29-palcové HT bicykle na hranici 2 000 € - nestratia sa na pretekoch, ani na traili

29-palcové HT bicykle na hranici 2 000 € - nestratia sa na pretekoch, ani na traili

Bicykle s pevnou zadnou stavbou alebo inak povedané aj HT, majú stále čo ponúknuť. Najmä v kombinácii s 29-palcovými kolesami, ktoré výrazne zvýšia komfort a priechodnosť pri zachovaní celkovej jednoduchosti.

Práve príchod 29-palcových kolies dal výrazne vyniknúť tomuto segmentu bicyklov. Vďaka jednoduchosti konštrukcie bolo možné zachovať nižšiu hmotnosť a rovnako veľmi dôležitý faktor – nižšiu cenu. Vďaka tomu nie je problém si zaobstarať kvalitný bicykel, ktorý v cenovej hladine okolo 2 000 € tvorí už solídny základ pre každodenné jazdenie a samozrejme aj rýchlu jazdu a preteky. Zároveň im „veľké kolesá“ a moderná geometria (dlhšie rámy, kratšie predstavce, širšie riaditká) umožnia zvládnuť bez problémov aj nejeden náročnejší trail, takže sa zďaleka nejedná len o bicykle určené na jazdu do kopca. Pri letmom pohľade do katalógov môžeme konštatovať, že tento segment ponúka v podstate aj najväčší výber a niektoré modely vám predstavíme nižšie.

Giant Fathom 29 ER 0

Moderná geometria v kombinácii s klasickými výhodami 29-palcových bicyklov vyústila v model Fathom. Výsledkom je stabilita vo výjazdoch a efektivita prenosu sily na pedál doplnená o schopnosť poradiť si bez problémov v náročných zjazdoch. Rám tvorí vlastná zliatina z dielne Giantu (Aluxx SL) a výsledkom konštrukcie je hlavový uhol na hodnote 69 stupňov, ktorý sa ideálne hodí pre 29-palcové modely a 100 mm zdvih vidlice. Tú dodal FOX v prevedení 32 SC Performance a ponúkne veľkú možnosť prispôsobenia vášmu jazdeckému štýlu a preferenciám. Kvalitné osadenie dopĺňa sada Shimano XT v prevedení 2x11 vrátane bŕzd, ktoré patria medzi jedny z najlepšie hodnotených. Kolesá aj doplnky sú opäť v produkcii Giant. Cena sa pohybuje okolo 1 699 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Bianchi Jab 29.1 XT/SLX

Univerzálne použitie pre každodenné výlety terénom ponúka model Jab od talianskeho Bianchi. Rám zo zliatiny 6061 je 3-násobne zoslabovaný, výsledkom čoho je nízka hmotnosť, ktorú oceníte vždy, keď sa sklon otočí smerom nahor. O väčšie pohodlie sa stará zadná stavba, ktorá je tvarovaná do písmena S, vďaka čomu dokáže lepšie spravovať nepríjemné vibrácie. Vzduchová vidlica RockShox Recon Gold RL sa dá jednoducho nastaviť a pracuje so zdvihom 100 mm. Kolesá tvorí kombinácia nábojov Formula a ráfkov WTB XC21, ktoré umožnia ľahké prerobenie na bezdušový systém. Pohon má z veľkej časti na starosti Shimano a sada SLX doplnená o brzdy BR-M425. Dostupné sú celkovo 2 farebné prevedenia rámu a cena sa pohybuje okolo 1 849 €. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Ghost Lector 3 LC

Agresívne línie a nekompromisný prenos energie zdobia celú „rodinu“ bicyklov Lector, z ktorej pochádza aj model Lector 3 LC. Celý bicykel bol vytvorený s cieľom rýchlej športovej jazdy pomocou geometrie, ktorá si poradí so všetkými nástrahami, ktoré môžu čakať napríklad na XC okruhoch alebo maratónoch. Za týmto účelom bol zvolený aj priemer sedlovej trubky 31,6 mm, ktorý umožňuje bezproblémovú montáž teleskopickej sedlovky a nechýba ani príprava na jej vnútorné vedenie. Samozrejmosťou je kompatibilita s elektronickým radením Shimano DI2. Vidlica RockShox Reba ponúka zdvih 100 mm a možnosť diaľkového zamykania Oneloc. Sada Shimano XT v prevedení 2x11 poskytne dostatok prevodov do náročných stúpaní, ale aj na roviny a rýchle trate. Doplnky nesú logo Ghost, rovnako ako náboje zapletené do ráfikov Rodi. Cena sa pohybuje okolo 2 259 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Kellys Stage 30

