Zdroj: zdroj: http://www.treksegafredo.com

Peter Sagan, je ako vidno po minulom víkende vo svojej koži, a tak sa poďme pozrieť, čo nás najbližšie čaká.

Možno mi dáte za pravdu, že tieto jednorázovky, presnejšie povedané aj klasiky, sú čo do pozerania a atraktivity najlepšie preteky, kde sa vždy ide v podstate „naplno“. Ono, označenie klasiky nie je tak úplne presne definované, ale používa sa na označenie jednodenných pretekov s bohatou históriou, najstaršie siahajú dokonca do 19. storočia. Tých 5 najhodnotnejších s jedinečným charakterom nesie označenie monumenty.

  • Milán San Remo (ITA) – najdlhší monument s 291 km.
  • Okolo Flámska (BEL) – najmladší monument (1913), no strmé stúpania po kockách z neho spravili národný sviatok Belgičanov.
  • Paris-Roubaix (FRA) – zrejme najťažší pretek považovaný za „kráľovnú klasík“.
  • Liége-Bastogne-Liége (BEL) – najstarší monument, ktorý siaha do roku 1892, určený hlavne pre vrchárov.
  • Okolo Lombardie (ITA) – označovaný aj ako „Pretek Padajúceho Lístia“, kedže sa odohráva na jeseň a tiež je profilom hlavne pre vrchárov.

Napadlo mi spraviť stručný prehľad, čo všetko nás v najbližšej dobe čaká a pripojiť malú rekapituláciu na to, čo sa dialo minulý rok. Vo väčšine z nich bude zrejme Peter Sagan útočiť na ten najvyšší stupienok, výnimku tvorí pretek Dwars Door Vlaanderen, kde štartovať nebude, ale ktorý sa oplatí pozrieť. Všetky tieto podujatia sú zaradené do kalandára World Tour 2017.

Strade Bianche – 4.marec

Už túto sobotu čaká nádherný pretek Strade Bianche odohrávajúci sa v Toskánsku, čo je oblasť približne v strede Talianska. Strade Bianche nemá takú bohatú históriu, preto ho mnohí ani nepovažujú za „klasiku“, no svojou trasou s dlhými úsekmi po šotoline a profilom si rýchlo získal srdcia fanúšikov jednodenných pretekov. Minulý rok hral Peter Sagan hlavnú úlohu, no v záverečnom strmom stúpaní nestačil na Fabiana Cancellaru, ktorý si to rozdal so Zdeňkom Štybarom, ktorí tesne pred koncom dobehli odskočeného Gianlucu Brambillu.


Miláno San Remo – 18. marec

Slávna La Primavera je prvým z monumentov a zároveň aj najdlhším. Hovorí sa, že nie je ťažké ju zvládnuť, ale ďaleko horšie vyhrať. Väčšinou sa totiž rozhoduje v záverečnom špurte, kedže 2 mierne stúpania (Cipressa a Poggio) pred cieľom prelezú aj čistokrvní šprintéri so zaťatými zubami. Fernando Gavíria, ktorý si to položil tesne pred cieľom minulý rok, zablokoval nášho Sagana spolu s Cancellarom, a tak sa nakoniec z víťazstva radoval Arnaud Démare. Jeho víťazstvo ale mnohí stále spochybňujú, pretože tesne pred záverečnými stúpaniami sa ocitol v hromadnom páde, no ako zázrakom sa stihol vrátiť na čelo. Vraj sa držal sprievodného vozidla, ale to už je história a ako víťaz je zapísaný práve on.


Dwars Door Vlaanderen – 22. marec

Minulý rok sa tu o únik pokúsil Greg Van Avermaet, no tesne pred cieľom bol dostihnutý pelotónom, kde sa z tesného víťazstva tešil Belgičan Jens Debusschere z tímu Lotto Soudal. Tento rok tu v akcii uvidíme Juraja Sagana a Erika Bašku, Peter Sagan sa bude „šetriť“ na E3 Harelbeke.


E3 Harelbeke – 24. marec

Ďalšia „rozcvička“ pred blížiacimi sa monumentami je práve E3, ktorá minulý rok zažila zaujímavé a nečakané finále. Ďaleko pred cieľom sa v stúpaní odtrhli Michal Kwiatkowski a Peter Sagan. Zrejme málokto by si stavil na Poliaka v záverečnom špurte, no práve on sa nakoniec tešil z víťazstva a opäť začali trochu žarty na adresu nekonečných druhých miest...


