Dainese posúva limity

Tirolský muž Marcus Max Stöckl sa vo svojich 42 rokoch postavil tvárou v tvár novej výzve – prekonať rýchlostný rekord na bicykli. Aby sme boli presní, prekonať svoj vlastný rekord, ktorého hodnota bola 164,95 km/h. Zobral svoj dvadsaťčlenný tím a vyrazili do púšte Atacama v Čile. Holá krajina, ktorá toho okrem skál a štrku moc bežnému turistovi neponúka, je ideálnym miestom na realizáciu Maxovho cieľa, pretože je tu dokonalý svah, priaznivý tlak vzduchu a dosažiteľné miesto štartu.

Max sa venuje horským bicyklom už 20 rokov, no zhruba posledných sedemnásť je posadnutý rýchlosťou. Svahy zdoláva vo futuristickej prilbe a červenej kombinéze, pod ktorou sa ukrýva airbagová vesta od Dainese s označeným D-air. Na rukách vidieť rukavice Driftec Gloves v modrej farbe, ktoré neboli voči sériovým nijako upravované.


Markus o svojom bicykli povedal: „Je to stále bicykel, žiadna motorka s motorom. Všetky diely sú komerčne dostupné, žiadne špeciály. Pripravovali sme sa na tento deň dva roky. Bolo to celé veľmi emotívne.“ Cesta dlhá 11-tisíc kilometrov z Rakúska do púšte stála za námahu. Max prekonal svetový rekord, ktorého nová hodnota je 167,6 km/h.

Video z rekordu


Okrem prekonania svetového rekordu je tu aj ďalší dôležitý medzník. Po prvýkrát bol v cyklistike použitý pre ochranu tela jazdca chránič fungujúci na princípe airbagu. V Dainese tento systém vyvinuli ako prví, neustále ho zdokonaľujú a od prvotného využitia pre ochranu pretekárov MotoGP sa za roky zdokonaľovania D-air presunul z pretekárskeho okruhu už aj do bežnej cestnej premávky, používajú ho tiež poprední lyžiari v disciplíne zjazdu, rýchlostní lyžiari a práve teraz urobil oficiálne aj svoj prvý krok v cyklistike.


Video z veterného tunela


report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Test: Dainese Linea 01 MIPS - najľahšia DH full face prilba?

Test: Dainese Linea 01 MIPS - najľahšia DH full face prilba?

Celotvárová alebo full face prilba musí bezpochyby spĺňať tie najnáročnejšie bezpečnostné kritériá. Kto by ale čakal vo full face prilbe taký prievan?
Video: Chrániče sú aj pre XC jazdcov

Video: Chrániče sú aj pre XC jazdcov

Snaha o zlepšenie sa v technike jazdy so sebou nesie aj určité riziko, kde vedia pomôcť dobre zvolené chrániče. A nájdu sa modely aj pre viac športovo zameraných jazdcov...
Test: Dainese Trail Skins Pro Tee - letná enduro korytnačka

Test: Dainese Trail Skins Pro Tee - letná enduro korytnačka

Už dlho som hľadal ľahkú korytnačku, ktorú by som dal pod každý dres a zároveň sa v lete na pretekoch a v bikeparku neroztopil.
keyboard_arrow_up