Karbónový rám modelu Kellys Stage 30 bol optimalizovaný s cieľom poskytnúť efektívny prenos energie a rovnako potrebné pohodlie. Tomu napomáha vrstvenie karbónu a tiež subtílne vzpery v zadnej časti. Ideálne sa hodí pre všetkých, ktorí majú radi športovú jazdu a nevyhýbajú sa ani pretekom. Tam príde vhod aj rozumne zvolená geometria, ktorá je stabilná vo vyšších rýchlostiach, no dostatočne obratná pre technické úseky. Na poste vidlice pracuje model RockShox Recon so zdvihom 100 mm a diaľkovým ovládaním, čo opäť nahráva charakteru športovej jazdy. Pohon je kombináciou sady Shimano XT a Deore, na poste kolies nájdete náboje Deore zapletené do ráfikov KLS Cartel. Rovnaké logo KLS nesú aj základné doplnky. Cena sa pohybuje okolo 1 799 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Rock Machine Explosion 50 - 29

Športového ducha v sebe nezaprie model Explosion 50 od Rock Machine. Kombinácia karbónového rámu a 29-palcových kolies nájde uplatnenie na rýchlych výjazdoch, no problém mu nebude robiť ani pekný trail niekde vyššie v horách. Maximálnu tuhosť a efektivitu podporuje technológia Power Transfer Point, ktorá spája stred so spodnom rámovou trubkou a reťazovými vzperami a rovnako podporuje spoľahlivé ovládanie bicykla. Tvar hornej rámovej trúbky na druhej strane zvyšuje schopnosť pohlcovania vibrácií. Vidlica RockShox Reba RL pracuje so zdvihom 100 mm, 15 mm pevnou oskou a nechýba ani diaľkové zamykanie. Pohon tvorí kombinácia sady Shimano SLX/XT v prevedení 2x11 a na poste kolies nájdete model Fulcrum Red Power. Cena sa pohybuje okolo 1 999 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Felt Nine 3

Rovnováhu medzi športovou jazdou a mierou komfortu kombinuje Felt pri modeli Nine 3. Základom tejto súhry je rám z karbónu, ktorý nesie označenie UHC Performance. Vlákna sú kladené tak, aby poskytovali potrebnú torznú tuhosť, no na druhej strane aj potrebné pruženie v želanom smere. Rovnako rozumne zvolená geometria umožňuje podať maximálny výkon aj počas dlhšieho času stráveného v sedle. Komfort prednej časti má v prvom rade na starosti vidlica RockShox Reba RL so zdvihom 100 mm a možnosťou diaľkového lock-outu. Pohon tvorí z veľkej časti Shimano Deore v prevedení 2x10, z rovnakej sady sú aj brzdy. Široké riadítka Felt sa postarajú o spoľahlivé manévrovanie na traili, ktorý bez problémov tento bicykel zvládne. Cena predstaveného modelu sa pohybuje okolo 1 899 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Cannondale F-SI 2

Dokonale zvládnutú prácu s hliníkom demonštruje Cannondale aj pri horskom modeli F-SI 2, ktorého základom je vlastná zliatina s názvom Smart Form C1. Ten za drahšími karbónovými modelmi vďaka spracovaniu „zaostáva“ len o malý kúsok, na oplátku ponúkne dostupnejšiu cenovku. Zaujímavé je rozdelenie veľkostí, kedy sú tie väčšie (M-XL) dostupné ako 29-palcové verzie, naopak veľkosť S nájdete ako 27,5-palcové prevedenie, ktoré bude menším postavám viac sedieť. Predná vidlica pochádza z koncernu RockShox, konkrétne model Reba RL s ovládaním One Loc a zdvihom 100 mm. O spoľahlivú zmenu prevodov aj v športovom nasadení sa postará sada Shimano SLX a XT v prevedení 2x11, kľuky dodalo FSA, konkrétne model Comet. Náboje Formula sú zapletené do ráfikov Stans"s ZTR Rapid, ktoré veľmi ľahko pôjdu prerobiť na bezdušové. Doplnky sú z vlastnej dielne Cannondale. Cena sa pohybuje okolo 1 950 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Canyon Exceed CF SL 6.9

