Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Čisté merino je menej príjemné na pokožke, syntetika horšie odoláva baktériám a preto zapácha. Nastal čas na použitie vlákna z rastlín?

Kto ešte nepočul o značke UYN, môže byť zvedavý, čo to je za zvláštnu skratku. „UNLEASH YOUR NATURE“ sa dá preložiť minimálne dvoma spôsobmi a že tomu tak je, to nie je náhodou. Uvoľniť, dať voľný priebeh alebo oslobodiť – to všetko sa dá urobiť s povahou človeka a rovnako aj s našou prírodou. Obe možnosti vystihujú, o čo ide značke z Talianska. Pri výrobe nielen športového oblečenia si zakladá najmä na ekológii a udržateľnosti, ale nejde iba o nejaké klišé, inak by som tým článok nezačínal.

UYN

Môj úprimný záujem upútalo využívanie rastlín pri výrobe športového oblečenia. Doteraz som prichádzal do kontaktu najmä s možnosťou vlny živočíšneho pôvodu (dobre známe merino) a na druhej strane stálo vlákno vyrábané za použitia fosílnych palív. Obyčajná bavlna sa pestuje od nepamäti, ale takéto vlákno má uplatnenie najmä vo svete civilného oblečenia, nárokom moderného funkčného materiálu ako rastlina nevyhovovala.

Som rád, že v športe pribudol ďalší hráč s prívlastkom ECO a teší ma, že článok nebude len teoretický – v rámci predstavenia značky UYN som mal možnosť vyskúšať aj ich spodné vrstvy s dlhým rukávom, ktoré sa budú hodiť nielen v zime, ale aj v takomto prechodnom období.

Funkčné oblečenie UYN

Stručne o značke UYN

Ešte posledná zastávka v rámci jazykového okienka. Ak budete niekde o značke rozprávať, znie to ako „WIN“, čo môže evokovať víťazstvo. Náhoda? Nemyslím. A teraz už k tomu najdôležitejšiemu, čo je dobré o UYN vedieť.

V obchodoch ste sa s ich produktmi mohli stretnúť od roku 2018, ale história fabriky je oveľa dlhšia. Časť svojej minulosti spojili so švajčiarskym X-Bionic a ešte mnohé desaťročia predtým sa venovali výrobe odevníckych produktov. Špeciálne na šport sa zamerali asi od polovice osemdesiatych rokov. Fabrika vyrába aj pre značky Kjus, Rossignol, Dior, Harley&Davidson, Jack Wolfskin a pre mnoho iných.

UYN
Športovcov dnes bude zaujímať najmä aktuálne zameranie spoločnosti. Zjednodušene sa dá povedať, že najbližšie má UYN k lyžiarskym disciplínam a aj na Slovensku tento šport podporujú. Ich portfólio sa neustále rozrastá, v tomto predstavení sa zameriam najmä na spodné vrstvy, ale obliecť vedia aj cyklistov, bežcov, turistov…

Že som špeciálne spomenul X-Bionic, nie je náhoda, spoločná minulosť oboch značiek sa prejavila najmä pri zameraní sa na 3D štruktúru ich tkanín. Treba zdôrazniť, že tam podobnosť končí, Taliani idú vlastnou cestou a nielen čo sa týka technických detailov, ale iný je aj strih a vlastne aj filozofia značky. A to je dobre – na čo by zákazníkom boli dvaja rovnakí výrobcovia?

Funkčné oblečenie UYN

Vlákno z kukurice, dreva a ricínového oleja

Spodná vrstva strednej hrúbky s dlhým rukávom, pri výrobe ktorej sa viacej narobili poľnohospodári ako chovatelia alebo ťažiari, sa nazýva EVOLUTYON BIOTECH. Sľúbil som, že sa podelím aj s prvými skúsenosťami z jej nosenia, ale neobídem ani teóriu, v tomto prípade je zaujímavá.

UYN
Pomenovanie patrí celému radu spodného prádla, ktoré je orientované na prírodné vlákna rastlinného pôvodu, samotný ich výpočet je impozantný. Hovorí vám niečo Kapok, Biolight, Flexicorn, Ecolypt alebo Natex? V obrázkovej galérii k článku nájdete detailnejšie informácie ku každému výrazu, pre základný prehľad bude stačiť jednoduché vysvetlenie.

Funkčné oblečenie UYN

Kapok je najľahšie rastlinné duté vlákno na svete, výborne izoluje a je hypoalergénne. Flexicorn sa vyrába zo semien kukurice a ide o prírodnú náhradu syntetických elastických vlákien. Biolight je vlákno vyrábané z bukového dreva, je odolné a výborne vedie vlhkosť. Vlákno Ecolypt je na tom veľmi podobne, ale je vyrobené z eukalyptového dreva.

Pozorný čitateľ hneď postrehol, že Natex neznie veľmi prírodne, je to názov spoločnosti, ktorá produkuje vlákno s prirodzeným bakteriostatickým účinkom, ako poznáme z merina. Vo svete rastlín je táto vlastnosť dosiahnuteľná vďaka ricínovému oleju. A ak sa vám tento popis zdá aj tak komplikovaný, robil som, čo sa dalo, už viacej som to zjednodušiť nedokázal.

oblečenie UYNUYN

To najlepšie zo sveta bavlny a syntetiky

O čo sa snažia výrobcovia pri výrobe funkčného spodného prádla? Aby vlákno odvádzalo prebytočnú vlhosť tam, kde má, izolovalo alebo bolo kompresné, aby na mieste ohybu končatín bolo na toto prispôsobené a celkovo sa príjemne nosilo. Do tejto kategórie patrí nechcený zápach alebo pocit na pokožke, rizikom sú aj švy.

