Test: Trailová prilba Hummvee a rukavice SingleTrack Plus od škótskej značky Endura

Test: Trailová prilba Hummvee a rukavice SingleTrack Plus od škótskej značky Endura

Endura bola založená v roku 1992 a preslávila sa na začiatku najmä radou MT500, ktorú dnes pozná takmer každý biker. Niet sa čomu čudovať, Endura naozaj ponúka široký a kvalitný sortiment cyklooblečnia, chráničov a ďalších doplnkov. Dostal som na jazdenie prilbu za dostupnú cenu, prepracované rukavice a jednoduché zadanie, spísať dojmy z ich používania. Ako sa mi s nimi jazdilo, podrobnejšie rozpíšem v nasledovných riadkoch.

Aká je trailová prilba Hummvee za rozumnú cenu?



Pri dnešnom výbere na trhu nájdeme naozaj široký výber prilieb za rôzne ceny. Niektoré sú pomerne drahé (100 ale aj 150 a viac €) a nájdeme aj cenovo dostupnejšie modely. Hummwee pri svojej kvalite spracovania a ochrany má naozaj zaujímavú cenu, a to 49,99 €. Prilba spĺňa tie najprísnejšie kritéria podľa noriem EN1078:2012 + A1:2012. Naviac, Endura u svojich prilieb ponúka aj jednu nadštandardnú službu. Ak dôjde k vážnemu poškodeniu prilby pri páde jazdca, je možné získať 50% zľavu na nákup druhej. V prípade, že sa daný model už nevyrába, tak platí zľava na najbližší podobný model v ponuke. Takže v prípade nehody stačí zaslať prilbu najbližšiemu oficiálnemu dovozcovi alebo oficiálnemu predajcovi. Dostupná je v štyroch farebných prevedeniach (zelená, oranžová, biela a čierna) a troch veľkostiach:
  • S/M = 51 - 56 cm
  • M/L = 55 - 59 cm
  • L/XL = 58 - 63 cm

Prilba má antibakteriálne výstelky, ktoré po nasadení na hlavu pôsobili veľmi príjemne, a tak dodávali pri jazdení značný komfort. Navyše, ich súčasťou je aj sieťka proti hmyzu, čomu treba dať palec hore, no stále sa to v dnešnej dobe až tak často nevidí.



Dotiahnúť sa dá jednoducho vzadu aretačným kolečkom jednou rukou, a tak sa dá aj pri jazdení jednoducho nastaviť. Popruhy sa priťahujú/povoľujú iba na jednej strane, čo je tiež celkom fajn. Ale chýbala mi na nich výstelka pod bradou. Šilt sa dá veľmi rýchlo a ľahko odopnúť, ale nikdy som túto možnosť nevyužil, a to najmä kvôli estetickému vzhľadu. Hummvee má spolu 18 ventilačných otvorov a predné sú chránené spomínanou sieťkou.

Jazdenie: Hlava v bezpečí a pocit ako v perinke

Poďme si prilbu trošku predstaviť, ako sedí na hlave priamo v teréne. Ako som už spomenul, veľkosť som si vybral M/L-ko. Nemusím snáď pripomínať, aká je prilba dôležitá pri cyklistike. Hneď po nasadení som cítil oproti predchádzajúcim prilbám, že výstelky sú mäkšie. No možno som len mal v minulosti smolu pri výbere . Tak teda nasadám na bike a idem na prvý výlet vyskúšať, čo mi prilba ponúkne. Popruhy akoby boli priamo nastavené na moju hlavu, čiže som s nimi nemusel nič robiť. Ale samozrejme som otestoval, ako sa "ťažko" priťahujú. Išlo to veľmi jednoducho. Absencia výstelky pod bradou ma už však nepotešila, pretože pri bikovaní, respektíve pri otáčaní hlavy som cítil mierne škriabanie. Samozrejme to nebolo nič strašné a určite sa dá na to vymyslieť nejaká svojpomocná vychytávka. Okrem toho ma na prilbe nič netlačilo.


Potom už len stačí dotiahnúť vzadu aretačne kolečko, s ktorým sa narába veľmi jednoducho. Jeho ďalšia výhoda je, ak používate šatku či čiapku pod prilbu. Rozsah pritiahnutia je celkom dostatočný, ale pri kúpe treba na to myslieť, aby vám prilba sadla aj v chladnejšom počasí. Prvé kilometre mi dodali naozaj pocit bezpečia na hlave, po dotiahnutí držala svoje miesto, a tak som sa mohol sústrediť iba na bikovanie. V tomto horúcom období sa jednoducho hlava potí vždy. Farbu som si tomu vybral bielu, aj kvôli tomu, že som vždy dával prednosť tmavším farbám. Nejakú výraznú zmenu som nepociťoval, možno oproti čiernej je tam rozdiel. Výstelky v prilbe ale uschli celkom rýchlo.

O tom som sa presvedčil hneď pri prvej testovacej jazde, pri ktorej bolo minimálne 30 stupňov, tak som si dal menšiu pauzičku. Opäť nasádzam prilbu na hlavu a necítim žiadne prepotené miesta, tak si môžem jazdu užívať ďalej. Nejaké výraznejšie nárazy či strety s konármi počas testovania som s prilbou nemal, čiže sa nenašli žiadne výrazné škrabance.


Prečo práve Hummvee?