Model Exceed je najnovšou odpoveďou Canyonu na to, ako má vyzerať moderný 29-palcový bike určený pre XC a maratón – teda, čo najnižšia hmotnosť a nekompromisný prenos energie. To sú kľúčové faktory úspechu pri náročných tratiach, kde hrá hlavnú úlohu poriadna porcia výškových metrov. Rovnako je zvolená aj geometria, ktorá umožňuje veľmi dobre zvládnuť aj náročné zjazdy, ktoré sa stávajú pevnou súčasťou väčšiny podujatí. Na ráme nechýba vnútorné vedenie bowdenov a tiež chránič hornej rámovej trubky v prípade nechceného pretočenia riadítok. Predná vidlica RockShox Reba je už overená stávka na istotu a ponúka zdvih 100 mm. Kolesá Mavic Crossride tvoria základ pre každodenný tréning, rovnako aj nová sada Shimano SLX v prevedení 2x11. Doplnky Iridium patria do vlastnej produkcie Canyonu. Cena sa pohybuje okolo 1 799 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Wilier 503X Race

Testovaný na tých najlepších trailoch v Dolomitoch, tvorí model 503X Race výbornú vstupnú bránu do sveta MTB pre tých, ktorí nepotrebujú investovať do karbónu. Dvakrát zoslabovaný rám zo zliatin 6061 je dostatočne ľahký, tuhý a s geometriou, ktorá sa nestratí v žiadnej situácii – teda v strmých stúpaniach a na „jazdivých“ singletrackoch. Práve tam nájdu svoje uplatnenie aj 29-palcové kolesá. Spoľahlivú kontrolu a potrebný komfort poskytne vidlica RockShox Reba RL so zdvihom 100 mm, ktorej nechýba diaľkové ovládanie zamykania. Sadu Shimano XT 8000 netreba už bližšie predstavovať a zvládne bez problémov všetko, čo na ňu naložíte, vrátane pretekov. Na poste bŕzd nájdete Shimano BR-M355. Kolesá od DT Swiss v prevedení XC44 sú tuhé a odolné a tvoria výborný základ, doplnky nesú logo Promax. Cena sa pohybuje okolo 1 680 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Novinka od Generali: Poistenie bicykla aj cyklistu

Bicykle samozrejme nestoja malé peniaze a sú tak veľmi častým terčom zlodejov. Rovnako je možné, že niekoho zraníte alebo poškodíte cudzí majetok pri samotnom jazdení. Ak máte obavy, je možné využiť špecifické poistenie ladené na cyklistov a ich potreby. Poistenie vám preplatí krádež bicykla a tiež uhradí za vás škody, ktoré pri bicyklovaní spôsobíte niekomu inému na zdraví, prípadne na majetku. Asistenčné služby zasa v prípade nehody zabezpečia odvoz cyklistu do zdravotníckeho zariadenia, odvoz bicykla do servisu, či jeho opravu. Ak sa chcete dozvedieť viac, pozrite si článok na našich stránkach (Novinka: Cyklisti si konečne môžu poistiť bicykel aj samých seba) alebo navštívte priamo stránku poisťovne Generali.


V detailoch je toho oveľa viac, každý výrobca ponúka viaceré zaujímavé riešenia s cieľom dosiahnuť požadované jazdné vlastnosti. Ak vás niektorý model zaujal, prípadne sa chcete dozvedieť viac, navštívte prosím stránky jednotlivých výrobcov/dovozcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Hardtaily okolo 1 000 € – ideál pre začínajúceho cyklistu PR článok

Hardtaily okolo 1 000 € – ideál pre začínajúceho cyklistu

Pri začiatkoch s cyklistikou je výborným riešením kvalitný, ale stále dostupný model. Dnes sa pozrieme na niekoľko „HT-čiek“, ktoré spravia radosť aj nenáročným cyklistom.
Trailovo ladené hardtaily – pre zábavu aj vycibrenú techniku PR článok

Trailovo ladené hardtaily – pre zábavu aj vycibrenú techniku

V dobe, kedy všetci brázdia traily na celoodpružených bikoch, vie stále dobre poslúžiť aj hardtail. Veď práve na ňom sa najlepšie buduje technika a nevyžaduje ani toľko údržby...
Univerzálne hardtaily - do práce, na výlet a aj zábavu PR článok

Univerzálne hardtaily - do práce, na výlet a aj zábavu

Lesné chodníky, cyklotrasy, ale aj mesto či ťažší terén. Hardtail je ideálne riešenie, ak hľadáte dostupnú všestrannosť a jednoduchosť, nech už budete jazdiť kdekoľvek.
keyboard_arrow_up