Novinky Shimano: Deore M6000, Alivio, Acera, Altus, SLX a iné

Ešte sa nám poriadne nezačala sezóna 2017 a už pomaly presakujú informácie o novinkách na rok 2018.

Prvou lastovičkou je japonské Shimano, ktoré ako prvé odtajnilo informácie o novej sade Deore M6000, ale aj vizualizácie niektorých komponentov z tzv. entry MTB sád Alivio, Acera a Altus a rozšírenie súčasnej sady SLX M7000 o novú 11-46 zubovú posilu.

Deore M6000

„Deorečko“ je sada, ktorá svojou cenovou dostupnosťou pri zachovaní technológii z vyšších sád patrí k cyklistickým bestsellerom. Súčasná sada bola predstavená v roku 2014, a tak bolo nepísaným pravidlom, že na rok 2018 ju čaká aktualizácia v podobe novej prepracovanej sady. Tých, čo čakali pridanie jedenásteho pastorku a rozšírenie rozsahu, musím čiastočne sklamať a čiastočne potešiť. Shimano túto dilemu vyriešilo šalamúnsky a pri zachovaní 10-tich prevodov ponúka po novom okrem klasických kaziet s rozsahmi 11-32, 11-34, 11-36 zubov aj celkom novú 11-42-zubovú desaťrýchlostnú kazetu (CS-HG500) s technológiou Dyna Sys, ktorá bude spolupracovať s novým prehadzovačom vybaveným systémom s trecou spojkou Shadow plus a vyosením hornej kladky. Prechod na jednoprevodník bude týmto pádom zasa o kus jednoduchší a dostupnejší aj pre masy.

Kľuky

Sú ponúkané v podobnom dizajne ako jeho predchodcovia z radov SLX a XT, čo znamená použitie asymetrického unášača s odlišnou roztečou ako tomu bolo doteraz. K dispozícii zatiaľ nie je jednoprevodníková verzia, iba dvoj- a troj-prevodníkové varianty s kombináciami zubov 38/28, 36/26, 34/24 a 40/30/22, v prípade trojplacky. Dobrou správou je aj ohlásenie dostupnosti boost verzií kľúk, ktoré používajú trojmilimetrové odsadenie prevodníkov, pre zaistenie optimálnej reťazovej linky.


Prešmykače

Celkovo budú k dispozícii v 3 rôznych prevedeniach (horné, spodné, swing), pre všetky typy úchytov na ráme (E-type, Direct, objímka). Sympatickým krokom je dostupnosť side-swing prešmykača, ktorý posúva úroveň radenia na prešmykači o triedu vyššie.


Brzdy

Sú azda najväčším prekvapením, nakoľko využívajú prakticky identické technológie a dizajn ako jeho hodnotnejší súrodenci. Oproti predchádzajúcej generácii je brzdová páka vyhotovená v ľahšom a kompaktnejšom prevedení s minimalistickou objímkou a úchytom radenia i-spec II. Ochudobnená je však štandardne o nastavenie free-stroke a regulátor nastavenia vzdialenosti páky od riadítok. Túto funkciu budete musieť zvládnuť pomocou imbusového kľúča. Strmene sú kompatibilné s ICE platničkami a tvarovo sa taktiež ponášajú na zástupcov vyšších sád.


SLX a XT – doplnenie ponuky

Najzásadnejšou novinkou je pridanie kazety SLX s rozsahom 11-46z, ktorej doporučená MOC pri predstavení je pre americký trh stanovená na necelých 75 dolárov. Komponentová sada XT sa od mája rozrastie o továrenské záplety kolies s boost osami 110x15, resp. 148x12 mm v prípade zadného kolesa. Zaujímavou novinkou je aj vylepšenie E-thru osiek, ktoré prešli redukciou hmotnosti a zmenšením vyčnievajúcich častí z rámu za účelom menšieho styku so strmeňmi brzdy a terénu.


Okrem týchto komponentov boli predstavené aj mimosadové pedále PEDED-M500 s opornou klietkou určené k sade M6000, ktorých cena síce zverejnená nebola, no jedná sa o zatiaľ najdostupnejšie trailové SPD pedále z portfólia Shimana.


Alivio M5000

Alivio ostáva zachované ako 9-rýchlostná sada, ktorá po novom dostane 2-prevodníkové kľuky dvojdielnej konštrukcie s dutou 24-milimetrovou osou s ozubením v kombinácii 36/22 zubov a alternatívu pre rámy zhotovené s boost zadnou stavbou. Zaujímavosťou je aj pridanie 11-36z 9-rýchlostnej kazety za účelom rozšírenia rozsahu!


Acera M4000

Upgrade Acery sa týka podobne ako Alivia pridania novej varianty dvojprevodníkových kľúk 36/22 v boost verzii pre štvorhranné stredové zloženie.


Altus M3000

Dočkal sa povýšenia! Nie síce do hodnosti kapitána, ale na 9-rýchlostnú sadu s obdobným dizajnom, aký bol predstavený na sade Deore v generácii 2010. Šalter typu Shadow s nízkym profilom a kľuky s prevodníkmi 40/30/22 robia z tejto sady veľmi dôstojného a spoľahlivého partnera aj pre bicykle, ktoré sa v stránkach katalógov cyklistických výrobcov nebudú nachádzať v prvej tretine.


Na záver ešte doplním, že dostupnosť všetkých dielov je plánovaná na máj s výnimkou sady Altus, ktorá sa na pulty predajní dostane s cca mesačným predstihom ešte v apríli tohto roku.
report_problem Našiel si v texte chybu?
bimjeam 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

SRAM a Shimano – môže sa mixovať a čo tým získame?

SRAM a Shimano – môže sa mixovať a čo tým získame?

Je možné medzi sebou MTB sady mixovať a prečo by ste to vlastne robili? Na to skúsim odpovedať na základe vlastných skúseností.
Predstavenie: Nové sady SRAM Eagle X0, XX a XX SL AXS - návrat do budúcnosti

Predstavenie: Nové sady SRAM Eagle X0, XX a XX SL AXS - návrat do budúcnosti

Prototypy novej MTB AXS sady s logom BlackBox už pár mesiacov sledujeme v rámci jednotlivých kôl svetového pohára. Dnes je ten deň, kedy sa oficiálne odhalia všetky podrobnosti.
Nové modely okuliarov Shimano – vidieť nevídané PR článok

Nové modely okuliarov Shimano – vidieť nevídané

Na cestách číha mnoho skrytých prekážok. Obzvlášť ak je ostré svetlo alebo, naopak, šero. Vtedy je vyhýbanie sa prekážkam obtiažnejšie. Ako to vyriešilo Shimano?
keyboard_arrow_up