Jedná sa o trailovú prilbu, čiže ju ocenia najmä MTB jazdci. Oproti XC-čkovým helmám lepšie chránia boky a zadnú časť hlavy. Sú samozrejme aj o niečo ťažšie oproti XC prilbám a môže byť v nich o trošku teplejšie. No Hummwee s 18 otvormi nemala problém s odvetrávaním a pokiaľ nie ste nároční "gramári", tak vám určite ani váha nebude vadiť. Keď si k tomu pripočítam pekný dizajn a najmä prijateľnú sumu, potom táto prilba určite stojí minimálne za zváženie. Cena prilby je 49,99 € a viac informácií nájdete TU.

Plusy:

  • sieťka proti hmyzu
  • aretačné kolečko
  • mäkké výstelky

Minusy:

  • chýbajuca výstelka pod bradou

Rukavice SingleTrack Plus - ľahké a priedušné

Vrchný materiál rukavíc je sieťkovaný, čo ich robí naozaj priedušnými a ľahkými. To som v letných dňoch veľmi ocenil. Dokonca výrobca uvádza v popise, že je materiál vhodný na utieranie potu. Čo sa týka spodnej, čiže dlaňovej časti rukavíc, tak sa môžu pochváliť hneď viacerými prvkami. Gélová výstelka zaručuje lepší komfort aj pri tvrdších gripoch. Na prstoch nájdeme silikónovú potlač pre lepšie uchopenie. Presnejšie, na prstoch okrem ukazováka a palca. Ukazovák aj tak väčšinou slúži na držanie brzdy. No má to aj ďalší význam. Týmito dvomi prstami sa dajú ovládať dotykové obrazovky. Ešte doplním, že palec je zosilený kvôli dlhšej životnosti. Zapínanie na zápästí je klasicky na suchý zips. Rukavice sú dostupné v týchto farebných prevedeniach: čierna, čierno-zelená a čierno-červená a vo veľkostiach: XS, S, M, L, XL a XXL.

Dlhoprsté, ale aj na letné počasie ako stvorené

Nepatrím k tým jazdcom, ktorí si berú rukavice pravidelne a často jazdievam aj bez nich. Krátkoprsté, ak sa nemýlim, som si kúpil raz v živote a bolo to dosť dávno. Preferujem dlhoprsté rukavice, pretože sa v nich cítim lepšie ako v krátkoprstých, pri ktorých mi trošku vadili práve konce prstov. A musím povedať, že aj esteticky sa mi viac páčia dlhoprsté.


Rukavice SingleTrack Plus napriek dlhým prstom sú veľmi príjemné aj v letnom počasí, kedže sú priedušné vďaka vrchnej sieťkovanej látke. A keďže je materiál vhodný aj na utieranie potu, tak to samozrejme skúšam. Funguje to, no utrieť pot ide s hocičím. Má to však jednu výhodu. Materiál rýchlo schne, ale zásluhu má na tom určite aj neustále vystavovanie voči protivetru či prípadnému slnku.

Chopím sa rajdov



Už prvý pocit po nasadení mi vraví, že budem s rukavicami spokojný. O to lepšie som sa cítil, keď som vytiahol svojho tátoša a chytil som sa pevne rajdov. Veľkosť som zvolil rovnako ako pri prilbe - M-ko. Gélové vložky sú presne tam, kde majú byť. Kryjú kostnaté časti pod zápästím a prstami. Takže, aj keď máte radšej tvrdšie gripy, tak tieto rukavice vám spravia pohodlie práve tam, kde je to najviac cítiť. Rukavice majú aj silikónovú potlač na troch prstoch pre lepšie uchopenie. Toto z môjho pohľadu oceňujem skôr ako estetický doplnok. Význam to má určite pri hladkých či mokrých gripoch. Zosilená látka v oblasti palca ma taktiež potešila. V tejto oblasti sa rukavice zvyknú občas natrhnúť.


Palec a ukazovák na dotykové obrazovky

Rukavíc, s ktorými sa dajú ovládať dotykové obrazovky je čoraz viac a povedal by som, že momentálne je to už ich nutná vlastnosť. Pri testovaní som to samozrejme viackrát vyskúšal. Len ťažko sa fotí s rukavicami, keď práve oni musia byť na fotkách . Samozrejme, cit v rukách je trošku menší, ale fungovalo to bezchybne na prvýkrát. Rukavice majú hodnotu 39,99 € a viac informácií nájdete TU.


Plusy:

  • ľahký priedušný materiál
  • ovládanie dotykových obrazoviek
  • gélove vystelky
  • zosilený palec

Mínus:

  • nenašiel som žiaden

Spokojný ako s rukavicami, tak aj s prilbou

V teste som bol spokojný ako s rukavicami, tak aj s prilbou, pričom treba vyzdvihnúť ich veľmi dobré ceny. Možno pre niekoho je pri rukavicach vyššia, ale podľa môjho názoru zodpovedajúca. Sú kvalitne spracované s viacerými vychytávkami a dizajnovo tiež patria k tým vydarenejším. Prilba ma potešila hlavne mäkkými výstelkami a jazdilo sa v nej veľmi pohodlne. Rovnako predĺženými bokmi a zadnou častou mi dodávala ešte viac bezpečia aj pri náročnejších zjazdoch.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: VAUDE Kuro - funkčné posolstvo nielen do terénu

Test: VAUDE Kuro - funkčné posolstvo nielen do terénu

Poď sa pozrieť na časť kolekcie oblečenia od výrobcu VAUDE, vhodnej do nastávajúcich podmienok. Ako funguje oblečenie z recyklátu, keď teplota stúpa? Čo všetko ponúka?
Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Čisté merino je menej príjemné na pokožke, syntetika horšie odoláva baktériám a preto zapácha. Nastal čas na použitie vlákna z rastlín?
Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
keyboard_arrow_up