pobrežia je známy svojimi impozantnými sopečnými útvarmi a miestami, kde atlantický oceán divoko obmýva sopečné brehy Lanzarote.
Los Hervideros bola naša ďalšia zastávka po pauze v Playa Blanca. Cesta je síce pre autá uzavretá, ale bicyklami cez ňu prejdete.

uzavretá cesta pre autá, Los Herviderospohľad na lávové pobrežie

Počas cesty na Los Hervideros prejdete okolo dediny La Hoya s výhľadom na najväčšie soľné bane na Lanzarote menom Salinas de Janubio. Cesta popri pobreží je naozaj jedna z najkrajších, aké som na ostrove videla. Z tejto cesty sa dá odbočiť na El Golfo, kde sa nachádza populárne zelené jazero, ktoré sme bohužiaľ nenavštívili.

soľné bane, Salinas de Janubio

Playa de Famara

Táto nádherná piesková pláž je pravdepodobne najveternejšie miesto, ktoré sme na Lanzarote navštívili. Rozhodli sme sa tam ísť pozrieť cestou od La Santa (mesto, ktoré je sídlom rovnomenného športového klubu pre hobby aj profesionálnych športovcov), kde sme mali celú cestu silný bočný vietor, takže sme si neužili ani dlhý zjazd.

cesta smerom na Playa de Famara so silným bočným vetrovPlaya Famara, raj pre surfistov

Táto pláž je naozajstným rajom pre surferov a s odstupom času aj trochu ľutujem, že sme tu nepobudli dlhší čas aspoň na vychutnanie kávy pri pláži. Naozajstné dobrodružstvo nás čakalo od Playa de Farmara – divoký výstup až do Teguise. Prečo divoký? Silný protivietor, piesok na vozovke a nekončiace stúpanie. Malo to však svoje čaro a my sme sa za ten náročný návrat odmenili zástavkou v Teguise.

násypy piesku na ceste z dôvodu silného vetrasilné slnko, protivietor a piesok na ceste

Mirador de Acercamiento

Túto výhliadku som si nechala ako posledné miesto, pretože to nie je klasická atrakcia spojená s krajinou, akú by ste čakali. Táto vyhliadka je priamo na pláži, kde sa začína letisko a tak môžete odtiaľ pozorovať pristávajúce lietadlá, ktoré vám doslova preletia nad hlavou.

Výhodou je, že sa na toto miesto dostanete po bezpečnej cyklotrase. Nebojte sa, nebudete tam sami, okrem vás na mieste budú aj ostatní turisti, ktorí čakajú na perfektnú fotku či video s lietadlom. Na mieste ani nemusíte čakať dlho a určite zastihnete prílet nejakého lietadla.

prilietavajúce lietadlo, fotka z Mirador de Acercamientocyklotrasa z Costa Teguise do Arrecife

Ubytovanie

Naše ubytovanie sme pre tento pobyt zvolili v Costa Teguise, ktoré je iba 20 minút cesty autom od letiska. Je to menšie mesto na pobreží, takže sme sa vyhli turistickému ruchu väčších miest ako Arrecife (hlavné mesto) alebo Playa Blanca.

Bicykle

Traja z nás mali požičané bicykle z požičovne Bike Spot Lanzarote a dvaja z TRIBIKE. Obe požičovne môžeme odporúčať. Vybrať si môžete z bicyklov značiek Orbea, Giant, Specialized, Cervelo, BMC alebo Cannondale.

P.S.: Vedľa Bike Spot Lanzarote je vynikajúca zmrzlina Antiu Xixona. Určite sa na nej zastavte a doplňte stratenú energiu po celodennom výjazde.

Zhrnutie

Po skoro 400 kilometroch a 5 000 výškových metroch za 3 dni môžem bez váhania povedať, že sa tam určite rada vrátim. V porovnaní s naším výletom na Tenerife bolo na Lanzarote pokojnejšie. Na Tenerife sme si totiž ako základňu vybrali letovisko na juhu, ktoré bolo plné turistov. Na Lanzarote sme zvolili za „base camp“ pokojnejšie mesto. Cesty na Lanzarote boli prázdnejšie a nechodilo tam tak veľa aút ako na Tenerife, na ktorom sme boli v tom istom období minulý rok. Ja osobne by som teda na výlet radšej opäť zvolila Lanzarote, alebo pokojnejšie miesto na Tenerife.

Ak ste Lanzarote navštívili a máte tipy na iné zaujímavé miesta, budem rada, ak sa o ne podelíte v komentároch.

Pokiaľ sa chcete inšpirovať našimi trasami, môžete si ich pozrieť v sekcii Výjazdy:
Zdroj fotografií: archív autorky, Matej, Aďka
report_problem Našiel si v texte chybu?
luckafabi 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Malorka - jazdenie v každom ročnom období

Malorka - jazdenie v každom ročnom období

Malorka je vraj snom každého zanieteného cyklistu – tak prečo si ho nesplniť?
Tip na výlet: Intenzívne Tenerife na 4 dni a 10 000 výškových metrov

Tip na výlet: Intenzívne Tenerife na 4 dni a 10 000 výškových metrov

Na Slovensku sneh, na Tenerife krátke „bibsy". Čo všetko sa dá stihnúť na Tenerife na bicykli za 4 dni a ako si spraviť z cyklodovolenky vertikálne sústredenie?
Tip na výlet: Calp – po stopách Zwift Academy

Tip na výlet: Calp – po stopách Zwift Academy

Poďte sa so mnou pozrieť do populárnej tréningovej lokality profesionálnych tímov vďaka ideálnej mikroklíme a krásnemu prostrediu – na Costa Blancu.
keyboard_arrow_up