Zdroj: Facebook Peter Sagan

Famózny štart a skvelá tretia pozícia pri prejazde prvého okruhu. Potom sa však na bicykel Petra Sagana v olympijských pretekoch v cross country začala lepiť smola. Prvý defekt a hlboký prepad v priebežnej výsledkovej listine. Potom druhý defekt a definitívny koniec nádejí. Jeden z najlepších svetových cestných cyklistov súčasnosti nebude v dobrom spomínať na svoju olympijskú premiéru na horskom bicykli.

"Štart som mal veľmi vydarený, prvý okruh som bol na druhej-tretej pozícii, čo bolo dobré. V poslednom úseku do ďalšieho kola som však "pichol" prednú gumu. Musel som bežať pol trate do depa. Vymenil som koleso a snažil som sa ísť dopredu, čo sa mi podarilo. V ďalšom kole som zasa "pichol" tesne za depom, takže znova som musel utekať. Také sú však "horáky", nič sa nedá robiť. S úplne najlepšími som nemohol držať krok, na to nemám dostatočne veľa skúseností, ale mohlo sa to skončiť lepšie. Išlo sa mi fajn, až na tie technické poruchy," referoval Sagan pre RTVS.

Neskôr pre ďalšie slovenské médiá v dejisku OH skonštatoval: "Po prvom defekte a výmene kolesa som veril, že to ešte môžem doraziť do prvej desiatky. Mal som to celkom dobre nakopnuté, šiel som dopredu, akurát som zase ´pichol´ a na veľmi nevhodnom mieste za depom. Musel som preto viac než polovicu okruhu ísť na defekte, bol tam pomerne technický zjazd a to sa nedalo. Navyše som si aj podvrtol členok, či niečo také. Snažil som sa ešte bojovať, ale už to veľmi nešlo s tou veľkou stratou. Myslel som si, že ešte absolvujem posledné kolo, ale už ma stopli."

Sagan na štarte


Sagan priblížil aj situáciu, pri ktorej sa možno zranil. "Keď som bežal, bola tam skala, z ktorej som musel zoskočiť a v blate sa mi to podvrtlo. Myslím si však, že to bude v pohode. Zrejme to je len natiahnutá šľacha." Na otázku, či ho to celé nahnevalo, Sagan odpovedal: "Čo už? Taký je šport, raz to vyjde, inokedy zasa nie. Štart som mal dobrý, ale výsledok nič extra. Prvý defekt, to beriem, že bola moja vina. Zmenil som trasu a bol tam kameň. Ale ten druhý? Ani neviem, kde som ´pichol´."

Prečo asi nemali defekt medailisti?

Sagan priznal, že do prípravy na olympijské preteky v cross country investoval veľa času a energie a efekt sa v konečnom dôsledku nedostavil. Pri zmienke o tom, či si po prvom kole, keď bol ešte súčasťou čelnej trojčlennej skupiny, trúfal zabojovať o popredné umiestnenie, zareagoval: "Vravel som si vtedy, že je to celkom fajn a keď sa udržím čo najdlhšie, do prvej desiatky by to mohlo byť. Nechcem hovoriť, že na medailu, to určite nie. Dlho som na ´horáku´ nejazdil a chýbajú mi skúsenosti. Výkonnosť do desiatky som možno mal, ale techniku nie. Keď sa urobí defekt, je to v teréne väčšinou chyba jazdca. Prečo asi nemali defekt medailisti?"

Napriek smolnej olympijskej skúsenosti úradujúci majster sveta na ceste a päťnásobný držiteľ zeleného dresu na Tour de France neplánuje zanevrieť na horské bicykle. "Som rád, že som si to po dlhom čase vyskúšal. Bola to dobrá skúsenosť. A budúcnosť? Uvidíme, čo sa bude dať robiť."

Na trati


Zlatý Schurter

Švajčiar Nino Schurter sa stal olympijským víťazom v pretekoch cross country v horskej cyklistike v Riu de Janeiro. Jeho víťazný čas bol 1:33:28 h. Sedemnásobný majster sveta po striebre z Londýna 2012 a bronze z Pekingu 2008 sa konečne dočkal najväčšieho úspechu. Striebornú medailu si s odstupom 50 sekúnd vybojoval český reprezentant Jaroslav Kulhavý, ktorý neobhájil titul z Londýna. Bronz patrí Španielovi Carlosovii Colomovi (+1:23) .

Sagan bol klasifikovaný na 35. mieste napriek tomu, že ho pred záverom pretekov stiahli z trate, keďže ho súperi dostihli o jedno kolo. Sagan bol vtedy na 37. priečke s odstupom 9:30 min na lídra pretekov. Po skvelom úvode, keď sa zaradil do prvej skupiny k favoritom, Sagana pribrzdil defekt na konci prvého okruhu a neskôr ešte jeden a s narastajúcom časovým mankom výrazne zaostal. V Riu sa jazdilo na technicky náročnom okruhu s viacerými stúpaniami aj prírodnými prekážkami s celkovou dlžkou 34,5 km.

Sagan po dojazde

Tréner Peter Zánický k smole Sagana v olympijských pretekoch poznamenal: "Peter veľmi nahnevaný hneď zamieril do sprchy. Na dnešný deň sa veľmi tešil a to sklamanie je obrovské. Je to šport a nie vždy sa to podarí. Pokiaľ sklame technika, v jeho prípade dvakrát, nedá sa nič robiť. Dostal defekty na zlých miestach. Stojí to veľmi veľa síl. Mal neskutočný štart a všetci sa čudovali, ako sa tam dostal. Ak by mu materiál vydržal a nemal defekty, tak by mal reálne na umiestnenie v elitnej desiatke."

Dvadsaťšesťročný Sagan bol posledným slovenským športovcom, ktorý sa predstavil v súťaži na Hrách XXXI. olympiády. Celková slovenská medailová bilancia sa teda zastavila na súčte 2 zlaté a 2 strieborné medaily.

Výsledky

Horská cyklistika - cross country - muži: 1. Nino Schurter (Švaj.) 1:33:28 h, 2. Jaroslav Kulhavý (ČR) +50 s, 3. Carlos Coloma (Šp.) +1:23 min, 4. Maxime Marotte (Fr.) +1:33, 5. Jhonnatan Botero-Villegas (Kol.) +2:16, 6. Mathias Fluckiger (Švaj.) +2:24, 7. Luca Braidot (Tal.) +2:57, 8. Julien Absalon (Fr.) +3:15,...35. Peter Sagan (SR) -1 kolo

[Foto na úvode: Facebook Peter Sagan]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Horská cyklistika sa delí na viacero disciplín – od bežného lesného/asfaltového jazdenia do kopcov až po extrémne náročné zjazdy. Ktoré disciplíny poznáme a ako sa volajú?
Rozhovor: Gunn-Rita Dahle Flesja – prvá dáma cyklistiky

Rozhovor: Gunn-Rita Dahle Flesja – prvá dáma cyklistiky

Sú rôzni skvelí športovci a športovkyne, šampióni, majstri a nakoniec legendy. Jednou z nich je dáma z Nórska, ktorá je doslova synonymom horskej cyklistiky.
Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Sú softshellové nohavice Virt II skutočne natoľko univerzálne ako vyzerajú? Aký typ cyklistu ich ocení najviac?
keyboard_arrow_up