Keď si budete vyberať nejaký výrobok UYN, stačí vedieť, že Hypermotion znamená absenciu švov na určitých miestach a strih a materiál neobmedzujú rozsah pohybu. Coolvent je štruktúra tkaniny, ktorá pomáha s vetraním, Heatmemory panely sú na citlivých miestach, ktoré chceme mať v teple. Resifit je materiál použitý na lakte a kolená, aby boli lepšie izolované a Drylight je patentovaný spôsob odvádzania vlhkosti značky UYN.

Funkčné oblečenie UYNUYN

Ako sa tie rastliny nosia?

Z praktických informácií sa môže hodiť pomoc pri výbere veľkostí, na moju postavu (199 cm/85 kg) mi sedí ich označenie L/XL. Výborné sú dlhé rukávy, strih nátelníka je univerzálny a preto sa dá využiť na bicykel, ale aj na iné športy. Nie je príliš a ani málo dlhý. Zo všetkých benefitov uvádzaných v popise ma najviac zaujímala odolnosť voči baktériám a potvrdzujem, že ricínový olej zamedzil zápachu, ako keby som nosil merino.


V popise prádla EVOLUTYON BIOTECH je spomenuté jej určenie do stredného chladu a to sa mi potvrdilo aj pri nosení. Nie je to prádlo do úplných mrazov, alebo keď je vysoko nad priemer jarných a jesenných teplôt. Na extra slnečné dni na jarnom sústredení pri mori alebo na intenzívnu jazdu sa skôr hodí tenký a ľahký model ENERGYON.

Funkčné oblečenie UYN

Ešte viacej vetrania a menej vlhkosti

Spodné prádlo ENERGYON sa vo viacerých ohľadoch podobá predchádzajúcemu modelu, preto vypichnem najmä odlišnosti. Je tenšie a ľahšie, určenie do vyšších teplôt a na intenzívny pohyb je podporené vyšším podielom materiálov Natex a Ecolypt, ktoré už poznáte. Rovnako som spomínal aj Hypermotyon, ale výraz Flowtunnels je tu nový. Ide o kombináciu dutých priestorov vytvorených 3D tkaním a fyzických otvorov v materiáli, ktoré pomáhajú s vetraním a prebytočnou vlhkosťou.

oblečenie UYN
Aby som túto vrstvu otestoval pred príchodom teplejších jarných dní v našich končinách, využil som výlet do Chorvátska, kde som najčastejšie pod dlhý dres volil práve nátelník ENERGYON. Spodná vrstva mi vytvorila funkčný medzikus medzi pokožkou a napríklad tenkým dresom, rýchlo schla a zbytočne ma v stúpaniach neprehrievala. Strih má veľmi podobný ako EVOLUTYON, pri výbere správnej veľkosti som skúsil aj tú menšiu, ale opäť som skončil pri L/XL.

UYNFunkčné oblečenie UYN

Sú rastliny nový silný hráč?

Takéto články sa píšu na jednej strane dobre, lebo je o čom, ale na druhej strane sa vždy snažím, aby teórie nebolo príliš veľa a najviac alergický som na prázdne marketingové výrazy. Aj preto som bol rád, že som mal možnosť veci UYN vyskúšať doslova na vlastnej koži. A predpokladám, že toto nebola moja posledná príležitosť.

Aby som len nechválil, ekologickému prístupu by pomohla zmena obalu, krabičky sú síce z recyklovaného papiera, ale zároveň sú zbytočne veľkorysé, preplnené informáciami a musia byť aj dosť drahé. A pritom kvalita vecí „kričí“ dostatočne sama.

Funkčné oblečenie UYN
Produkty UYN budú postupne pribúdať v eshope MTBIKER.sk a aj MTHIKER.sk. Ak by som mal finálne zhrnúť top vlastnosti, pre ktoré je dobré mať túto značku v hľadáčiku, tak to sú tieto:

  • ekologický a na rastlinách postavený produkt
  • funkčnosť vlákna
  • odolávanie baktériám
  • dobrý pomer 3D vlákna
  • strih
  • elasticita a tvarová stálosť
  • pocit na pokožke, nič „nehryzie“
  • príjemný a jednoduchý dizajn

Produkty UYN sa ľahko zobrazia cez profil značky v eshope, spodné vrstvy s dlhým rukávom zobrazí filter v kategórii.
Zdroj fotografií: archív redakcie
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Prečo som si obľúbil bundu Sportful Total Comfort a nohavice Fiandre? Je rozdiel v materiáloch tak zásadný?
Test: Termobielizeň s krátkym rukávom Sportful -  prekvapivo užitočná

Test: Termobielizeň s krátkym rukávom Sportful - prekvapivo užitočná

Prečo je teplá spodná vrstva s krátkym rukávom výborný pomocník a ako si vybrať z ponuky viacerých modelov značky Sportful?
Test: Castelli Fly – vesta, ktorá sa hneď zaradila k mojim naj

Test: Castelli Fly – vesta, ktorá sa hneď zaradila k mojim naj

Máte radi ľahké a spratné veci? Vyrážate na švih skoro ráno, prípadne podvečer alebo zdolávate veľké prevýšenie v kopcoch? Tak zbystrite pozornosť...
keyboard_arrow_up