Gent Wevelgem – 26. marec

Sériu krátkych, nepríjemných stúpaní po kockách (označované ako hellingen), obsahuje aj Gent-Wevelgem. Práve oni poskytujú možnosti klasikárom zbaviť sa šprintérov, čoho opäť využili Peter Sagan a Fabian Cancellara, keď vyprovokovali víťazný únik, kde sa pridali ešte Sep Vanmarcke a Vyacheslav Kuznetsov. Práve posledne menovaný moc nestriedal a v závere trochu potrápil Sagana – ale len na chvíľu, ten si tak konečne spravil chuť víťazstvom v ten najlepší možný čas. Pred ďalším monumentom...


Okolo Flámska – 2. apríl

Tu asi netreba príliš rekapitulovať, pretože Peter Sagan si zapísal svoj prvý monument a navyše vo veľkom štýle, na ktorý sa nezabúda. Strmé stúpania po kockách sú pre neho ako stvorené a na rozhodujúcom Paterbergu so sklonom v najstrmšej časti 20 % išiel akoby po rovine . Cancellara sa trochu zabudol vzadu a musel dobiehať, no ani v dvojici so Sepom Vanmarckem nedokázali v záverečnej „časovke“ po rovine Sagana stiahnuť. Tradičný rival Greg Van Avermaet sa do finále ani nedostal pretože sa zranil v páde kde šla k zemi takmer celá formácia BMC. Vyhrať sólo v dúhovom drese na tomto podujatí a ešte počas 100. ročníka je vstupenka medzi legendy...


Paris – Roubaix – 9. apríl

Minuloročné Roubaix alebo aj kráľovná klasík, bol jeden z najlepších pretekov, aké som kedy videl. Aj keď sa Sagan do finále nedostal, predviedol parádny kúsok cez padajúceho Cencellaru, ktorý tak nedosiahol svoje štvrté vytúžené víťazstvo. Rovnako ani ďalšia legenda Tom Boonen (usiloval o rekordné piate víťazstvo), ktorého porazil nečakaný, ale zaslúžený víťaz Mathew Hayman. Ak ste niekedy počuli pojem "totálna cyklistika" tak práve záver tejto klasiky je ideálny príklad. Väčšinou oddaný domestik a ťahúň na rovinách dosiahol životné víťazstvo a zrejme nebol nikto, kto by mu to neprial. Aj keď Peter Sagan utočí takmer všade tak myslím, že práve Paris-Roubaix bude túto jar cieľ číslo jedna a snáď sa mu vyhne pád (hlavne tých pred ním), črevné ťažkosti alebo pokazené radenie v závere


Práve Paris-Roubaix ukončuje tzv. kockové klasiky a jarnú „kampaň“ mnohých jazdcov. Prichádzajú na rad tie ardénske, ktoré odštartuje Amstel Gold Race. Väčšina špecialistov na kocky si ale dáva po Roubaix trochu oddych, pretože už nie sú sily ísť na výsledok aj v týchto, ktoré sú určené mierne odlišným typom jazdcov a kde šancu majú aj vrchári. Tí sa inak kockám vyhýbajú ako čert krížu - samozrejme vždy sa nájdu výnimky Rovnako z našich uvidíme v akcii iba Erika Bašku, práve na úvodnom Amstel Gold Race.

V úvode roku sa teda máme na čo tešiť a dúfam, že tento malý prehľad vás ešte viac „namotal“, keďže naši jazdci z formácie Bora- Hansgrohe majú len tie najvyššie ciele. Na väčšine uvidíme v akcii Petra Sagana, ktorý sa bude spoliehať na podporu brata Juraja, Michaella Kolářa prípadne Erika Bašku. Odporúčam teda ako prvé dobrý výjazd, následne sa obložiť jedlom a vychutnávať

[Foto na úvode: zdroj: http://www.treksegafredo.com]

report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Ardenské triple - čo sa nepodarilo Pogačarovi, dosiahla Volleringová

Ardenské triple - čo sa nepodarilo Pogačarovi, dosiahla Volleringová

Opona za jarnými klasikami padla a my máme možnosť zrekapitulovať si prvú časť cyklistickej sezóny. Medzi ženami je záver až prekvapivo nudný – pokiaľ SD Worx nespravil chybu, vyhral.
Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Čo na seba, keď je teplo, zima, sucho aj mokro? Dlhý dres Isadore Signature v kombinácii so spodnou vrstvou a vestou.
Oblečenie do jarných podmienok – nech ťa nič neprekvapí PR článok

Oblečenie do jarných podmienok – nech ťa nič neprekvapí

Jar sa nám začala tento rok skôr, no nič to nemení na tom, že počasie je vrtkavé. Raz je teplo, potom chladno, fúka vietor, občas prší. Nechýba ti niečo z nášho výberu?
keyboard_arrow_up